BELÉPÉSI NYILATKOZAT
JÁSZSÁGI ÉRTÉKTÁR
A JÁSZSÁGÉRT DÍJ KITÜNTETETTJEI

A kuratórium az 1996. évi Jászságért Díjat és a vele járó 100.000 forintot – megosztva –

Győri János ny. tanár és Győri Jánosné ny. népművelő

részére ítélte oda, életpályájuk elismeréseként.

Győri János ny. tanár, a 26 éve működő Csete Balázs Honismereti Szakkör alapítója és mindmáig vezetője. Irányításával a kör tagjai 1880 darab néprajzi tárgyat gyűjtöttek össze és helyeztek el a Helytörténeti Gyűjteményben. A szakkör a negyed század alatt megyei és országos néprajzi pályázatokon számos elismerést aratott.

Felesége, Győri Jánosné (született Szentpéteri Julianna) ny. népművelő, évtizedekig a Makovecz Imre által tervezett Művelődési Ház igazgatója volt, a kisközösségek, öntevékeny csoportok segítője, munkájuk serkentője. 1989 óta a Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény gondozója.

A köztiszteletben álló, a község díszpolgári címével kitüntetett Győri házaspár együtt és elválaszthatatlanul sokat tett azért, hogy az egykori jász paraszti élet tárgyait és szokásait összegyűjtsék, értékként felmutassák, a szülőföld szeretetére az ifjúságot rávezessék.

(Jászkisér)