A JÁSZSÁGÉRT DÍJ KITÜNTETETTJEI

A kuratórium az 1999. évi Jászságért Díjat, s a vele járó 250.000 forintot

Gulyás János ny. tanár

részére ítélte oda, életpályája elismeréseként.

Gulyás János 1924-ben született Jászdózsán. Mint földrajz, biológia és kémia szakos tanár 1945-ben Jászszentandráson kezdte meg oktatói tevékenységét, majd 1946-tól 1984-ig, nyugdíjba vonulásáig Jászdózsán tanított. Az oktató-nevelő munka mellett mindig szívügyének tekintette szülőföldje történelmének, szokásainak és hagyományainak összegyűjtését és megőrzését. A honismereti munka helyi beindításával már 1953-ban, majd 1958-59-ben megpróbálkozott, de kezdeményezése a hatóságok tilalma miatt kudarcba fulladt. Sok éves kísérletezés után 1984. március 12-én 12 fővel megalakította a Dósai Honismereti Szakkört, melynek vezetője lett. A szakkör jelenleg 105 főt számlál, s töretlen lelkesedéssel munkálkodik a község hagyományainak megőrzésén, bemutatásán és továbbörökítésén. A lelkes csapat 15 éves működése során meghatározó szerepet játszott Jászdózsa közéletében. Gulyás János kiváló szervezőkészségének és kitartó munkájának köszönhetően a szakkör nagy tömegeket vonzó rendezvényei, lelkes hagyományőrző munkája jó példa a fiatalok számára. Fáradhatatlan munkabírása, ügyszeretete, kitartása követendő mindnyájunk számára.

(Jászdózsa)