LEGFRISSEBB

Pályázati felhívás a 2018. évi Jászságért Díjra

„A Jászságért” Alapítvány kuratóriuma ezúton közzéteszi az általa alapított

Jászságért Díj

huszonhetedik alkalommal történő kiírását.

E díjat az a személy nyerheti el életműve elismeréseként, aki a Jászság kulturális és oktatási életében kiemelkedő alkotómunkát végzett.

A díj adómentes összege: 1.000.000 forint.

A díjazandó személyére részletes indoklással javaslatot kér és vár a kuratórium magánszemélyektől és jogi személyektől egyaránt.

A javaslatok benyújtásának határideje: 2018. február 28.

A Jászságért Díj átadására a 24. Jász Világtalálkozón, Jászfényszarun kerül sor 2018. június 30-án.

A javaslatokat az alábbi címre kérjük eljuttatni:

„A Jászságért” Alapítvány kuratóriuma

1537 Budapest, Pf. 367.

alapitvany@jaszokegyesulete.hu

Budapest, 2017. december

(2017. december)

JÁSZSÁGÉRT DÍJ 2017

„A Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma megállapítja, hogy a huszonhatodik alkalommal kiírt Jászságért Díjra kilenc személyre érkezett javaslat. A kuratórium köszönetet mond a javaslattevőknek.

A kuratórium 1/2017. sz. döntésével a huszonhatodik alkalommal átadandó Jászságért Díjat, s a vele járó 1.000.000 forint elismerést

Papp Izabella levéltáros, helytörténész (Jászboldogháza)

részére ítéli oda, életpályája elismeréseként.

Papp Izabella Jászboldogházán született, ma is ott él. Általános iskolai tanulmányait szülőfalujában folytatta, majd a Kállai Éva Leánygimnáziumban érettségizett Jászberényben. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem levéltár szakán végzett 1987-ben.

Szakmai pályafutása a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárhoz kötődik, ahol évtizedeken keresztül levéltári kutatók százait segítette útmutatással, jó tanáccsal. Innen ment nyugdíjba.

Fő kutatási területe a görög kereskedők 18-20. századi története a Jászkunságban. Publikált az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jászsági vonatkozásairól, vizsgálta az 1950-es évek kitelepítéseit és a kulákká minősített emberek sorsát. Elmélyülten foglalkozott Jászboldogháza helytörténetével. Több önálló kötet és számos tanulmány, cikk szerzője, konferenciák, rendezvények előadója.

Közösségi ember: a faluszépítés, a rendezvények szervezése, a hagyományőrzés, az épített örökség védelme, a szülőfalu írásos emlékeinek gyűjtése, közzététele, a családfakutatás szívügye. Szerkesztője a Boldogházi Hírek című helyi lapnak.

A Jászboldogháza Községért kitüntetést 1996-ban, Jász-Nagykun-Szolnok Megye Közművelődési Díját 2009-ben kapta meg.

Papp Izabellának a nemzeti kultúra szolgálatában végzett munkássága megyeszerte ismert. Legfőbb erénye, hogy nem hivalkodva, hanem szerényen és szelíden teszi a dolgát, de azt következetesen és eltökélten, magabiztosan. Példamutató, önzetlen szolgálata méltóvá teszi személyét a Jászságért Díj elnyerésére.

A Jászságért Díj  2017. június 24-én, az elszármazott és otthon élő jászok világtalálkozóján kerül átadásra Jászladányon.

Budapest, 2017. május

(2017. május)