LEGFRISSEBB

Jászságért Díjra

„A Jászságért” Alapítvány kuratóriuma ezúton közzéteszi az általa alapított

Jászságért Díj

huszonnyolcadik alkalommal történő kiírását.

E díjat az a személy nyerheti el életműve elismeréseként, aki a Jászság kulturális és oktatási életében kiemelkedő alkotómunkát végzett.

A díj adómentes összege: 1.000.000 forint.

A díjazandó személyére részletes indoklással javaslatot kér és vár a kuratórium magánszemélyektől és jogi személyektől egyaránt.

A javaslatok benyújtásának határideje: 2019. február 28.

A Jászságért Díj átadására a 25. Jász Világtalálkozón, Jászkiséren kerül sor 2019. június 8-án, pünkösd szombatján.

A javaslatokat az alábbi címre kérjük eljuttatni:

„A Jászságért” Alapítvány kuratóriuma

1537 Budapest, Pf. 367.

alapitvany@jaszokegyesulete.hu

Budapest, 2018. november

(2018. november)

Jászsági Civil Vándordíj 2018

A Jászsági Civil Vándordíjat és a vele járó 200.000 forint elismerést kilencedik alkalommal ítélte oda „A Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma.

A 2018. évi Jászsági Civil Vándordíjat a Vándorfy János Honismereti Szakkör (Jászapáti) kapta.

A Vándorfy János Honismereti Szakkör 1976-ban alakult. Alapításkori céljuk volt az eltűnt tanyavilág emlékeinek, értékeinek megmentése, összegyűjtése. Tanyamúzeumot hoztak létre, s kiadványban jelentették meg az összegyűjtött anyagot. Kiadványsorozatot indítottak, évről-évre aratónapot és más hagyományőrző rendezvényeket szerveznek. 2006-ban elnyerték a Jászapáti Városért kitüntetést.

1995 óta tagjai a Jászok Egyesületének. A szakkör egykori vezetői: Berki István, Fehér Ferencné (ma dr. Suba Györgyné), Mihályi József. Jelenlegi vezetőjük Barta István.

A szakkör közösségmegtartó és hagyományőrző szerepe meghatározó Jászapáti város életében. A Vándorfy János Honismereti Szakkör eredményei és törekvései méltóak a támogatásra és a Jászsági Civil Vándordíj elnyerésére.

A vándordíjat Jászapátin, a jászsági honismereti szakkörök hagyományos éves találkozóján, 2018. október 20-án, szombaton adja át dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete elnöke.

(2018. október)

JÁSZSÁGÉRT DÍJ 2018

„A Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma megállapítja, hogy a huszonhetedik alkalommal kiírt Jászságért Díjra tizenegy személyre érkezett javaslat. A kuratórium köszönetet mond a javaslattevőknek.

A kuratórium 1/2018. sz. döntésével a huszonhetedik alkalommal átadandó Jászságért Díjat, s a vele járó 1.000.000 forint elismerést

Tóth Tibor helytörténész (Jászfényszaru)

részére ítéli oda, életpályája elismeréseként.

Tóth Tibor helytörténész 1952. január 31-én született Jászfényszarun és feleségével ma is ott él. Pályafutása során különböző területeken látott el munkaügyi és személyügyi feladatokat.

Évtizedek óta részese szülővárosa közművelődési életének. Kiváló helyismeretét és szervezési tapasztalatait a helyi és jászsági hagyományőrzés szolgálatába állította. A Fényszaruiak Baráti Egyesülete elnökeként a Jászság kulturális életének egyik meghatározó alakja.

Oroszlánrésze volt a Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény létrehozásában, gazdagításában. Kezdeményezésére számos emléktábla, emlékhely, és a helyi értéktár hirdeti jász elődeink tehetségét, alkotóképességét. Kiadványok megjelentetésével, a helyi öntevékeny színjátszás támogatásával, jótékonysági bálok szervezésével, az ifjúsági közösségek támogatásával szolgálja szülővárosa szellemi értékőrzését. A helyi lap szerkesztőbizottságának tagja. Területi és országos szervezetekben képviseli Jászfényszaru és a Jászság érdekeit.

Több cikluson keresztül tagja volt a városi képviselő testületnek. Munkásságát a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel és Jászfényszaru Város Díszpolgára címmel ismerték el.

Tóth Tibor ötletgazdagsága, fáradhatatlan tenni akarása, céltudatos kitartása tiszteletreméltó emberi értékrend. Példamutató, önzetlen szolgálata méltóvá teszi személyét a Jászságért Díj elnyerésére.

A Jászságért Díj 2018. június 30-án, az elszármazott és otthon élő jászok világtalálkozóján kerül átadásra Jászfényszarun.

Budapest, 2018. május

(2018. május)