Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
TÁMOGATÓINK
RÓLUNK ÍRTÁK
DRÓTPOSTA
AZ EGYESÜLETE TÖRTÉNETE - 1991
Egyesületi összejöveteleink voltak:
1991. március 19..

Budapesten, a Társadalmi Egyesülések Szövetsége Belgrád rakparti székházában megalakult a Jászok Egyesülete. Az alakuló ülés 36 résztvevője kimondta: olyan, az elszármazottakat tömörítő szervezetet kíván létrehozni, mely intézményes kapcsot teremt az otthon élők és a diaszpóra között. „Adósai vagyunk szülőföldünknek” – írták csatlakozásra buzdító felhívásukban. Az alakuló ülés elfogadta az alapszabályt és megválasztotta az egyesület első tisztikarát.

Az alakuló ülés előtt került sor dr. Czeizel Endre orvosgenetikus előadására: „Mi a magyar? Kik azok a jászok?” címmel.

1991. május 14..

Dr. Pálóczi Horváth András régész vetített képes előadása: „A jászok nyomában a Kaukázustól a Kárpát-medencéig.”

1991. szeptember 18.

Dr. Antal Emánuel meteorológus, egyesületünk tagja, Állami Díjas c. egyetemi tanár előadása az Országos Meteorológiai Szolgálat pestszentlőrinci Központi Előrejelző Intézetében: „A levelibékától a légkörfizikáig.”

1991. november 19.

Dr. Selmeczi László régész előadása: „A jászok régészeti kutatása  Magyarországon.”

 

Rendezvényeink voltak:
1991. május 20.

Nemeskürty István előadása a magyar nemzettudatról a jászberényi Déryné Művelődési Központban.

1991. augusztus 25.

Emléktáblát állítottunk Jászapáti város képviselőtestületével a régi városháza (ma könyvtár) falán a 600. éves település tiszteletére.

1991. október 18.

Emléktábla-avató ünnepség dr. Czettler Jenő akadémikus, egyesületünk egykori elnöke budapesti, Andrássy úti lakóházán. Együttes rendezvény a Magyar Köztársaság Országgyűlésével, a Magyar Tudományos Akadémiával, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemmel. A tábla-avató beszédet dr. Cselőtei László akadémikus tartotta. Az ünnepségen résztvett és koszorút helyezett el dr. Szabad György, az Országgyűlés elnöke. Az eseményről hírt adott a TV Híradó.

1991. október 25.

Dr. Sepsey Tamás c. államtitkár előadása a kárpótlási törvény végrehajtásával kapcsolatos kérdésekről, Jászberényben. Az előadás előtt a helyszínen a megyei kárpótlási hivatal munkatársai tanácsadó szolgálatot működtettek.

1991. november 29.

„Bölcsőnk a Jászság volt”- tudományos konferencia Kocséron (Pest megye), egyesületünk és a Kocséri Népkör szervezésében, a Jászságból kirajzott települések polgármestereinek részvételével.

 

Az egyesület ebben az időben különösen értékes támogatást kapott szervezőmunkájához a Budapesti Városvédő Egyesülettől, s annak titkárától, Vitkay Katalintól. Egyesületünk ügyvivői a városvédők Budapest, V. kerület, Bástya utca 35. szám alatti irodájában havonta egyszer fogadónapon találkoztak a Jászok Egyesülete tevékenysége iránt érdeklődőkkel.