Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
TÁMOGATÓINK
RÓLUNK ÍRTÁK
DRÓTPOSTA
AZ EGYESÜLETE TÖRTÉNETE - 1996
Egyesületi összejöveteleink voltak:
1996. február 14.

Kertész Tibor, a Lehel Hűtőgépgyár Kft. (Jászberény) elnök-vezérigazgatója tartott tájékoztatót az Electrolux magyarországi fejlesztési terveiről.

1996. március 19.

Március 19-én, megalakulásunk 5. évfordulóján közgyűlést tartottunk. A szép számban megjelent tagság elfogadta az egyesület utóbbi három éves munkájáról és pénzügyi helyzetéről szóló jelentéseket és (a Jelölő Bizottság: Agócs Pál és Dunai Árpád javaslatait figyelembe véve) új tisztikart választott. A közgyűlés programját színesítette Molnár István ny. iskolaigazgató, tagtársunk előadása a jászszentandrási népi gyermekjátékokról.

1996. április 18.

A jászsági munkanélküliség alakulásáról számolt be Kerékgyártó Zsuzsa, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Munkaügyi Központ jászberényi kirendeltségének munkatársa.

1996. május 15.

A millecentenáriumi megemlékezések jegyében Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója, egyesületünk ügyvivője idézte fel az ezeréves Magyarország jászsági ünneplését.

1996. szeptember 17.

Mezei János, a Jászsági ÁFÉSZ kereskedelmi igazgatóhelyettese beszélt a Jászberényben és vidékén működő ÁFÉSZ jelenéről és jövőjéről.

1996. november 25.

Vendégünk volt őexcellenciája Abdolreza Faraji Rad, az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövete.

Rendezvényeink voltak:
1996. február 10.

Jászberényben a Városvédő és Szépítő Egyesület, valamint a Jászok Egyesülete együttesen rendezte meg az idei (újraindulása óta a hetedik) Jászbált.

1996. március 23.

Jászfelsőszentgyörgyön került sor a negyedik Jászsági Dalostalálkozóra. Egyesületünk vándorkupáját a Jászágói Népdalkörnek ítélte a szakmai-társadalmi zsűri.

1996. április 11.

Tökölön a Jászságból elszármazott Alkotók Köre (egyesületünk tagszervezete) kamara-kiállítást rendezett. A háziasszony, Szalkári Rózsa hívó szavára közel húsz Jászságból elszármazott képzőművész hozta el egy-egy művét az egy napos tárlatra. A bensőséges program összekapcsolódott Szalkári művésznő műtermének felavatásával.

1996. április 18.

Jászberényben tartotta a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat a Magyar Nyelv Hete országos rendezvénysorozat megnyitóját. A program és a megyei rendezvények támogatói sorában ott volt a Jászok Egyesülete is.

1996. április 20.

Ópusztaszerre látogatott a Jászok Egyesülete és az Árokszállásiak Baráti Köre budapesti szervezete tagságának autóbusznyi csoportja. A magyar honfoglalás 1100. évfordulójára emlékezve megcsodáltuk a Nemzeti Történeti Emlékparkot, a Feszty-körképet, s megemlékeztünk Vágó Pál festőművészről, a Jászság szülöttéről, aki a lovasrohamot festette a képen.

1996. május 6.

A Jászok Napján megkoszorúztuk egyesület-elődünk volt elnöke, dr. Czettler Jenő akadémikus emléktábláját a budapesti Andrássy úton, a Köröndnél. 

Ugyanezen a napon Jászjákóhalmán került sor egyesületünk segítségével a „Ki tud többet a Jászságról?” diákvetélkedőre.

1996. május 25.

A pünkösdi jászárokszállási millecentenáriumi találkozón, az otthon élő és az elszármazott jászok, valamint a Jászságból egykor kirajzott települések több száz képviselője találkozott. A Jászságért Díjat ezúttal a jászkiséri Győri házaspár vehette át. A résztvevők elismeréssel szóltak a színpompás felvonulásról, a jól szervezett szakmai programokról. Szikra Ferenc, a város polgármestere, - aki a Jászok Egyesülete mellett e nap házigazdája volt - örömmel nyugtázta Török Sándor, Jászapáti város polgármestere 1997. évre szóló meghívását.

1996. május 30.

A budapesti Egyetemi templomban Tálas Ernő, a Stockholmi Királyi Operaház magánénekese, tagtársunk adott  koncertet egyesületünk szervezésében. Közreműködött Kistétényi Melinda orgonaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára.

1996. július 13.

Jászdózsán elevenítette fel a „Dósai” Honismereti Szakkör a Jászok Egyesülete támogatásával a hagyományos aratás munkafolyamatait. Az egykori viseletben végzett kézi kaszálás, marokszedés, kötés, csomózás, gereblyézés, hordás, cséplés, nyomtatás igen sok érdeklődőt vonzott a falu határába.

1996. augusztus 10.

Az Abádszalókon egy hónapig tartó Európai Régiók Hagyományőrző Népi és Sportjátékainak Fesztiválját egyesületünk védnökségével rendezték.

1996. augusztus 25.
A dunántúli, Csaba környéki jászok örökébe lépő Pilisjászfalu lakói tíznapos ünnepségsorozattal köszöntötték a millecentenáriumot. A Jászok Emlékkövénél tartott augusztus 25-i koszorúzáson számos jászsági polgármestert is üdvözölhettünk.
1996. szeptember 21.

Ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a jászapáti Vándorfy János Honismereti Szakkör. Az ünnepségen egyesületünk ügyvivője előadást tartott arról, mit jelent a jászok számára az államalapítás 1100. évfordulója.

1996. október 17.

Nyílt meg Budapesten, az OTP Galériában a Jászságból elszármazott Alkotók Köre (tagszervezetünk) idei kiállítása. A 21 kiállító művészt, s a népes fővárosi, jászsági és külföldi vendégkoszorút Aradi Nóra művészettörténész szavai után Bordás György operaénekes és Bollók Mariann előadóművész köszöntötte.

1996. október 23.

Jászjákóhalmán a községi önkormányzat és egyesületünk közös emlékünnepsége után - ahol dr. Tóth Pál Péter szociológus, az egyesület Számvizsgáló Bizottságának elnöke mondott beszédet - a Közösségi Ház falán emléktábla avatásra került sor. A dr. Czettler Jenő agrárközgazdász, akadémikus, egyesület-elődünk volt elnöke, a jászjákóhalmi választókerület hajdani országgyűlési képviselője tiszteletére állított márványtáblát fia, dr. Czettler Antal történész, közíró (Svájc) leplezte le.

1996. november 9.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Népfőiskolai Társaság és a Jászok Egyesülete hét egykori hallgató részvételével, együtt emlékezett az ötven éve megnyílt II. Jász Népfőiskolára. A jászberényi városházán tartott ünnepségen az egykori résztvevők díszoklevelet kaptak és átvették egyesületünk ajándékát, az örökbecsű Palugyay-féle reprint kötetet.

1996. november 23.

A debreceni Déri Múzeumba látogattunk. Szakvezetéssel megtekintettük Munkácsy Mihály Krisztus trilógiáját (Krisztus Pilátus előtt, Ecce homo, Golgota) és a múzeum más kiállításait.

1996. december 11.

A budapesti Néprajzi Múzeumban a „Van-e a Jászkunságnak önálló arculata” c. tudományos tanácskozás keretében beszámoltunk egyesületünk kiadói tevékenységéről és bemutattuk kiadványainkat. A találkozón sor került jászsági dalosok, népművészek bemutatkozására és otthoni ízek kóstolójára.