Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
TÁMOGATÓINK
RÓLUNK ÍRTÁK
DRÓTPOSTA
AZ EGYESÜLETE TÖRTÉNETE - 1997
Egyesületi összejöveteleink voltak:
1997. március 4.

Vendégünk volt Lukács István rendőr alezredes, jászberényi rendőrkapitány, aki a Jászság közbiztonságának helyzetéről tartott tájékoztatót.

1997. április 24.

Egyesületünk rendkívüli közgyűlést tartott, ahol az adóforintok egy százalékának megszerzése érdekében módosítottuk és egységes szerkezetben  elfogadtuk egyesületi alapszabályunkat. - Ezt követően dr. Szabó László egyetemi tanár, egyesületünk tagja, a néprajztudomány doktora tartott előadást "A jász parasztfiatalok ünnep- és hétköznapjai századunk húszas-harmincas éveiben" címmel.

1997. június 2.

A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen dr. Sass Pál, az egyetem rektora, egyesületünk tagja fogadott bennünket és munkatársai segítségével végigjártuk a tavaszi színekben pompázó egyetemi arborétumot.

1997. szeptember 15.

A Magyar Televízió Rt. székházában találkoztunk Cselényi László filmrendezővel és megtekintettük Iránban forgatott Kettős kötődés és Zurhane c. filmjeit.

1997. november 5.

A Jászság településnéprajzáról tartott számos példával illusztrált előadást dr. Novák László, a néprajztudomány doktora, a nagykőrösi Arany János Múzeum igazgatója.

1997. december 3.

Dr. Schmidt Péter nyugalmazott alkotmánybíró, egyetemi tanár segítségével kerestük a választ arra: "Hogyan politizáljon egy egyesület, hogy ne kelljen politizálnia?".

Rendezvényeink voltak:
1997. február 15.

Jászberényben a Városvédő és Szépítő Egyesület, valamint a Jászok Egyesülete együttesen rendezte meg az idei (újraindulása óta a nyolcadik) Jászbált.

1997. április 12.

Jászárokszálláson egyesületünk társrendezői közreműködésével került sor az V. Jászsági Dalostalálkozóra. A Jászok Egyesülete vándorserlegét a tíz résztvevő kórus közül a Pusztamonostori Népdalkör nyerte el.

1997. május 6.

A Jászok Napján megkoszorúztuk a budapesti Czettler Jenő emléktáblát a Köröndnél. Az eseményről hírt adott a Duna Televízió.

1997. május 17.

Harmadszor került sor a jász települések és az elszármazott jászok találkozójára, ezúttal Jászapáti Város Önkormányzata és a Jászok Egyesülete rendezésében. A két év előtti berényi redempciós ünnepség, a múlt évi árokszállási találkozó sora 1998 pünkösdjén Jászfényszarun folytatódik. A hatodik alkalommal adományozott Jászságért Díjat a századdal egyidős Gecse Árpád festőművész kapta e napon.

1997. július 5.

Július 5. Egyesületünk támogatásával, együttes rendezvényként szervezte a Dósai Honismereti Szakkör Jászdózsán a hagyományos paraszti feldolgozó munkák bemutatóját. A számtalan érdeklődő újra láthatta a kenyérsütés, tejhaszonnyerés, kenderfeldolgozás, csigatészta-készítés, kézimunkázás, szappanfőzés, lekvárfőzés, valamint a seprű- és kaskötés, lópatkolás mesterfogásait.

1997. július 16.

Egyesületünk tagszervezete, a Jászságból elszármazott Alkotók Köre képzőművészeti kiállítását láthattuk a  Magyar Kultúra Alapítvány budavári galériájában.

1997. augusztus 10.
A Jászberényi Nyár 97 rendezvénysorozatban, a Vigadalmi Napok keretében, egyesületünk támogatásával került bemutatásra a Főtemplomban Kodály Psalmus Hungaricusa.
1997. augusztus 16.

A Jászok Egyesülete társrendezőként működött közre az immár ismét hagyományosan megrendezendő jászágói szüreti felvonuláson és mulatságon.

1997. november 1.

Jászárokszálláson egyesületünk kezdeményezése alapján, több szervezettel együtt emlékoszlopot állítottunk dr. Czettler Jenőnek. A város nagy szülöttje számunkra nemcsak akadémikus, közgazdászprofesszor, képviselőházi alelnök, hanem a két világháború közötti egyesület-elődünk egykori elnöke is.

1997. december 13.

Jászkiséren Apáról fiúra címmel nyolcadik alkalommal rendezték meg - egyesületünkkel együtt - a népi gyermekjátékok közösségi bemutatóját.