Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
TÁMOGATÓINK
RÓLUNK ÍRTÁK
DRÓTPOSTA
AZ EGYESÜLETE TÖRTÉNETE - 1998
Egyesületi összejöveteleink voltak:
1998. március 10.

Vendégünk volt Jászapátiról Török Imre, a Jászsági Mezőgazdák Értékesítő Szövetkezetének igazgatósági elnöke. A program előtt három Petőfi vers meghallgatásával felidéztük az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 150. évfordulóját.

1998. április 21.

A Jászság és megyénk idegenforgalmáról tartott tájékoztatót dr. Deczki Sándorné, a Tiszainform Idegenforgalmi Szolgálat mb. igazgatója. Károlyi Jánosné, a Déryné Informatéka (Jászberény) vezetője a jászsági turizmus helyzetéről beszélt.

1998. május 7.

A Szent László Akadémiával közös rendezvényünkön dr. Selmeczi László régész, a debreceni Déri Múzeum igazgatója tartott előadást „Magyarrá vált keleti népek -  jászok, kunok, besenyők” címmel.

1998. május 13.

Befejezve néhány éve kezdett sorozatunkat, megtekintettük az „Észak felé” (a Felvidék visszatérése, 1938) és a „Dél  felé” (a Délvidék visszatérése, 1941) című híradó filmeket. Bevezető előadást tartott dr. Szakály Sándor hadtörténész, a történettudomány kandidátusa, egyesületünk tagja.

1998. május 21.

Látogatást tettünk az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetében, Martonvásáron.

1998. szeptember 24.

A Magyar Televízió Rt. székházában találkoztunk Halmy György filmrendezővel és megtekintettük a Pásztoremberek és a Kun Miatyánk c. filmjeit.

1998. október 15.

A Fonó Budai Zeneházban a Jászsági népdalcsokor c. hangkazetta és CD lemez budapesti bemutatóját tartottuk a Jászágói Népdalkör közreműködésével.

1998. november 12.

Földijei közé látogatott dr. Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója, egyesületünk tagja.

1998. december 2.

Egyesületünk közgyűlést tartott, ahol közhasznú szervezetté való átsorolásunk céljából módosítottuk és egységes szerkezetben elfogadtuk alapszabályunkat.

 

Rendezvényeink voltak:
1998. február 14.

Jászberényben a Városvédő és Szépítő Egyesület, valamint a Jászok Egyesülete együttesen rendezte meg az idei (újraindulása óta a kilencedik) Jászbált.

1998. február 19.

A Jászságból elszármazott Alkotók Köre – tagegyesületünk – harmadik  kamara-kiállítását Pestszentlőrincen rendezte.

1998. május 6.

A Jászok Napján megkoszorúztuk a budapesti Czettler Jenő emléktáblát a Köröndnél.

Általános és középiskolás diákoknak szerveztünk vetélkedőt a jászok és a Jászság történetéről a jászárokszállási Széchenyi István Általános Iskola és Zeneiskolával.

1998. május 30.

Negyedszer került sor a jász települések és az elszármazottak pünkösdi találkozójára, ezúttal Jászfényszaru város és a Jászok Egyesülete rendezésében. Minden jászok képviselői előtt ekkor vehette át a hetedik alkalommal adományozott Jászságért Díjat Molnár István (Jászszentandrás) néprajz- és helytörténeti kutató.

1998. június 27.

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepelte a Kocséri Népkör. Az időközben a Jászok Egyesülete tagszervezetévé vált, legrégibb múltú jász szervezetet egyesületünk képviselője   is köszöntötte.

1998. július 4.

A Dósai Honismereti Szakkör - a Jászok Egyesülete támogatásával - hagyományos parasztlakodalmat elevenített fel Jászdózsán.

1998. augusztus 5.

A Jászberényi Nyár 98 rendezvénysorozatban, a Vigadalmi Napok keretében egyesületünk támogatásával került bemutatásra az elszármazott jászsági művészek estje a Déryné Művelődési Központban.

1998. augusztus 22.

A jászágói szüreti felvonuláson és mulatságon társrendezőként működött közre a Jászok Egyesülete.

1998. szeptember 12.

A VI. Jászsági Dalostalálkozót Jászágó község önkormányzata, klubkönyvtára és egyesületünk közösen rendezte. A tíz résztvevő kórus közül a Jászok Egyesülete vándorserlegét ezúttal a jászalsószentgyörgyi Rozmaring Asszonykórus nyerte el. Ez alkalommal volt a Jászsági népdalcsokor c. hangkazetta és CD lemez otthoni bemutatója.

1998. december 6.

A jászapáti római katolikus plébániatemplom felújítása javára jótékonysági hangversenyt rendezett a helyi egyházközség és a Jászok Egyesülete.  Az adventi-karácsonyi hangversenyen közreműködött Budai Ilona népdalénekes és Ferencz Éva énekművész.

1998. december 12.
Jászkiséren Apáról fiúra címmel kilencedik alkalommal rendezték meg - egyesületünkkel együtt - a népi gyermekjátékok közösségi bemutatóját.