(2006. április)
Honlap: www.jaszokegyesulete.hu

55. sz. H Í R L E V É L
(2006. április)

2006. március 18-án ünnepelte újjáalakulásának 15. évfordulóját a Jászok Egyesülete. A budai Várban, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum patinás falai között egyesületünk több száz jelenlévő tagját és a népes vendégkoszorút köszöntötte az elszármazott jászok részéről: Sára Sándor Kossuth-díjas filmrendező, egyesületünk tagja; az otthon élők képviseletében Hajdú László polgármester, a Jászsági Többcélú Társulás elnöke; az ifjú jászok nevében dr. Paksi Gábor cégjogász. Az elvégzett munkáról dr. Dobos László, az egyesület ügyvivője adott számot. Pohárköszöntőt hallhatunk Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművésztől; asztali áldást mondott Kladiva Imre kanonok-plébános. A találkozót megtisztelte részvételével Barta László nagykun-, Ván Jenő kiskun-, és Zámbori János jászkapitány; valamint a Jászság számos polgármestere. A kiemelkedő munkát végző személyek közül – az egyesület tisztikara, tagtársaink, a sajtó képviselői, ügyünk barátai – 53-an részesültek az önzetlen fáradozást elismerő díszoklevélben. Az eseményt számosan (tagságunk, partnerszervezeteink) köszöntötték táviratban, levélben, illetve adták át ajándékaikat.

Fodor István Ferenc vezetésével Jászjákóhalmán megalakult „A Jászságért Díjasok Klubja”. A 12 tagot számláló csoport úgy határozott, belép a Jászok Egyesületébe. Új tagszervezetünk célja: a Jászság kulturális közéletének figyelemmel kísérése; javaslatok, ajánlások kidolgozása.

Horváth Péter, a Jászság első történetírója születésének 250. évfordulóján ünnepi rendezvényt tartottak február 17-én Jászjákóhalmán, mely Jászberényben folytatódott. A jeles jászkun közéleti személyiség, Jákóhalma szülötte, a jászberényi gimnázium egykori igazgatója munkásságát dr. Selmeczi László régész méltatta. Koszorú került az egykori szülőháza helyén álló épület falára, s a Lehel Vezér Gimnáziumban lévő emléktáblára. A program a jászberényi Városi Könyvtár és Információs Központban zárult, a Könyvek a jászokról c. kiállítás megnyitásával.

Jászladány képviselőtestülete január 26-i ülésén tájékoztatót hallgatott meg a Jászok Egyesülete tevékenységéről egyesületünk ügyvivője előterjesztésében. Az élénk testületi vitában számos javaslat hangzott el az önkormányzat és az egyesület további együttműködéséhez.

Még a múlt év krónikájához tartozik, hogy a Muharay Elemér Hagyományőrző Szövetség Veresegyházán tartott szakmai továbbképzésébe egyesületünk ügyvivői is bekapcsolódtak. Hortiné dr. Bathó Edit a jászsági hagyományőrzés történetéről és jelenkori formáiról, dr. Dobos László a Jászok Egyesülete hagyományápoló, értékteremtő tevékenységéről szólt.

A Jászok Egyesülete – több jászsági intézménnyel együtt – pályázati felhívást tett közzé „1956 jászsági szemtanúi – Mi vezetett 1956 októberéhez?” címmel. A pályázat célja, hogy az egykori szemtanúk megszólaltatásával eddig nem publikált tényeket gyűjtsünk össze és tegyünk közzé az 50-es évekről, s a forradalomról. A jeligés pályázatok beadási határideje: 2006. szeptember 15. A pályadíjakat kitűző kiírás szövege olvasható egyesületi honlapunkon, kérésre pedig postázzuk azt az érdeklődőknek.

Elismerő visszajelzéseket kaptunk a Jászok Egyesülete honlapja (www. jaszokegyesulete.hu) bővítése kapcsán. A könyvek barátai a Jász antikváriumot dicsérték, mások az egyes jászsági települések címereit és honlapcímeit méltatták. Sikeres a Hamza Alapítvány ajánlata: neves jászsági képzőművészek festményeinek élethű másolatait ajánlják korrekt áron. Várjuk és köszönjük a honlap továbbfejlesztésével kapcsolatos szíves javaslatait!

Hírek tagtársaink szakmai sikereiről. – A Jász Alkotók Köre képzőművészeti kiállítása nyílik április 14-én, pénteken 16 órakor a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. Galériájában (1143 Budapest, Szobránc u. 6-8.). A kiállítás április 28-ig látogatható. – May Mária festőművész, a Jász Alkotók Köre tagja kiállítása nyílt meg a Volksbank Galériában (Budapest, Hungária krt. 140-144.). A kiállítás május 20-ig tekinthető meg. – Dr. Nemes András főorvos (Szolnok) gyermekpszichiáteri munkássága elismeréséül a város Dr. Laki Kálmán Díját nyerte el. – Szüle Katalin, a Csete Balázs Honismereti Szakkör (Jászkisér) elnöke játszóházi bemutató-sorozaton vett részt Japánban. – Szívből gratulálunk!

Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója magánvagyonából hozta létre a tehetséggondozást középpontba állító alapítványát. A napokban Jászberényben megkezdte tevékenységét a Csányi Alapítvány első jászsági közösségi háza, ahol a pártfogolt nyolc diák tudásfejlesztő munkáját végzik.

Takács János, a Lehel Electrolux (Jászberény) kelet-közép-európai holdingjának vezetője nyerte el Az év menedzsere címet 2005-ben.

Örömmel értesültünk arról, hogy ismét gyarapodott a Jászság védetté nyilvánított épületeinek száma. Ez év januárjában Jászágó általános iskolájának egykori iskolakápolnáját helyezte védettség alá a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.

Megjelent a Jász–Nagykun–Szolnok megyei Tűzoltó Almanach; Balog László, a jászkiséri Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke szerkesztésében. A kiadvány – mely bemutatja a jászsági tűzoltók tevékenységét is – forrásértékű kézikönyv.

Dr. Dobos László
ügyvivő