Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
13. Jász Világtalálkozó, Jászszentandrás, 2007
14. Jász Világtalálkozó, Pusztamonostor, 2008
15. Jász Világtalálkozó, Alattyán, 2009
16. Jász Világtalálkozó, Jászágó, 2010
17. Jász Világtalálkozó, Jászivány, 2011
18. Jász Világtalálkozó, Jászfelsoszentgyörgy, 2012
19. Jász Világtalálkozó, Jászberény, 2013.
20. Jász Világtalálkozó, Jászapáti, 2014
21. Jász Világtalálkozó, Jászalsószentgyörgy, 2015
22. Jász Világtalálkozó, Jászárokszállás, 2016
23. Jász Világtalálkozó, Jászladány, 2017
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
TÁMOGATÓINK
RÓLUNK ÍRTÁK
DRÓTPOSTA
TALLÓZÁS AZ EGYESÜLETI HÍRLEVELEKBEN - 55. sz. Hírlevél

(2006. április)
Drótposta: info@jaszokegyesulete.hu
Honlap: www.jaszokegyesulete.hu


55. sz. H Í R L E V É L
(2006. április)


2006. március 18-án ünnepelte újjáalakulásának 15. évfordulóját a Jászok Egyesülete. A budai Várban, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum patinás falai között egyesületünk több száz jelenlévő tagját és a népes vendégkoszorút köszöntötte az elszármazott jászok részéről: Sára Sándor Kossuth-díjas filmrendező, egyesületünk tagja; az otthon élők képviseletében Hajdú László polgármester, a Jászsági Többcélú Társulás elnöke; az ifjú jászok nevében dr. Paksi Gábor cégjogász. Az elvégzett munkáról dr. Dobos László, az egyesület ügyvivője adott számot. Pohárköszöntőt hallhatunk Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművésztől; asztali áldást mondott Kladiva Imre kanonok-plébános. A találkozót megtisztelte részvételével Barta László nagykun-, Ván Jenő kiskun-, és Zámbori János jászkapitány; valamint a Jászság számos polgármestere. A kiemelkedő munkát végző személyek közül – az egyesület tisztikara, tagtársaink, a sajtó képviselői, ügyünk barátai – 53-an részesültek az önzetlen fáradozást elismerő díszoklevélben. Az eseményt számosan (tagságunk, partnerszervezeteink) köszöntötték táviratban, levélben, illetve adták át ajándékaikat.

Fodor István Ferenc vezetésével Jászjákóhalmán megalakult „A Jászságért Díjasok Klubja”. A 12 tagot számláló csoport úgy határozott, belép a Jászok Egyesületébe. Új tagszervezetünk célja: a Jászság kulturális közéletének figyelemmel kísérése; javaslatok, ajánlások kidolgozása.

Horváth Péter, a Jászság első történetírója születésének 250. évfordulóján ünnepi rendezvényt tartottak február 17-én Jászjákóhalmán, mely Jászberényben folytatódott. A jeles jászkun közéleti személyiség, Jákóhalma szülötte, a jászberényi gimnázium egykori igazgatója munkásságát dr. Selmeczi László régész méltatta. Koszorú került az egykori szülőháza helyén álló épület falára, s a Lehel Vezér Gimnáziumban lévő emléktáblára. A program a jászberényi Városi Könyvtár és Információs Központban zárult, a Könyvek a jászokról c. kiállítás megnyitásával.

Jászladány képviselőtestülete január 26-i ülésén tájékoztatót hallgatott meg a Jászok Egyesülete tevékenységéről egyesületünk ügyvivője előterjesztésében. Az élénk testületi vitában számos javaslat hangzott el az önkormányzat és az egyesület további együttműködéséhez.

Még a múlt év krónikájához tartozik, hogy a Muharay Elemér Hagyományőrző Szövetség Veresegyházán tartott szakmai továbbképzésébe egyesületünk ügyvivői is bekapcsolódtak. Hortiné dr. Bathó Edit a jászsági hagyományőrzés történetéről és jelenkori formáiról, dr. Dobos László a Jászok Egyesülete hagyományápoló, értékteremtő tevékenységéről szólt.

A Jászok Egyesülete – több jászsági intézménnyel együtt – pályázati felhívást tett közzé „1956 jászsági szemtanúi – Mi vezetett 1956 októberéhez?” címmel. A pályázat célja, hogy az egykori szemtanúk megszólaltatásával eddig nem publikált tényeket gyűjtsünk össze és tegyünk közzé az 50-es évekről, s a forradalomról. A jeligés pályázatok beadási határideje: 2006. szeptember 15. A pályadíjakat kitűző kiírás szövege olvasható egyesületi honlapunkon, kérésre pedig postázzuk azt az érdeklődőknek.

Elismerő visszajelzéseket kaptunk a Jászok Egyesülete honlapja (www. jaszokegyesulete.hu) bővítése kapcsán. A könyvek barátai a Jász antikváriumot dicsérték, mások az egyes jászsági települések címereit és honlapcímeit méltatták. Sikeres a Hamza Alapítvány ajánlata: neves jászsági képzőművészek festményeinek élethű másolatait ajánlják korrekt áron. Várjuk és köszönjük a honlap továbbfejlesztésével kapcsolatos szíves javaslatait!

Hírek tagtársaink szakmai sikereiről. – A Jász Alkotók Köre képzőművészeti kiállítása nyílik április 14-én, pénteken 16 órakor a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. Galériájában (1143 Budapest, Szobránc u. 6-8.). A kiállítás április 28-ig látogatható. – May Mária festőművész, a Jász Alkotók Köre tagja kiállítása nyílt meg a Volksbank Galériában (Budapest, Hungária krt. 140-144.). A kiállítás május 20-ig tekinthető meg. – Dr. Nemes András főorvos (Szolnok) gyermekpszichiáteri munkássága elismeréséül a város Dr. Laki Kálmán Díját nyerte el. – Szüle Katalin, a Csete Balázs Honismereti Szakkör (Jászkisér) elnöke játszóházi bemutató-sorozaton vett részt Japánban. – Szívből gratulálunk!

Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója magánvagyonából hozta létre a tehetséggondozást középpontba állító alapítványát. A napokban Jászberényben megkezdte tevékenységét a Csányi Alapítvány első jászsági közösségi háza, ahol a pártfogolt nyolc diák tudásfejlesztő munkáját végzik.

Takács János, a Lehel Electrolux (Jászberény) kelet-közép-európai holdingjának vezetője nyerte el Az év menedzsere címet 2005-ben.

Örömmel értesültünk arról, hogy ismét gyarapodott a Jászság védetté nyilvánított épületeinek száma. Ez év januárjában Jászágó általános iskolájának egykori iskolakápolnáját helyezte védettség alá a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.

Megjelent a Jász–Nagykun–Szolnok megyei Tűzoltó Almanach; Balog László, a jászkiséri Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke szerkesztésében. A kiadvány – mely bemutatja a jászsági tűzoltók tevékenységét is – forrásértékű kézikönyv.


Dr. Dobos László
ügyvivő

<< vissza a hírlevelekhez