Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
13. Jász Világtalálkozó, Jászszentandrás, 2007
14. Jász Világtalálkozó, Pusztamonostor, 2008
15. Jász Világtalálkozó, Alattyán, 2009
16. Jász Világtalálkozó, Jászágó, 2010
17. Jász Világtalálkozó, Jászivány, 2011
18. Jász Világtalálkozó, Jászfelsoszentgyörgy, 2012
19. Jász Világtalálkozó, Jászberény, 2013.
20. Jász Világtalálkozó, Jászapáti, 2014
21. Jász Világtalálkozó, Jászalsószentgyörgy, 2015
22. Jász Világtalálkozó, Jászárokszállás, 2016
23. Jász Világtalálkozó, Jászladány, 2017
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
TÁMOGATÓINK
RÓLUNK ÍRTÁK
DRÓTPOSTA
TALLÓZÁS AZ EGYESÜLETI HÍRLEVELEKBEN - 14. sz. Hírlevél

(1995. szeptember)

1995. július 29. - augusztus 12. között zajlott a Jászságban a Jászok Világtalálkozójának rendezvénysorozata. A programokkal a jászkun redempció (önmegváltás) 250. évfordulójára emlékeztek a mindenkor szabad jászok utódai.

 

A rendezvényekhez kapcsolódva július 28-án a budapesti Gellért Szállóban került sor a Jászságból elszármazott képzőművészek kiállításának megnyitására. A megnyitón több, mint kétszáz vendég köszöntötte és ünnepelte a kiállító 21 művészt. A kiállítók közül számosan egyesületünk tagjai, akik tervezik a Jászok Egyesülete képzőművészei önálló csoportjának megalakítását. Az elszármazottak szülőföld előtti tisztelgését kifejező kiállítás megszervezésében oroszlánrésze volt Budai Jánosné Szalkári Rózsa Jászapátiról elszármazott festőművésznek, egyesületünk tagjának.

 

A világtalálkozó ünnepélyes megnyitására másnap, július 29-én Jászberényben került sor. A program a főplébániatemplomban hálaadó szentmisével kezdődött. Ezt követően a főtéren állami és egyházi főméltóságok, a redempcióban részt vett települések polgármesterei, az elszármazottak képviselői, meghívottak és a város polgárai részvételével színpompás ünnepségre került sor. Az üdvözlő beszédek sorában az elszármazott jászok nevében dr. Czettler Antal tagtársunk, Svájcban élő jogász-történész köszöntötte a megemlékezőket.

 

Az ünnepségen vette át a Jászságért Díjat életpályájának elismeréseként dr. Kiss József történész (Budapest). Testvérszervezetünk, „A Jászságért” Alapítvány kuratóriuma a díjat, s a vele járó százezer forintot - többek között - a jászkun redempció kutatása terén elért eredményekért ítélte oda egyesületünk Jászberényből elszármazott tagjának. Ezt követően került sor az Apponyi Emlékérmek átadására. A Jászok Egyesületének odaítélt emlékérmet egyesületünk ügyvivője: dr. Antóny Miklós vette át az Apponyi Alapítvány kuratóriumának elnökétől, dr. Kis Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselőtől. Az indokolás szerint az emlékérmet a Jászok Egyesülete „a Jászság érdekében kifejtett társadalmi-közéleti tevékenységéért” kapta.

 

Jászberény város önkormányzatával közösen emléktáblát állíttattunk a főplébánia-templom kriptájának lejáratánál, emlékezve és emlékeztetve az ott nyugvó, egykori Jászkun Hármaskerületi, illetve Jászkerületi elöljárókra. E köztéri tábla megvalósítását tagtársunk, Sugárné Koncsek Aranka fáradhatatlan ügyszeretete tette lehetővé.

 

Tálas Ernő, egyesületünk tagja, a Svéd Királyi Opera magánénekese - Bordás György operaénekes társaságában - nagysikerű hangversenyt adott Jászberényben és szólókoncertet tartott szülőfalujában, Jászladányban, továbbá Jászkiséren.

 

Aligha volt a gazdag, kéthetes programsorozatnak olyan rendezvénye, megmozdulása, melyen egyesületünk tagjai ne üdvözölhették volna egymást. Így tagságunk személyes tapasztalata alapján mondhatjuk: a rendezvénysorozat méltó volt a negyedévezredes évfordulóhoz és az ország figyelmét ráirányította a Jászság értékeire. Illesse köszönet és elismerés azokat a személyeket és szervezeteket, akik és amelyek otthon élőként, vagy elszármazottként hozzájárultak a találkozó sikeréhez.

 

A redempciós évforduló kapcsán kitüntető közfigyelem kísérte egyesületünk munkásságát is. Bizonyára ennek is köszönhető, hogy egyesületünk ezekben a hetekben számos új taggal gyarapodott. Egyikük, Korényi Attiláné Horváth Mária (Budapest) a következőket írja: „Üdvözlöm ezt a kitartó, nemes munkátokat, hogy nem kis erőfeszítéssel összegyűjtöttetek bennünket. Jó érzés tölt el, hogy innentől már nemcsak halottainkkal a temetőben, de Veletek élőkkel is találkozhatok. Felém nyújtott kezeteket soha el nem engedem, Isten engem úgy segéljen!”


<< vissza a hírlevelekhez