Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
13. Jász Világtalálkozó, Jászszentandrás, 2007
14. Jász Világtalálkozó, Pusztamonostor, 2008
15. Jász Világtalálkozó, Alattyán, 2009
16. Jász Világtalálkozó, Jászágó, 2010
17. Jász Világtalálkozó, Jászivány, 2011
18. Jász Világtalálkozó, Jászfelsoszentgyörgy, 2012
19. Jász Világtalálkozó, Jászberény, 2013.
20. Jász Világtalálkozó, Jászapáti, 2014
21. Jász Világtalálkozó, Jászalsószentgyörgy, 2015
22. Jász Világtalálkozó, Jászárokszállás, 2016
23. Jász Világtalálkozó, Jászladány, 2017
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
TÁMOGATÓINK
RÓLUNK ÍRTÁK
DRÓTPOSTA
TALLÓZÁS AZ EGYESÜLETI HÍRLEVELEKBEN - 58. sz. Hírlevél

(2007. január)


58. sz. H Í R L E V É L
(2007. január)


Megérkezett számlánkra a tavalyi állampolgári egy százalékos adófelajánlás összege: 28.041.481 forint. Köszönet egyesületünk tagságának és ügyünk pártfogóinak e jelentős, a múlt évi 12,7 millió forintot megduplázó támogatásért! (Egyesületünk adószáma megváltozott: 19666024-1-41). Szervezetünk közgyűlésének döntése alapján az adóforintokat a jász kulturális örökség megóvását és gyarapítását szolgáló kiadványok, rendezvények támogatására fordítjuk, illetve tartalékoljuk. Kérjük ez évben is szíves támogatását!

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján a Jászok Egyesülete jászberényi szervezete a forradalom helyi részvevőinek és tanúinak részvételével tartott megemlékezést.

A Jászok Egyesülete október 25-i budapesti összejövetelén dr. Czettler Jenő, a két világháború között működött egyesület-elődünk egykori elnöke munkásságára emlékeztünk. A tudós agrárszakember, akadémikus, Jászárokszállás szülötte, a két világháború között magas közéleti tisztségek betöltője 1953-ban börtönkórházban halt meg, s a 301-es parcellába temették. Dr. Tóth Pál Péter, a szociológiai tudományok kandidátusa, egyesületünk Számvizsgáló Bizottságának elnöke előadása előtt Maróti Attila színművész olvasta fel Albert Camus: A magyarok vére c. megrendítő írását.

A Magyar-Iráni Baráti Társasággal közös, novemberi egyesületi összejövetelünkön István Ági vetített-képes előadását láthattuk Iránról. A rendkívüli érdeklődéssel kísért rendezvényen megjelent dr. Apor Éva, a Társaság elnöke (s köszöntötte a megjelenteket); továbbá Kertész Tibor, a Társaság főtitkára; Kiss János, a Jász–Nagykun–Szolnok megyei Közgyűlés alelnöke (Jászapáti); Husszein Zakeri, az Iráni Iszlám Köztársaság tanácsosa; Nagy Albert jászkapitány (Jászboldogháza).

Jászjákóhalmán ülésezett a Jászságért Díjasok Tanácsa. A Fodor István Ferenc vezette tanácskozás a Jászság polgármestereihez fordult: felhíva figyelmüket a honismereti mozgalom jelentőségére és újraindulásának közelgő félszázados évfordulójára.

Tagszervezetünk, a jászapáti Vándorfy János Honismereti Szakkör 30 éves hagyományápoló munkáját ünnepi honismereti találkozón méltatta dr. Farkas Ferenc tagtársunk, ny. főiskolai tanár. Az évfordulóra megjelent adatgazdag emlékkönyv kiadását a Jászok Egyesülete is támogatta.

A Jászok Egyesülete támogatásával, meghívásunknak eleget téve Jászberénybe látogatott a budakörnyéki Pilisjászfalu általános iskolájának valamennyi diákja és teljes tantestülete. A 110 vendéget a Jász Múzeumban dr. H. Bathó Edit múzeumigazgató, egyesületünk ügyvivője; a városban Károlyi Jánosné, a Tourinform Iroda vezetője, egyesületünk tagja kalauzolta. A jászsági kapcsolatok kiépítését szolgáló út résztvevői megkoszorúzták a főtéri jászkapitány szobrot. A látogatás a jászberényi állatkertben fejeződött be.

Véget ért a jászárokszállási Széchenyi István Gyermekszervezet programsorozata, melyet a Jászok Egyesülete is támogatott. Az eseménysorozatból kiemelkedett a Jászság-történeti vetélkedő, ahol nyolc csoportban adtak számot a diákok alapos felkészültségükről.

17. alkalommal rendezték meg Jászkiséren a népi gyermekjátékok közösségi bemutatóját. Az „Apáról – fiúra” című rendezvény a Jászok Egyesülete anyagi támogatásával valósult meg.

Február 17-én (szombat) Jászbált rendez Jászárokszálláson az Árokszállásiak Baráti Köre és a Jászok Egyesülete.

Hírek tagtársaink szakmai sikereiről. – Dr. Czettler Antal közíró, történész (Svájc) részére az 1956-os forradalom félszázados évfordulóján Teleki Pál Érdemérmet ítélt oda a budapesti Bethlen Gábor Alapítvány. – Az év bankja kilenc díjából kettőt, továbbá a fődíjat és Az év legszimpatikusabb bankja díjat kapta meg OTP Bank az első magyar díjátadón. Dr. Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója (Budapest) pedig – bankárkollégái szavazata alapján – Az év bankára lett. – Dr. Farkas Ferenc ny. főiskolai tanár (Jászberény) és Győző Gyula ny. középiskolai igazgató, egyesületünk ügyvivője (Budapest) a közelmúltban vették át aranydiplomájukat. – A 2007. évi Jász-Nagykun-Szolnok megyei, területi Prima Primissima Díj középdöntőjébe két jászberényi tagtársunk került be. A Magyar tudomány kategóriában dr. Farkas Ferenc főiskolai tanár; a Magyar népművészet és közművelődés kategóriában Hortiné dr. Bathó Edit etnográfus, a Jász Múzeum igazgatója, egyesületünk ügyvivője. – Kakuk Mátyás nyelvész (Kunszentmárton) a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszéke konferenciáján „Alán-oszét adalékok az „Érzékek és vallás” c. konferencia anyagához” címmel tartott előadást. – Megjelent Kiss Erika újságíró (Jászberény) új könyve, a „Jászberényi múltidéző”. – Egyesületünk jászberényi szervezetének elnöke, Kármán Antal a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Elnöki Aranyérmét vehette át az Aprítógépgyár Zrt. (Jászberény) igazgatóságának elnökeként végzett kiemelkedő tevékenységéért. – Megjelent dr. Skultéty Csaba publicista (Budapest) legújabb könyve: „Vasfüggönyökön át. A Szabad Európa Rádió mikrofonjánál”. A pozsonyi Madách-Posonium újdonsága jászsági vonatkozású írást is tartalmaz, mely eredetileg a jászkiséri Kisér c. lapban látott napvilágot. A felvidéki Nagykapos díszpolgára a közelmúltban kapta meg a „Budavárért Emlékérem” kitüntetést. – „1956 jászsági szemtanúi - Mi vezetett 1956 októberéhez?” címmel egyesületünk – több otthoni szervezettel közösen – pályázatot hirdetett. A Jászok Egyesülete 100.000 forintos különdíját a Jászberény Városi Könyvtár vezetője, Szabó Jánosné és munkatársa, Hasznos Rozália pályaműve nyerte el. – Szalkári Rózsa művésztanár (Jászapáti) jubileumi születésnapján életműkiállítása nyílt Jászberényben. Az elszármazott, majd egy éve hazatelepült művész festményei, grafikái először kerültek önálló kiállításon a jász főváros közönsége elé. – Szívből gratulálunk!Dr. Dobos László
ügyvivő

<< vissza a hírlevelekhez