(2007. január)

58. sz. H Í R L E V É L
(2007. január)

Megérkezett számlánkra a tavalyi állampolgári egy százalékos adófelajánlás összege: 28.041.481 forint. Köszönet egyesületünk tagságának és ügyünk pártfogóinak e jelentős, a múlt évi 12,7 millió forintot megduplázó támogatásért! (Egyesületünk adószáma megváltozott: 19666024-1-41). Szervezetünk közgyűlésének döntése alapján az adóforintokat a jász kulturális örökség megóvását és gyarapítását szolgáló kiadványok, rendezvények támogatására fordítjuk, illetve tartalékoljuk. Kérjük ez évben is szíves támogatását!

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján a Jászok Egyesülete jászberényi szervezete a forradalom helyi részvevőinek és tanúinak részvételével tartott megemlékezést.

A Jászok Egyesülete október 25-i budapesti összejövetelén dr. Czettler Jenő, a két világháború között működött egyesület-elődünk egykori elnöke munkásságára emlékeztünk. A tudós agrárszakember, akadémikus, Jászárokszállás szülötte, a két világháború között magas közéleti tisztségek betöltője 1953-ban börtönkórházban halt meg, s a 301-es parcellába temették. Dr. Tóth Pál Péter, a szociológiai tudományok kandidátusa, egyesületünk Számvizsgáló Bizottságának elnöke előadása előtt Maróti Attila színművész olvasta fel Albert Camus: A magyarok vére c. megrendítő írását.

A Magyar-Iráni Baráti Társasággal közös, novemberi egyesületi összejövetelünkön István Ági vetített-képes előadását láthattuk Iránról. A rendkívüli érdeklődéssel kísért rendezvényen megjelent dr. Apor Éva, a Társaság elnöke (s köszöntötte a megjelenteket); továbbá Kertész Tibor, a Társaság főtitkára; Kiss János, a Jász–Nagykun–Szolnok megyei Közgyűlés alelnöke (Jászapáti); Husszein Zakeri, az Iráni Iszlám Köztársaság tanácsosa; Nagy Albert jászkapitány (Jászboldogháza).

Jászjákóhalmán ülésezett a Jászságért Díjasok Tanácsa. A Fodor István Ferenc vezette tanácskozás a Jászság polgármestereihez fordult: felhíva figyelmüket a honismereti mozgalom jelentőségére és újraindulásának közelgő félszázados évfordulójára.

Tagszervezetünk, a jászapáti Vándorfy János Honismereti Szakkör 30 éves hagyományápoló munkáját ünnepi honismereti találkozón méltatta dr. Farkas Ferenc tagtársunk, ny. főiskolai tanár. Az évfordulóra megjelent adatgazdag emlékkönyv kiadását a Jászok Egyesülete is támogatta.

A Jászok Egyesülete támogatásával, meghívásunknak eleget téve Jászberénybe látogatott a budakörnyéki Pilisjászfalu általános iskolájának valamennyi diákja és teljes tantestülete. A 110 vendéget a Jász Múzeumban dr. H. Bathó Edit múzeumigazgató, egyesületünk ügyvivője; a városban Károlyi Jánosné, a Tourinform Iroda vezetője, egyesületünk tagja kalauzolta. A jászsági kapcsolatok kiépítését szolgáló út résztvevői megkoszorúzták a főtéri jászkapitány szobrot. A látogatás a jászberényi állatkertben fejeződött be.

Véget ért a jászárokszállási Széchenyi István Gyermekszervezet programsorozata, melyet a Jászok Egyesülete is támogatott. Az eseménysorozatból kiemelkedett a Jászság-történeti vetélkedő, ahol nyolc csoportban adtak számot a diákok alapos felkészültségükről.

17. alkalommal rendezték meg Jászkiséren a népi gyermekjátékok közösségi bemutatóját. Az „Apáról – fiúra” című rendezvény a Jászok Egyesülete anyagi támogatásával valósult meg.

Február 17-én (szombat) Jászbált rendez Jászárokszálláson az Árokszállásiak Baráti Köre és a Jászok Egyesülete.

Hírek tagtársaink szakmai sikereiről. – Dr. Czettler Antal közíró, történész (Svájc) részére az 1956-os forradalom félszázados évfordulóján Teleki Pál Érdemérmet ítélt oda a budapesti Bethlen Gábor Alapítvány. – Az év bankja kilenc díjából kettőt, továbbá a fődíjat és Az év legszimpatikusabb bankja díjat kapta meg OTP Bank az első magyar díjátadón. Dr. Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója (Budapest) pedig – bankárkollégái szavazata alapján – Az év bankára lett. – Dr. Farkas Ferenc ny. főiskolai tanár (Jászberény) és Győző Gyula ny. középiskolai igazgató, egyesületünk ügyvivője (Budapest) a közelmúltban vették át aranydiplomájukat. – A 2007. évi Jász-Nagykun-Szolnok megyei, területi Prima Primissima Díj középdöntőjébe két jászberényi tagtársunk került be. A Magyar tudomány kategóriában dr. Farkas Ferenc főiskolai tanár; a Magyar népművészet és közművelődés kategóriában Hortiné dr. Bathó Edit etnográfus, a Jász Múzeum igazgatója, egyesületünk ügyvivője. – Kakuk Mátyás nyelvész (Kunszentmárton) a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszéke konferenciáján „Alán-oszét adalékok az „Érzékek és vallás” c. konferencia anyagához” címmel tartott előadást. – Megjelent Kiss Erika újságíró (Jászberény) új könyve, a „Jászberényi múltidéző”. – Egyesületünk jászberényi szervezetének elnöke, Kármán Antal a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Elnöki Aranyérmét vehette át az Aprítógépgyár Zrt. (Jászberény) igazgatóságának elnökeként végzett kiemelkedő tevékenységéért. – Megjelent dr. Skultéty Csaba publicista (Budapest) legújabb könyve: „Vasfüggönyökön át. A Szabad Európa Rádió mikrofonjánál”. A pozsonyi Madách-Posonium újdonsága jászsági vonatkozású írást is tartalmaz, mely eredetileg a jászkiséri Kisér c. lapban látott napvilágot. A felvidéki Nagykapos díszpolgára a közelmúltban kapta meg a „Budavárért Emlékérem” kitüntetést. – „1956 jászsági szemtanúi - Mi vezetett 1956 októberéhez?” címmel egyesületünk – több otthoni szervezettel közösen – pályázatot hirdetett. A Jászok Egyesülete 100.000 forintos különdíját a Jászberény Városi Könyvtár vezetője, Szabó Jánosné és munkatársa, Hasznos Rozália pályaműve nyerte el. – Szalkári Rózsa művésztanár (Jászapáti) jubileumi születésnapján életműkiállítása nyílt Jászberényben. Az elszármazott, majd egy éve hazatelepült művész festményei, grafikái először kerültek önálló kiállításon a jász főváros közönsége elé. – Szívből gratulálunk!

Dr. Dobos László
ügyvivő