Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
13. Jász Világtalálkozó, Jászszentandrás, 2007
14. Jász Világtalálkozó, Pusztamonostor, 2008
15. Jász Világtalálkozó, Alattyán, 2009
16. Jász Világtalálkozó, Jászágó, 2010
17. Jász Világtalálkozó, Jászivány, 2011
18. Jász Világtalálkozó, Jászfelsoszentgyörgy, 2012
19. Jász Világtalálkozó, Jászberény, 2013.
20. Jász Világtalálkozó, Jászapáti, 2014
21. Jász Világtalálkozó, Jászalsószentgyörgy, 2015
22. Jász Világtalálkozó, Jászárokszállás, 2016
23. Jász Világtalálkozó, Jászladány, 2017
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
TÁMOGATÓINK
RÓLUNK ÍRTÁK
DRÓTPOSTA
TALLÓZÁS AZ EGYESÜLETI HÍRLEVELEKBEN - 61. sz. Hírlevél

(2007. szeptember)

Drótposta: info@jaszokegyesulete.hu
Honlap: www.jaszokegyesulete.hu


61. sz. H Í R L E V É L
(2007. szeptember)

Az idei, sorrendben XIII. Jász Világtalálkozót Jászszentandrás Önkormányzata és a Jászok Egyesülete rendezte. Az otthon élő és elszármazott jászok június 22-24. közötti seregszemléjének kiemelkedő eseménye volt a június 23-i, szombati felvonulás és díszünnepség. Itt került átadásra az idei Jászságért Díj, mellyel Antal Domokosné tanár, helytörténész (Kocsér) munkásságát ismerte el testvérszervezetünk, „A Jászságért” Alapítvány. A Jászszentandrás községért kitüntető díjat tagszervezetünk, a helyi Kunráth Sándor Pávakör vehette át. Jászkapitánynak Dávid Sándor népi iparművészt választották.

E helyen is szeretnénk köszönetet mondani a hivatalát átadó Nagy Albert jászkapitány (Jászboldogháza) kitüntető figyelméért, aki az elmúlt egy év alatt több budapesti és otthoni rendezvényünket tisztelte meg személyes jelenlétével.

A Jász Világtalálkozó keretében került bemutatásra Szále László: Az én Jászságom c. riportkönyve. „A Jászságért” Alapítvány új kiadványát – mely címünkön megrendelhető – néhány nappal később Jászberényben ajánlották az értő olvasók figyelmébe.

Szent Rozália, Jászberény védőszentje búcsúünnepén a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Jászberényi Csoportja, a Nagyboldogasszony Főplébánia és a Jászok Egyesülete rendezésében zajlott Jászberényben a III. Egyházi Népénekes Találkozó. A szeptember 2-i rendezvényen 14 együttes 250 énekese vett részt.

Egyesületünk támogatásával augusztusban falunapot szerveztek Jászágón és dalostalálkozót Jásztelken.

Több évi előkészítő munka után Jászágón megnyílt egy vertfalú, nádfedeles, korhűen berendezett paraszt-portán a tájház. A kiállítóhely tulajdonosa tagszervezetünk, az Ágóiak Baráti Egyesülete; a munkát Macsi Sándor Jászságért Díjas helytörténész irányította.

Az idei kárpátmedencei rovásírás verseny legeredményesebb jászsági résztvevőjének különdíjat adományozott a Jászok Egyesülete. A Z. Urbán Aladár vezette felvidéki Palóc Társaság szervezésében zajló vetélkedő-sorozat legjobb jászsági rovója a jászberényi Lénárth Ádám, a Lehel Vezér Gimnázium 6. osztályos tanulója lett.

A Jász Börze sorozatban először rendezték meg Jászberényben a Fotó Börzét. A fényképkiállítással összekapcsolt eseményen a Jászok Egyesülete különdíját Koncz Tamás nyerte el.

A jászkun redemptio (önmegváltás) évfordulóján emlékkövet ajándékozott az útra bocsátó településnek az elszármazottakat tömörítő Jásztelkiek Baráti Köre. A költségek egy részét a Jászok Egyesülete támogatása fedezte.

Dr. Bartha Júlia turkológusnak (Szolnok) ítélte a Szűcs Sándor Emlékérmet a Magyar Néprajzi Társaság. A kitüntetést a Nagykunság népi kultúrája keleti elemeinek vizsgálatáért és Györffy István törökországi kutatásainak gondozásáért adományozták.

Kerekudvar – egy jászsági majorság virágzása és pusztulása címmel védte meg diplomamunkáját a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Karán (Jászberény) Ménkű János művelődésszervező (Jászfelsőszentgyörgy). A monografikus igényű dolgozat elkészítéséhez – családtörténeti és egyéb tekintetben – jelentős segítséget nyújtott Gosztony Ernő, egyesületünk Számvizsgáló Bizottságának tagja (Budapest).

Hírek tagtársaink szakmai sikereiről. – Balog László (Jászkisér) a Dr. Balogh Imre Emlékpályázat oklevelét és aranygyűrűjét vehette át az önkéntes tűzoltó egyesületek, tűoltóságok helyzetéről és jövőbeni szerepéről szóló pályaművéért. Az elismerést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság székházában nyújtották át. – Dr. Baski Imre turkológus (Kunszentmiklós) negyedszázados nyelvészeti munkásságát összegezte a Csagircsa című tanulmánykötetében. – Dr. Dobos Lászlót, a Jászok Egyesülete ügyvivőjét (Budapest) az államalapító Szent István király ünnepén Jászágó község díszpolgárává választotta. – A Panoráma Országkalauzok sorozatban látott napvilágot Gyöngyösi Imre (Budapest) Szingapúr c. útikönyve. A szomszédos országokra is kitekintő bédekker első alkalommal mutatja be magyar szerző tollából Délkelet-Ázsia egyik „kistigrisét”. – Új könyve jelent meg a Jászságért Díjas jászapáti nyelvtudósnak, Győri Gyulának, a Krónika Nova Kiadó gondozásában. Az „Omegától az alfáig” című kötetben antik és bibliai eredetű kifejezések magyarázatait olvashatjuk. – Megjelent egyesületünk ügyvivője, dr. H. Bathó Edit (Jászberény) új könyve. A „Méhészkedés a Jászságban” c. kötetben a Jász Múzeum igazgatója összefoglalta több évtizedes kutatómunkáját. A kiadványt a szerző köztiszteletben álló néhai tagtársunk, dr. Zsidei Barnabás jászdózsai születésű méhészeti szakíró emlékének ajánlja. – Molnár István Jászságért Díjas pedagógus (Jászszentandrás) gyermekjáték-gyűjteménye második kiadásban látott napvilágot a Jász Múzeumért Alapítvány kiadásában. A „Népi játékok Jászszentandrásról” című kiadvány a Jászsági Füzetek első keménytáblás kötete. – Nagy Andrást, a város alpolgármesterét újabb öt évre a Lehel Vezér Gimnázium igazgatójává választotta Jászberény város képviselőtestülete. – Suhaj Csilla, a jászberényi Déryné Művelődési Központ igazgatóhelyettese kiemelkedő munkásságának elismeréséül Wlassics Gyula-díjban részesült. A kitüntetést az oktatási és kulturális miniszter adta át Budapesten. – Szalkári Rózsa festőművész (Jászapáti) 43 önálló kiállításának emlékeit gyűjtötte össze, s adta közre tenyérbe simuló kis füzetben. – Szívből gratulálunk!


Dr. Dobos László
ügyvivő
<< vissza a hírlevelekhez