(1996. október)

Június 30-án Budapesten, a Hősök terén átadták a honfoglaló hét vezér felújított szoborcsoportját. Az ünnepségen jelen volt és megszólalt a jászok becses ereklyéje, a Lehel kürtje.

Július 6-án meghitt ünnepség keretében szentelték fel Jászladány új Szent Vendel szobrát. A jász katolikus kegyesség elpusztult-elpusztított régi emlékének helyére dr. Zana Zsuzsanna állíttatta ezt az alkotást; férje, Zana Sándor, egyesületünk alapító tagja emlékére. Szent István király ünnepén az adományozót és Gaál István helyi képviselőt, egyesületünk tagjait Jászladány díszpolgári címével tüntették ki. Ugyanezt a kitüntetést kapta posztumusz Zana Sándor (1913-1994).

A Jászsággal foglalkozó helytörténeti irodalom újabb reprint könyvvel gazdagodott. Tagszervezetünk, a Fényszaruiak Baráti Egyesülete (FÉBE) megjelentette Szűcs Mihály egykori főbíró életleírását. A kiadvány nem láthatott volna napvilágot Tóth Tibor, egyesületünk ügyvivője, a FÉBE elnöke önzetlen fáradozása nélkül.

Tagtársaink sürgetésére tagsági igazolványt és a tagságot tanúsító díszoklevelet készíttettünk. Az oklevelet és az igazolványt tagtársunk, Molnár János grafikusművész tervezte. A díszoklevelek elnyerték hazai és külföldi tagjaink elismerését. Ennek kapcsán több köszönő levél érkezett.

Dr. Tajthy Tihamér mérnök, egyesületünk tagja röviden összegezte évtizedes munkáját a Tajti-Tajthy család történetéről. Aki további kutatómunkájához módszertani segítséget tudna adni, annak megküldi e hét oldalas summázatot. Címe: 1014 Budapest, Dísz tér 8.

Utasiné dr. Garay Borbála, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete jászapáti csoportjának vezetője levélben kereste meg egyesületünket. Beszámol arról, hogy a városi könyvtárban immár második éve komolyzenei hangversenyeket szerveznek. A rendezvényeket kölcsön-zongorával bonyolítják le. „Tisztelettel fordulok Önökhöz azzal a kéréssel” - írja - „hogyha valamelyik egyesületi tag birtokában van jó minőségű és a család által már nem használt pianínó, vagy zongora, akkor azt köszönettel elfogadnánk e hangversenysorozat és a könyvtár részére. Tudom, hogy a Jászok Egyesülete nemcsak a múlt kutatását és megismertetését tartja feladatának, hanem annak a kulturális életnek a segítését is, mely a jász települések fejlődését szolgálja.”