Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
13. Jász Világtalálkozó, Jászszentandrás, 2007
14. Jász Világtalálkozó, Pusztamonostor, 2008
15. Jász Világtalálkozó, Alattyán, 2009
16. Jász Világtalálkozó, Jászágó, 2010
17. Jász Világtalálkozó, Jászivány, 2011
18. Jász Világtalálkozó, Jászfelsoszentgyörgy, 2012
19. Jász Világtalálkozó, Jászberény, 2013.
20. Jász Világtalálkozó, Jászapáti, 2014
21. Jász Világtalálkozó, Jászalsószentgyörgy, 2015
22. Jász Világtalálkozó, Jászárokszállás, 2016
23. Jász Világtalálkozó, Jászladány, 2017
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
TÁMOGATÓINK
RÓLUNK ÍRTÁK
DRÓTPOSTA
TALLÓZÁS AZ EGYESÜLETI HÍRLEVELEKBEN - 19. sz. Hírlevél

(1996. október)

Június 30-án Budapesten, a Hősök terén átadták a honfoglaló hét vezér felújított szoborcsoportját. Az ünnepségen jelen volt és megszólalt a jászok becses ereklyéje, a Lehel kürtje.

 

Július 6-án meghitt ünnepség keretében szentelték fel Jászladány új Szent Vendel szobrát. A jász katolikus kegyesség elpusztult-elpusztított régi emlékének helyére dr. Zana Zsuzsanna állíttatta ezt az alkotást; férje, Zana Sándor, egyesületünk alapító tagja emlékére. Szent István király ünnepén az adományozót és Gaál István helyi képviselőt, egyesületünk tagjait Jászladány díszpolgári címével tüntették ki. Ugyanezt a kitüntetést kapta posztumusz Zana Sándor (1913-1994).

 

A Jászsággal foglalkozó helytörténeti irodalom újabb reprint könyvvel gazdagodott. Tagszervezetünk, a Fényszaruiak Baráti Egyesülete (FÉBE) megjelentette Szűcs Mihály egykori főbíró életleírását. A kiadvány nem láthatott volna napvilágot Tóth Tibor, egyesületünk ügyvivője, a FÉBE elnöke önzetlen fáradozása nélkül.

 

Tagtársaink sürgetésére tagsági igazolványt és a tagságot tanúsító díszoklevelet készíttettünk. Az oklevelet és az igazolványt tagtársunk, Molnár János grafikusművész tervezte. A díszoklevelek elnyerték hazai és külföldi tagjaink elismerését. Ennek kapcsán több köszönő levél érkezett.

 

Dr. Tajthy Tihamér mérnök, egyesületünk tagja röviden összegezte évtizedes munkáját a Tajti-Tajthy család történetéről. Aki további kutatómunkájához módszertani segítséget tudna adni, annak megküldi e hét oldalas summázatot. Címe: 1014 Budapest, Dísz tér 8. 

 

Utasiné dr. Garay Borbála, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete jászapáti csoportjának vezetője levélben kereste meg egyesületünket. Beszámol arról, hogy a városi könyvtárban immár második éve komolyzenei hangversenyeket szerveznek. A rendezvényeket kölcsön-zongorával bonyolítják le. „Tisztelettel fordulok Önökhöz azzal a kéréssel” - írja - „hogyha valamelyik egyesületi tag birtokában van jó minőségű és a család által már nem használt pianínó, vagy zongora, akkor azt köszönettel elfogadnánk e hangversenysorozat és a könyvtár részére. Tudom, hogy a Jászok Egyesülete nemcsak a múlt kutatását és megismertetését tartja feladatának, hanem annak a kulturális életnek a segítését is, mely a jász települések fejlődését szolgálja.”


<< vissza a hírlevelekhez