Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
13. Jász Világtalálkozó, Jászszentandrás, 2007
14. Jász Világtalálkozó, Pusztamonostor, 2008
15. Jász Világtalálkozó, Alattyán, 2009
16. Jász Világtalálkozó, Jászágó, 2010
17. Jász Világtalálkozó, Jászivány, 2011
18. Jász Világtalálkozó, Jászfelsoszentgyörgy, 2012
19. Jász Világtalálkozó, Jászberény, 2013.
20. Jász Világtalálkozó, Jászapáti, 2014
21. Jász Világtalálkozó, Jászalsószentgyörgy, 2015
22. Jász Világtalálkozó, Jászárokszállás, 2016
23. Jász Világtalálkozó, Jászladány, 2017
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
TÁMOGATÓINK
RÓLUNK ÍRTÁK
DRÓTPOSTA
TALLÓZÁS AZ EGYESÜLETI HÍRLEVELEKBEN - 22. sz. Hírlevél

(1997. október)

Még áprilisban volt az 1996/1997. évi Jász-Nagykun-Szolnok megyei  Néprajzi és Nyelvjárási Gyüjtőpályázat eredményhirdetése, melynek kiírói között ott volt egyesületünk is. Az általunk felajánlott különdíjakat dr. Csernik Zoltánné tanár, egyesületünk tagja (Mende) és Szathmáry István tanuló (Szolnok) vehette át. - Május 6-án, a Jászok Napján  megkoszorúztuk a budapesti Czettler emléktáblát a Köröndnél. Az eseményről hírt adott a Duna Televízió. - Július 5-én Jászdózsán zajlott a hagyományos paraszti feldolgozó munkák bemutatója. Nagyszüleink tudását a Dósai Honismereti Szakkör tagsága Gulyás János bátyánk szervező munkája révén elevenítette fel. 

 

A nyárvége krónikájához tartozik, hogy a Jászok Egyesülete társrendezője volt az újra hagyományossá váló nagysikerű jászágói szüreti felvonulásnak és mulatságnak. - Szeptember végén a Kossuth Rádió hallgatói tölthettek egy délelőttöt a Jászságban. Szitnyai Jenő vezető szerkesztő, - a jászok ügyének mindenkor lelkes támogatója - mikrofonja előtt az elszármazottak is szólhattak arról, mit is jelent nekik a felnevelő szülőföld, s hogy miért érték ma jásznak lenni. -  Október 11-én Jászberényben köszöntöttük a tízéves fennállását ünneplő Barkóca gyermek néptáncegyüttest. 

 

A MATÁV évek óta kedvében jár a telefonkártyagyűjtők népes seregének. A Feszty-körkép részleteit bemutató sorozat új darabja a jászok számára is különösen kedves lehet: e kicsiny   kártyán szereplő lovasrohamot ugyanis a jászapáti Vágó Pál (1853-1928) festette.

 

A Svájcban élő jogász, történész, közíró, egyesületünk tagja,  dr. Czettler Antal új könyvét mutatta be a Szent László Akadémia a Magyarok Házában november 10-én. A "Teleki Pál küzdelme az ország függetlenségéért (1939-1941)" c. előadást a mű dedikálása követte.

 


<< vissza a hírlevelekhez