(1997. október)

Még áprilisban volt az 1996/1997. évi Jász-Nagykun-Szolnok megyei  Néprajzi és Nyelvjárási Gyüjtőpályázat eredményhirdetése, melynek kiírói között ott volt egyesületünk is. Az általunk felajánlott különdíjakat dr. Csernik Zoltánné tanár, egyesületünk tagja (Mende) és Szathmáry István tanuló (Szolnok) vehette át. - Május 6-án, a Jászok Napján  megkoszorúztuk a budapesti Czettler emléktáblát a Köröndnél. Az eseményről hírt adott a Duna Televízió. - Július 5-én Jászdózsán zajlott a hagyományos paraszti feldolgozó munkák bemutatója. Nagyszüleink tudását a Dósai Honismereti Szakkör tagsága Gulyás János bátyánk szervező munkája révén elevenítette fel.

A nyárvége krónikájához tartozik, hogy a Jászok Egyesülete társrendezője volt az újra hagyományossá váló nagysikerű jászágói szüreti felvonulásnak és mulatságnak. - Szeptember végén a Kossuth Rádió hallgatói tölthettek egy délelőttöt a Jászságban. Szitnyai Jenő vezető szerkesztő, - a jászok ügyének mindenkor lelkes támogatója - mikrofonja előtt az elszármazottak is szólhattak arról, mit is jelent nekik a felnevelő szülőföld, s hogy miért érték ma jásznak lenni. -  Október 11-én Jászberényben köszöntöttük a tízéves fennállását ünneplő Barkóca gyermek néptáncegyüttest.

A MATÁV évek óta kedvében jár a telefonkártyagyűjtők népes seregének. A Feszty-körkép részleteit bemutató sorozat új darabja a jászok számára is különösen kedves lehet: e kicsiny   kártyán szereplő lovasrohamot ugyanis a jászapáti Vágó Pál (1853-1928) festette.

A Svájcban élő jogász, történész, közíró, egyesületünk tagja,  dr. Czettler Antal új könyvét mutatta be a Szent László Akadémia a Magyarok Házában november 10-én. A "Teleki Pál küzdelme az ország függetlenségéért (1939-1941)" c. előadást a mű dedikálása követte.