(2008. szeptember)

Adószám: 19666024-1-41

64. sz. H Í R L E V É L
(2008. szeptember)

Az idei, sorrendben XIV. Jász Világtalálkozót Pusztamonostor község Önkormányzata és a Jászok Egyesülete rendezte. Az eseménysorozat számos új elemmel gazdagította a hagyományos programokat. Az otthon élő és elszármazott jászok június 27-29. közötti seregszemléjének díszünnepségén került átadásra az idei Jászságért Díj s a velejáró egymillió forint. Az elismerést ezúttal Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója (Jászberény), a Jászok Egyesülete ügyvivője nyerte el. Az ünnepségen iktatták be tagtársunkat, Percz Lászlót a jászkapitányi tisztségbe.

Egyesületünk társrendezői támogatásával augusztusban tizedik alkalommal tartottak falunapot Jászágón.

A Jász Alkotók Köre képzőművészeti kiállítást rendezett júliusban Budapesten. A tárlatot tagtársunk, a Jászságért Díjas dr. Farkas Ferenc ny. főiskolai tanár nyitotta meg.

A Fölrajztanárok Egylete szervezte a hazai és határon túli magyar diákoknak az idei Nemzetközi Kárpát-medencei Földrajzversenyt. Tagtársunk, Dorogi Lászlóné tanár (Budapest) jóvoltából ezúttal az Alföld (s benne a Jászság) volt a felkészülés tárgya. Az augusztusban Jászberényben megtartott döntő előtt a résztvevők tájékoztatót hallgattak meg egyesületünk ügyvivőjétől a Jászok Egyesülete hagyományápoló tevékenységéről.

Az idei Jászsági Helyesírási Verseny – melyen 20 iskola 104 tanulója mérte össze tudását – felkészítő tanárait tárgyjutalomban részesítette a Jászok Egyesülete. A szervező munka dandárját Horváthné Szabó Katalin tanár (Jánoshida) végezte.

A Lehel Vezér Gimnázium (Jászberény) valamennyi osztályának egy-egy kiemelkedő tehetségű diákja a tanévzárón jutalomkönyvet kapott egyesületünktől – Szále László: Az én Jászságom c. riportkönyvét.

Hírek tagtársaink szakmai sikereiről. – Banka Emánuel, a Jászárokszállási Önkéntes Tűzoltó Egyesülete elnöke a megyei tűzoltónapon a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendészeti és Közbiztonsági Díjat vette át. – Dr. Farkas Ferenc ny. főiskolai tanár (Jászberény) a tudományos ismeretterjesztés érdekében végzett áldozatos és eredményes munkája elismeréséül a TIT Kiváló Ismeretterjesztésért Emlékplakettjét kapta. – Horváth Jánosné ny. pedagógus, a Kocséri Népkör elnöke Kocsér községért emlékérmet kapott. – Dr. Kalmár Pálné ny. középiskolai igazgató (Jászapáti) a magyar-francia kapcsolatok elősegítéséért és több évtizedes pedagógiai munkásságáért az Akadémiai Pálmák lovagi fokozata francia kitüntetést kapta. – Orosz István tanár (Jászdózsa) közéleti munkásságát ismerték el a „Jászdózsáért” kitüntető címmel. – Megjelent dr. Ritoók Magda, az ELTE docense (Budapest) Pályafejlődés – Pályafejlődési tanácsadás c. könyve. – Bessenyei György Díjban részesült többévtizedes kiemelkedő közművelődési szolgálatáért Sas István, a Déryné Művelődési Központ igazgatója (Jászberény). – Megjelent a Tanulmányok a 950 éves Tihanyi Alapítólevél tiszteletére c. kötet, dr. Tóth Péter egyetemi docens (Miskolc) tanulmányával: Vallon főpapok a magyar egyház újjászervezésében a pogánylázadás után. – Az idei Jász-Nagykun-Szolnok megyei honismereti pályázaton több tagtársunk részesült elismerésben: Fodor István Ferenc (Jászjákóhalma), dr. Suba Györgyné (Jászberény). – Szívből gratulálunk!

Dr. Dobos László
ügyvivő