(1998. szeptember)

Egy éves előkészítő munka után megjelent a "Jászsági népdalcsokor" című CD és hangkazetta. "A Jászságért" Alapítványt - mely az eredeti népdalfelvételek kiadásának fő terheit viselte - gyűjtőmunkával és archív hanganyagok átengedésével támogatta a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete. Főszponzorként segített a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt., a Jászok Egyesülete pedig az 1996. évi személyi jövedelemadó tavaly ősszel kézhez vett egy százalékának (321.414 forint) átutalásával pártolta a kezdeményezés sikerét. A legfőbb támogatást azonban a népes előfizetői kör - zömmel egyesületünk tagsága - jelentette. Már most jelezzük: a sorozat folytatódik. A biztos siker egyik záloga az önköltségi áron történő forgalmazás: a hangkazetta 600, a CD-lemez 1.200 forintért vásárolható meg rendezvényeinken, vagy megrendelhető egyesületünk címén.

"A Jászságért" Alapítvány - testvérszervezetünk - Jászságért Díjjal, s a vele járó kettőszázezer forinttal ismerte el Molnár István (Jászszentandrás) ny. iskolaigazgató, néprajz- és helytörténeti kutató, több népszerű könyv szerzője életművét. Az elismerést a jász települések és az elszármazottak színpompás pünkösdi találkozóján, Jászfényszarun vette át az ünnepelt.

Jásztelek polgármestere, Kisbakonyi Zoltánné hívó szavára augusztus 8-án több száz elszármazott látogatott haza szülőfalujába. Már e találkozón többen kezdeményezték az otthonról elkerültek összefogását. Ivanics Gábor szervező munkájának eredményeként szeptember 26-án Budapesten megalakult a Jásztelkiek Baráti Köre. Jó munkát kívánva köszöntjük a szent-mihály-telki elszármazottakat tömörítő, legfiatalabb testvér-egyesületet. Címük: 1123 Budapest, Csörsz u. 11. III. 3.

Egyesületünk közreműködésével felvette a kapcsolatot a Kárpát-medence két Ágója: Jászágó és Nyírágó (Nyrovce). Ez alkalommal Macsi Sándor, az Ágóiak Baráti Egyesületének elnöke a Felvidéken ellátogatott a szomszédos Jászfaluba (Jasová). Azóta már egymásra talált a két Jászfalu is: Pilisjászfalu és a felvidéki. Illesse jász-atyafiságos köszönet Barabás Ferenc polgármester urat (Kocsér), a szervező munkához nyújtott segítségéért. - Egyesületünk ügyvivője szeptember 27-én nemzeti színű szalagos virágcsokrot helyezett el nagyapponyi gróf Apponyi Albert síremlékén, a Pozsony melletti Éberhardon (Malinovo). Ezúton tolmácsolja Szilinszky Ferenc polgármester tagtársainknak szóló meghívását.

Idén, Budapest székesfőváros 125 évvel ezelőtti egyesítésének esztendejében ünnepli 15. születésnapját a Budapesti Városvédő Egyesület. Szeretettel köszöntjük a máris érdemes múltú szervezetet, s köszönetet mondunk tisztségviselőinek azért a támogatásért, amivel a Jászok Egyesülete tevékenységét segítették és segítik.