Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
13. Jász Világtalálkozó, Jászszentandrás, 2007
14. Jász Világtalálkozó, Pusztamonostor, 2008
15. Jász Világtalálkozó, Alattyán, 2009
16. Jász Világtalálkozó, Jászágó, 2010
17. Jász Világtalálkozó, Jászivány, 2011
18. Jász Világtalálkozó, Jászfelsoszentgyörgy, 2012
19. Jász Világtalálkozó, Jászberény, 2013.
20. Jász Világtalálkozó, Jászapáti, 2014
21. Jász Világtalálkozó, Jászalsószentgyörgy, 2015
22. Jász Világtalálkozó, Jászárokszállás, 2016
23. Jász Világtalálkozó, Jászladány, 2017
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
TÁMOGATÓINK
RÓLUNK ÍRTÁK
DRÓTPOSTA
TALLÓZÁS AZ EGYESÜLETI HÍRLEVELEKBEN - 67. sz. Hírlevél

(2009. október)Drótposta: info@jaszokegyesulete.hu
Honlap: www.jaszokegyesulete.hu
Adószám: 19666024-1-41
Számlaszám: 10200892-31411767

67. sz. H Í R L E V É L
(2009. október)


Az idei, XV. Jász Világtalálkozót Alattyán község és a Jászok Egyesülete rendezte 2009. június 26-28. között. A díszünnepségre Szent László király ünnepén, június 27-én, szombaton került sor. A települések színpompás felvonulását, az ünnepi köszöntéseket a Jászságért Díj átadása követte. A megosztott Jászságért Díjat s a vele járó adómentes egymillió forintot egyesületi tagtársaink, Szikszai Mária ny. könyvtáros és Molnárné Szikszai Klára tanár (Jászapáti) vehette át egyesületünk ügyvivőjétől. Jászkapitánnyá választották Vass Lajos ny. iskolaigazgatót. Az ünnepségsorozaton a Jászok Egyesülete népes küldöttséggel képviseltette magát.

Szeptember 12-27. között zajlott a Kunok I. Világtalálkozójának eseménysorozata 42 kis- és nagykun településen. A Kiskunfélegyházán tartott nyitóünnepségen a jelenlévő jászok nevében dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete ügyvivője köszöntötte minden kunok képviselőit.

Május 6-át, a Jászok Napját egész napos műsorfolyammal köszöntötte a Duna Televízió. A programsorozatot egyesületünk anyagi támogatásban részesítette. A hatalmas sikert aratott programot szeptember 25-én a Kunok Napja követte a Nemzet Televíziójának műsorán. Mindkét jeles napon az élő műsorokban művészek, táncosok, huszárok, hagyományőrzők, szakácsok közreműködtek, továbbá portré műsorokat, a természeti és épített környezet értékeit bemutató filmeket sugároztak.

2009. május 11-18. között Észak-Oszétiában tett látogatást a Jászok Egyesülete háromtagú delegációja. Az oszét diaszpórát összefogó nemzeti szövetség és Észak-Oszétia/Alánia parlamentjének meghívására dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete ügyvivője, Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója és Kovács J. Béla irodalomtörténész, az ősi nart eposz fordítója utazott saját költségén a jászok legközelebbi rokonaihoz. A magyarországi jászok megtapasztalták a hagyományos kaukázusi vendéglátást, és megkezdték a két népcsoport közötti kapcsolatépítést, áttekintve a testvérvárosi kapcsolatok, a diákcsere, a néptánccsoportok és művészeti, múzeumi kapcsolatok kiépítésének lehetőségét. A közeljövőben Jászberény város delegációja látogat az oszét fővárosba, Vlagyikavkázba.

Az április 27-én tartott egyesületi közgyűlésünk elfogadta a 2008. évi munkáról szóló beszámolót és a közhasznúsági jelentést. Egyúttal módosította a Jászok Egyesülete alapszabályát: az éves tagdíjat 1.000 forintban határozta meg (tanulóknak, nyugdíjasoknak 500 Ft). Dr. Kissné Kalmár Mária, a Jászok Egyesülete ügyvivője, aki kezdetektől ügyünk áldozatos támogatója volt, megromlott egészségi állapota miatt lemondott ügyvivői tisztségéről. A közgyűlés a bejelentést tudomásul vette és jegyzőkönyvi köszönetet mondott 18 évi szolgálatáért.

Minden jász büszkesége, hogy 2009. július 1-jei hatállyal Sólyom László köztársasági elnök Jászkisért várossá nyilvánította. A Jászság ötödik városa 191 év után kapta vissza városi rangját. A városavató ünnepségen egyesületünk képviselője köszöntötte az új város polgárait, s felkötötte egyesületünk emlékszalagját a város zászlajára.

A jászberényi porcinkula búcsún (augusztus 2.) emléktábla-avatással emlékeztek a ferences rend megalapításának 800. évfordulójára és a szeretett barátok hét évszázados jászsági szolgálatára. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Jászberényi Csoportja, a Jászok Egyesülete és a Jézus Neve Plébánia által állított tábla a barátok temploma falát díszíti.

Még a tavasz eseményeihez tartozik, hogy 25. születésnapját ünnepelte tagszervezetünk, a Jászdósai Honismereti Szakkör. A nagy múltú hagyományápoló közösség tagságát egyesületünk ügyvivői köszöntötték.

Felújítják a budapesti Köröndön azt a palotát, melyen az egykori Jászok Egyesülete alapító elnöke, dr. Czettler Jenő akadémikus emlékezetét tábla hirdeti. A tábla ideiglenes leszereléséhez nyújtott profi szervezőmunkáért ezúton is köszönetet mondunk Tábor Mihályné tagtársunknak (Budapest).

Hírek tagtársaink szakmai sikereiről. – Bollók György jászkapitány és Bollókné Gyurkó Mária (Jászkisér) szülőfalujukhoz való hűségükért „Jászdózsáért” Kitüntető Díjat kaptak. – Dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete ügyvivője (Budapest) az augusztus 20-i állami ünnepen két évtizedes közösségszervező munkájáért Jász-Nagykun Szolnok Megyéért Díjat vehetett át. – Fodor István Ferenc helytörténészt (Jászjákóhalma) a Magyar Kultúra Napján a Magyar Kultúra Lovagjává ütötték, a Magyar Újságírók Közössége pedig „Lant és Toll” Díjat adományozott neki humoros-filozofikus írásaiért. – Hajdú László, Jászkisér polgármestere a honismereti munka támogatásért a Honismereti Szövetség elismerését vehette át. – Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója (Jászberény), egyesületünk ügyvivője a határokon átívelő tudomány- és kultúraszervező tevékenységéért Jász-Nagykun-Szolnok Megye Európa Díját kapta. – Kakuk Mátyás nyelvész (Kunszentmárton) saját kiadásában két könyvet jelentetett meg. A „Szkíta-magyar nyelvhasonlítás” c. kötet után Koszta Hetagurov, az oszétek Petőfije születésének 150. évfordulójára „Oszét líra” címmel a költő válogatott verseinek fordítását tette közzé. – Dr. Tóth Péter történészt, közelmúltban kinevezett tanszékvezető egyetemi tanárt (Miskolc) szülővárosa, Sajószentpéter díszpolgári címmel tüntette ki. Korábban Miskolc város Herman Ottó Tudományos Díját vehette át. – Szívből gratulálunk!

Dr. Dobos László
ügyvivő


***
Kedves Hölgyem, tisztelt Uram!

Szíves figyelmébe ajánljuk, hogy a Jászok Egyesülete új kiadványt jelentet meg. A „Magyar karácsony” című, ünnepi egyházi- és népénekeket tartalmazó cédét – tagilletményként – a novemberi egyesületi rendezvényünkre szóló meghívóval együtt juttatjuk el minden tagdíjat fizető tagtársunknak. Fogadja szeretettel!


<< vissza a hírlevelekhez