(1999. október)

A Fővárosi Bíróság 1999. április 12-én jogerőre emelkedett végzésével a Jászok Egyesülete társadalmi szervezetet – 1998. január 1-jei hatállyal – közhasznú szervezetnek nyilvánította.

Az Országgyűlés 40/1999. sz. határozatával döntött a társadalmi szervezetek ez évi költségvetési támogatásáról. A Jászok Egyesülete tevékenységét nyolcadik alkalommal ismerték el, ezúttal 300.000 forint működési támogatás odaítélésével.

Az adófizető állampolgárok 1998. évi adóforintjainak 1%-os átutalásából a közelmúltban 825.551  forint érkezett az APEH-től bankszámlánkra. Ez az összeg a múlt évben kézhez vett pénznek több mint a kétszerese (!!!!), s bizton állíthatjuk, egyesületünk társadalmi támogatottságának egyik legfontosabb kifejezője. Illesse köszönet minden jász és nem jász támogatónkat, aki személyes rendelkezésével áttette ezt a pénzt a költségvetés zsebéből – miként azt előzetesen meghirdettük: az újabb jász népzenei kazetta és CD megjelentetésének költségeire – szervezetünk számlájára.

A kiadvány időközben Jászsági ünnepnapok címen megjelent „A Jászságért” Alapítvány gondozásában, s a több száz előfizető már megkapta. Ez a két hanghordozó teszi végre hozzáférhetővé mindannyiónknak a Lehel kürtje hangját. A jászkürt hangjának közel félszázados felvételét a Magyar Rádió archívuma bocsátotta rendelkezésünkre.

Augusztus 21-én került sor az első jászágói falunapra, az idei szüreti felvonulásra. Közös emléktáblát állítottunk a 75 éves, valamikori tanyai iskola falára. Az avató beszédet Várhegyi Attila politikai államtitkár (Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma) mondta. – A jászsági nyugdíjas klubok első találkozóját tartották augusztus végén Jászszentandráson. A program ötletgazdája és fő szervezője a Jászságért Díjas Molnár István ny. igazgató úr, egyesületünk tagja volt. A több száz résztvevő jelenlétében került sor a község fennállásának 600. évfordulóját megörökítő, az önkormányzattal közös emléktáblánk felavatására. Mindkét márványtábla elkészítésében kiemelkedő segítséget nyújtott egyesületünk tagja, Ladányi Jenő vezérigazgató úr. Köszönet érte! – Számos jász ügy jeles mecénása, Mihály Béla látványtervező, keramikusművész Jászsági Napokat szervezett Budapesten. A szellemi értékek (műalkotások, kitűnő otthoni előadóművészek) mellett a jászsági konyha remekei is elkápráztatták a népes vendégkoszorút.

Egyesületünk tagja, a Jászságból elszármazott Alkotók Köre vezetője, Szalkári Rózsa művésztanár önálló kiállítására került sor áprilisban Zuglóban. – Több tagtársunk alkotásai is szerepeltek tagszervezetünk, a Berényi Műhely „Nyár a képzőművészetben” c. kiállításán, melyet egyesületünk ügyvivője nyitott meg a jászberényi Vigadalmi Napok rendezvényeként. – A Jászapáti és Vidéke ÁFÉSZ Jászszentandrási Pávaköre, egyesületünk tagszervezete októberben ünnepelte fennállásnak 40. évfordulóját. A számos sikert megért népdalkör felvette néhai alapító karnagya, Kunráth Sándor nevét. A jászsági népdalkörök részvételével lezajlott rendezvényt egyesületünk is támogatta.

Gavlik István, a Kossuth Szövetség elnöke jóvoltából újabb kiadványokkal gazdagodott a Jászok Egyesülete könyvtára. A Kossuth Kalendárium 1848-1999 c. kötetben számos jászsági vonatkozású hír között arról olvastunk, hogy Jászágó község képviselő-testülete elsők közt támogatta a Kerepesi temetőben lévő Kossuth Mauzóleum felújítását. – Ugyancsak jászsági vonatkozású kiadványokkal, aprónyomtatványokkal lepett meg bennünket minden jászok régi pártfogója, dr. Skultéty Csaba szerkesztő úr (Budapest). Köszönjük figyelmüket!

Megjelent Gaál István tagtársunk Jászladány története c. könyvének második kötete. A méltó kiállítású, rendkívül adatgazdag könyv (melynek kiadásához szervezetünk is hozzájárult) megrendelhető a szerzőnél: 5055 Jászladány, Dobó István u. 15.