Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
13. Jász Világtalálkozó, Jászszentandrás, 2007
14. Jász Világtalálkozó, Pusztamonostor, 2008
15. Jász Világtalálkozó, Alattyán, 2009
16. Jász Világtalálkozó, Jászágó, 2010
17. Jász Világtalálkozó, Jászivány, 2011
18. Jász Világtalálkozó, Jászfelsoszentgyörgy, 2012
19. Jász Világtalálkozó, Jászberény, 2013.
20. Jász Világtalálkozó, Jászapáti, 2014
21. Jász Világtalálkozó, Jászalsószentgyörgy, 2015
22. Jász Világtalálkozó, Jászárokszállás, 2016
23. Jász Világtalálkozó, Jászladány, 2017
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
TÁMOGATÓINK
RÓLUNK ÍRTÁK
DRÓTPOSTA
TALLÓZÁS AZ EGYESÜLETI HÍRLEVELEKBEN - 28. sz. Hírlevél

(1999. október)

A Fővárosi Bíróság 1999. április 12-én jogerőre emelkedett végzésével a Jászok Egyesülete társadalmi szervezetet – 1998. január 1-jei hatállyal – közhasznú szervezetnek nyilvánította.

 

Az Országgyűlés 40/1999. sz. határozatával döntött a társadalmi szervezetek ez évi költségvetési támogatásáról. A Jászok Egyesülete tevékenységét nyolcadik alkalommal ismerték el, ezúttal 300.000 forint működési támogatás odaítélésével.

 

Az adófizető állampolgárok 1998. évi adóforintjainak 1%-os átutalásából a közelmúltban 825.551  forint érkezett az APEH-től bankszámlánkra. Ez az összeg a múlt évben kézhez vett pénznek több mint a kétszerese (!!!!), s bizton állíthatjuk, egyesületünk társadalmi támogatottságának egyik legfontosabb kifejezője. Illesse köszönet minden jász és nem jász támogatónkat, aki személyes rendelkezésével áttette ezt a pénzt a költségvetés zsebéből – miként azt előzetesen meghirdettük: az újabb jász népzenei kazetta és CD megjelentetésének költségeire – szervezetünk számlájára. 

 

A kiadvány időközben Jászsági ünnepnapok címen megjelent „A Jászságért” Alapítvány gondozásában, s a több száz előfizető már megkapta. Ez a két hanghordozó teszi végre hozzáférhetővé mindannyiónknak a Lehel kürtje hangját. A jászkürt hangjának közel félszázados felvételét a Magyar Rádió archívuma bocsátotta rendelkezésünkre. 

 

Augusztus 21-én került sor az első jászágói falunapra, az idei szüreti felvonulásra. Közös emléktáblát állítottunk a 75 éves, valamikori tanyai iskola falára. Az avató beszédet Várhegyi Attila politikai államtitkár (Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma) mondta. – A jászsági nyugdíjas klubok első találkozóját tartották augusztus végén Jászszentandráson. A program ötletgazdája és fő szervezője a Jászságért Díjas Molnár István ny. igazgató úr, egyesületünk tagja volt. A több száz résztvevő jelenlétében került sor a község fennállásának 600. évfordulóját megörökítő, az önkormányzattal közös emléktáblánk felavatására. Mindkét márványtábla elkészítésében kiemelkedő segítséget nyújtott egyesületünk tagja, Ladányi Jenő vezérigazgató úr. Köszönet érte! – Számos jász ügy jeles mecénása, Mihály Béla látványtervező, keramikusművész Jászsági Napokat szervezett Budapesten. A szellemi értékek (műalkotások, kitűnő otthoni előadóművészek) mellett a jászsági konyha remekei is elkápráztatták a népes vendégkoszorút.

 

Egyesületünk tagja, a Jászságból elszármazott Alkotók Köre vezetője, Szalkári Rózsa művésztanár önálló kiállítására került sor áprilisban Zuglóban. – Több tagtársunk alkotásai is szerepeltek tagszervezetünk, a Berényi Műhely „Nyár a képzőművészetben” c. kiállításán, melyet egyesületünk ügyvivője nyitott meg a jászberényi Vigadalmi Napok rendezvényeként. – A Jászapáti és Vidéke ÁFÉSZ Jászszentandrási Pávaköre, egyesületünk tagszervezete októberben ünnepelte fennállásnak 40. évfordulóját. A számos sikert megért népdalkör felvette néhai alapító karnagya, Kunráth Sándor nevét. A jászsági népdalkörök részvételével lezajlott rendezvényt egyesületünk is támogatta.

 

Gavlik István, a Kossuth Szövetség elnöke jóvoltából újabb kiadványokkal gazdagodott a Jászok Egyesülete könyvtára. A Kossuth Kalendárium 1848-1999 c. kötetben számos jászsági vonatkozású hír között arról olvastunk, hogy Jászágó község képviselő-testülete elsők közt támogatta a Kerepesi temetőben lévő Kossuth Mauzóleum felújítását. – Ugyancsak jászsági vonatkozású kiadványokkal, aprónyomtatványokkal lepett meg bennünket minden jászok régi pártfogója, dr. Skultéty Csaba szerkesztő úr (Budapest). Köszönjük figyelmüket!

 

Megjelent Gaál István tagtársunk Jászladány története c. könyvének második kötete. A méltó kiállítású, rendkívül adatgazdag könyv (melynek kiadásához szervezetünk is hozzájárult) megrendelhető a szerzőnél: 5055 Jászladány, Dobó István u. 15.

 

 


<< vissza a hírlevelekhez