Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
13. Jász Világtalálkozó, Jászszentandrás, 2007
14. Jász Világtalálkozó, Pusztamonostor, 2008
15. Jász Világtalálkozó, Alattyán, 2009
16. Jász Világtalálkozó, Jászágó, 2010
17. Jász Világtalálkozó, Jászivány, 2011
18. Jász Világtalálkozó, Jászfelsoszentgyörgy, 2012
19. Jász Világtalálkozó, Jászberény, 2013.
20. Jász Világtalálkozó, Jászapáti, 2014
21. Jász Világtalálkozó, Jászalsószentgyörgy, 2015
22. Jász Világtalálkozó, Jászárokszállás, 2016
23. Jász Világtalálkozó, Jászladány, 2017
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
TÁMOGATÓINK
RÓLUNK ÍRTÁK
DRÓTPOSTA
TALLÓZÁS AZ EGYESÜLETI HÍRLEVELEKBEN - 31. sz. Hírlevél

(2000. május)

A Jászok Egyesülete március 20-án tartott évi rendes közgyűlése elfogadta az 1999. évi tevékenységről szóló beszámolót és a 2000. évi munkatervet. A tanácskozás módosította az alapszabályt és jóváhagyta a múlt évi gazdálkodásról szóló beszámolót.

 

A Kossuth Szövetség elnöksége a Jászok Egyesülete hagyományőrző munkáját elismerve, jutalom-emlékérmet ítélt oda egyesületünknek – értesített bennünket Gavlik István elnök úr. Köszönjük a testület kitüntető figyelmét, s a továbbiakban is együtt dolgozunk közös céljainkért: a nemzet hagyományainak megőrzéséért, gyarapításáért.

 

Márciusban ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját tagegyesületünk, a jászkiséri Csete Balázs Honismereti Szakkör. A Győri János és felesége által vezetett szakkört egyesületünk ügyvivője és több tagja is köszöntötte. Örömmel adjuk hírül, hogy a közeljövőben megalakul a csoport ifjúsági tagozata.

 

Május 6-án, szombaton, a Jászok Napján a mellékelt meghívó szerint megkoszorúzzuk a budapesti Czettler-emléktáblát, Jászágón történelmi vetélkedőt tartunk a Jászság általános- és középiskolásai részére, Jászjákóhalmán pedig az önkormányzat mellett társszervezői vagyunk a községből elszármazottak első találkozójának.

 

Az alábbi szakmai sikerek híre jutott el hozzánk: dr. Rusvay Tibor (Vác) egyháztörténeti munkát tett közzé gróf Migazzi Kristóf Antal (1714-1803) váci megyéspüspök munkásságáról. (Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy néhány napja Rusvay tanár úr baleset következtében elhunyt.) – Dr. Tóth János, Jászalsószentgyörgy polgármestere tollából monográfia jelent meg szülőfalujáról, a Vas megyei Szentpéterfáról. – Vitkay Katalin, a Budapesti Városvédő Egyesület titkára a műemlékvédelem területén végzett kiemelkedő tevékenységéért Forster Gyula-díjat kapott. Szívből gratulálunk!

 

Egyesületünk ügyvivője, dr. Földi József levéllel fordult a Jászság 18 települése, valamint Kocsér, Pilisjászfalu, Újireg képviselőtestületéhez. Többek között azt javasolja, hogy a jászkunok önmegváltása, a redemptio 255. évfordulóján a települések – anyagi lehetőségeik függvényében – hozzanak létre redemptiós emlékhelyet, valamint utcanévadással örökítsék meg a jász helynevek és jeles őseink emlékezetét. A felhívás teljes terjedelmében megjelent a Redemptio című honismereti folyóiratban.

 


<< vissza a hírlevelekhez