(2000. május)

A Jászok Egyesülete március 20-án tartott évi rendes közgyűlése elfogadta az 1999. évi tevékenységről szóló beszámolót és a 2000. évi munkatervet. A tanácskozás módosította az alapszabályt és jóváhagyta a múlt évi gazdálkodásról szóló beszámolót.

A Kossuth Szövetség elnöksége a Jászok Egyesülete hagyományőrző munkáját elismerve, jutalom-emlékérmet ítélt oda egyesületünknek – értesített bennünket Gavlik István elnök úr. Köszönjük a testület kitüntető figyelmét, s a továbbiakban is együtt dolgozunk közös céljainkért: a nemzet hagyományainak megőrzéséért, gyarapításáért.

Márciusban ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját tagegyesületünk, a jászkiséri Csete Balázs Honismereti Szakkör. A Győri János és felesége által vezetett szakkört egyesületünk ügyvivője és több tagja is köszöntötte. Örömmel adjuk hírül, hogy a közeljövőben megalakul a csoport ifjúsági tagozata.

Május 6-án, szombaton, a Jászok Napján a mellékelt meghívó szerint megkoszorúzzuk a budapesti Czettler-emléktáblát, Jászágón történelmi vetélkedőt tartunk a Jászság általános- és középiskolásai részére, Jászjákóhalmán pedig az önkormányzat mellett társszervezői vagyunk a községből elszármazottak első találkozójának.

Az alábbi szakmai sikerek híre jutott el hozzánk: dr. Rusvay Tibor (Vác) egyháztörténeti munkát tett közzé gróf Migazzi Kristóf Antal (1714-1803) váci megyéspüspök munkásságáról. (Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy néhány napja Rusvay tanár úr baleset következtében elhunyt.) – Dr. Tóth János, Jászalsószentgyörgy polgármestere tollából monográfia jelent meg szülőfalujáról, a Vas megyei Szentpéterfáról. – Vitkay Katalin, a Budapesti Városvédő Egyesület titkára a műemlékvédelem területén végzett kiemelkedő tevékenységéért Forster Gyula-díjat kapott. Szívből gratulálunk!

Egyesületünk ügyvivője, dr. Földi József levéllel fordult a Jászság 18 települése, valamint Kocsér, Pilisjászfalu, Újireg képviselőtestületéhez. Többek között azt javasolja, hogy a jászkunok önmegváltása, a redemptio 255. évfordulóján a települések – anyagi lehetőségeik függvényében – hozzanak létre redemptiós emlékhelyet, valamint utcanévadással örökítsék meg a jász helynevek és jeles őseink emlékezetét. A felhívás teljes terjedelmében megjelent a Redemptio című honismereti folyóiratban.