Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
13. Jász Világtalálkozó, Jászszentandrás, 2007
14. Jász Világtalálkozó, Pusztamonostor, 2008
15. Jász Világtalálkozó, Alattyán, 2009
16. Jász Világtalálkozó, Jászágó, 2010
17. Jász Világtalálkozó, Jászivány, 2011
18. Jász Világtalálkozó, Jászfelsoszentgyörgy, 2012
19. Jász Világtalálkozó, Jászberény, 2013.
20. Jász Világtalálkozó, Jászapáti, 2014
21. Jász Világtalálkozó, Jászalsószentgyörgy, 2015
22. Jász Világtalálkozó, Jászárokszállás, 2016
23. Jász Világtalálkozó, Jászladány, 2017
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
TÁMOGATÓINK
RÓLUNK ÍRTÁK
DRÓTPOSTA
TALLÓZÁS AZ EGYESÜLETI HÍRLEVELEKBEN - 36. sz. Hírlevél

(2001. május)

Április 23-án tartotta éves közgyűlését a Jászok Egyesülete. A szép számban megjelent tagság meghallgatta a múlt évi tevékenységről, valamint az idei tervekről szóló beszámolót, s a 2000. évi közhasznúsági jelentéssel együtt elfogadta azt. Orosz István, Jászdózsa alpolgármestere hozzászólásában minden érdeklődőt meghívott július 7-re, az idei Jász Világtalálkozóra. A találkozó hagyományosan a helyi önkormányzat és a Jászok Egyesülete rendezésében valósul meg. – A közgyűlés utáni előadás és vita a Jászság esélyeit latolgatta az új évezred küszöbén. Dányi Olga térségmenedzser és a vita résztvevői egyetértettek abban, hogy a kistérség helyzetét – többek között – döntően meghatározza a regionális területi beosztás; a táj többnyire érintetlen természeti szépsége; az oktatás színvonala. Különös hangsúllyal szóltak a környezet állapotával való törődésről (szennyvíz-kezelés, levegőszennyezés, stb.). A rendezvényen jelen volt az RTL Klub Televízió forgatócsoportja.

 

Kitüntető érdeklődés övezte a Jászok Egyesülete idei első rendezvényeit. A jásztelki Kánai menyegző c. katolikus népi játék nagysikerű bemutatóján száznál többen voltunk jelen. Aki ismeri a rendezvényeinknek helyet adó megyeházi terem méreteit, tudja, hogy ez messze annak befogadóképessége fölött van. Az eseményről bőséges hanganyaggal beszámolt a Kossuth Rádió. – A Rácz Aladár emlékestünk résztvevői meghatottan ünnepelték dr. Gedényiné Gaál Zsuzsanna írót, a rendezvény egyik előadóját, aki további megőrzésre egyesületünknek ajándékozta a Kossuth-díjas cimbalomművész kendőjét, s özvegye kézírásos sorait. A programról, s Gerencsérné Szeverényi Ilona művésznő cimbalomjátékáról beszámolt a Bartók Rádió. A Rácz Aladár emléktáblánál rendezett délutáni megemlékezésen – többek között – koszorút helyezett el Utasiné dr. Garay Borbála orvos (Jászapáti), majd átadta részünkre a Rácz Aladár Zeneiskola történetének fényképes dokumentációját. Az iskolát működtető kuratóriumnak egyesületünk tagságához intézett levelét minden érdeklődőnek szívesen megküldjük. 

 

Újabb csoport csatlakozott a Jászok Egyesületéhez: ezúttal a „Jákó” Kertbarát Kör Jászjákóhalmáról (taglétszámuk 30 fő). Szeretettel fogadjuk őket szervezetünkben!

 

Jászberény városa létrehozta a Hamza Múzeum és Jász Galéria Közalapítványt. Az új szervezet – mely nevéből kitűnően kettős feladatot lát el: egyrészt gondozza Hamza Dezső Ákos festőművész hagyatékát, másrészt hozzákezd egy új, állandó jászsági képzőművészeti gyűjtemény létrehozásához – a város és „A  Jászságért” Alapítvány anyagi áldozatvállalásával jött létre. A közalapítvány kuratóriumának elnöke dr. Kertész Róbert tagtársunk, a szolnoki Damjanich Múzeum igazgatója.

 

Az egyesületünk tagjait érintő alábbi szakmai elismerések híre jutott el hozzánk: dr. Maczkó Sándor állatorvos (Jászalsószentgyörgy) munkásságát Életfa emlékplakettel ismerte el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. – Dr. Márton János közgazdász (Budapest) a Magyar Szellemi Védegylet „Rendületlenül” diplomáját kapta a magyarságot szolgáló életművéért. – Sáros Lászlót, Jászberény város főépítészét Ybl-díjjal tüntették ki.

 

Megjelent dr. Rusvay Lajos (1901-1999) egykori főjegyző, egyesületünk néhai tagja hatvan évig kéziratban lévő tanulmánya: a „Jásztelek életrajza”. A kiadvány a Jászsági Füzetek sorozatban látott napvilágot, a helyi önkormányzat és „A Jászságért” Alapítvány támogatásával. A kitűnően adatolt kismonográfia a jászberényi Jász Múzeumban vásárolható meg.

 

Gévai Imre tanár tollából „honismereti munkatankönyv” látott napvilágot Szülőfalunk Kocsér címmel. A helyi Gábor Áron Általános Iskola kiadásában megjelent kiadvány a település jász gyökereiről, jelenéről, természeti értékeiről szól diákok által is kedvelhető módon. A mű formailag és tartalmilag becses, a kezdeményezés példaértékű. Bárcsak más jász településen is megszületnének a felnevelő szülőföldet megismertető és megszerettető kiadványok! A munkatankönyv a Jászok Egyesülete célját így méltatja: „… igyekeznek ébren tartani a jász összetartozás tudatát”.

 

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban felépült a jászárokszállási külső fogadó tökéletes másolata. Előzetes értesítést kaptunk arról, hogy a vendéglőként működő épület felavatására várhatóan május 19-én (szombat) kerül sor. A pontos időpontról a skanzenben, vagy az árokszállási városházán adnak felvilágosítást.

 

A budapesti Néprajzi Múzeumban az év első napjától szilveszterig tekinthető meg Az idő c. kiállítás rendkívül gazdag anyaggal. Örömmel fedeztünk fel az ezernyi tárgy között jászsági vonatkozásút: egy vésett díszítésű gyönyörű botot a XX. század elejéről, Jászapátiról. A kiállítás „hangzó anyag” részében a jásztelki Kánai menyegző évtizedekkel ezelőtti fekete-fehér felvétele látható videokazettáról.

<< vissza a hírlevelekhez