Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
13. Jász Világtalálkozó, Jászszentandrás, 2007
14. Jász Világtalálkozó, Pusztamonostor, 2008
15. Jász Világtalálkozó, Alattyán, 2009
16. Jász Világtalálkozó, Jászágó, 2010
17. Jász Világtalálkozó, Jászivány, 2011
18. Jász Világtalálkozó, Jászfelsoszentgyörgy, 2012
19. Jász Világtalálkozó, Jászberény, 2013.
20. Jász Világtalálkozó, Jászapáti, 2014
21. Jász Világtalálkozó, Jászalsószentgyörgy, 2015
22. Jász Világtalálkozó, Jászárokszállás, 2016
23. Jász Világtalálkozó, Jászladány, 2017
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
TÁMOGATÓINK
RÓLUNK ÍRTÁK
DRÓTPOSTA
TALLÓZÁS AZ EGYESÜLETI HÍRLEVELEKBEN - 37. sz. Hírlevél

(2001. szeptember)

Társszervezetünk, „A Jászságért” Alapítvány kétéves előkészítő munka után – a Magyar Könyvklubbal közös kiadásban – a napokban közreadta a Jászság c. fotóalbumot. A kiadvány számos szponzor, s több mint ezer előfizető támogatásával jelent meg. A reprezentatív kiállítású mű Alexa Károly irodalomtörténész kísérő szövegével, Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész kamerájával mutatja be a millenniumi esztendő jászsági ünnepeit és hétköznapjait. A kötethez dr. Csányi Sándor, a kiadó alapítvány elnöke, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója írt előszót. A könyv augusztusi jászsági bemutatója után szeptember 24-én Budapesten, egyesületi rendezvényünkön találkozhatunk az alkotókkal. Megrendelhető az 1537 Budapest 114 Pf. 367. címen.

 

Május 6-án, a Jászok Napján megkoszorúztuk a budapesti Köröndön dr. Czettler Jenő emléktábláját, mely a két háború között működött egyesület-elődünk egykori elnökének munkásságát örökíti meg. – Június 20-án közel másfélszáz érdeklődő vett részt a magyar Szent Korona előtti tisztelgő látogatásunkon az Országházban. Vojiszlav Kostunica jugoszláv szövetségi elnök látogatása ellenére – a delegáció útját két alkalommal is „kereszteztük” – kivételesen mégis bejuthattunk a Parlamentbe. A szokásos látogatói útvonal mellett megtekinthettük a Delegációs-, a Nándorfehérvári- és a Munkácsy-termet. Illesse mindezért köszönet a házelnök úr kabinetfőnöke, dr. Gyarmati László és Nagy Bercel elnöki tanácsadó fáradozását. 

 

Július 6-7-8-án került sor az idei Jász Világtalálkozóra Jászdózsán. Az ünnepségsorozat keretében vette át a település a nemzeti zászlót Áder János házelnöktől. A Jászságért Díjjal ezúttal Gaál István helytörténész (Jászladány) tevékenységét ismerték el. Jászkapitánynak egy esztendőre Bollók Györgyöt, Jászdózsa szülöttét iktatták be, aki – kedves feleségével együtt – teljes kapitányi ornátusban részt vett az augusztus 18-i jászágói falunap rendezvényein. A 2002. évi találkozó pünkösdkor lesz Jászjákóhalmán.

 

Híreink elismerésekről: a Budapesti Középfokú Oktatási Intézmények Igazgatói Szövetsége – a szervezetnek nyújtott szakmai támogatásért – Győző Gyulának, egyesületünk ügyvivőjének emlékérmet adományozott. – Jászárokszálláson május 31-én a millenniumi zászlót átadó Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében emlékplakettet kapott a városért végzett munkájáért több tagtársunk: Ádám Gáborné (Jászárokszállás), dr. Földi József (Budapest), Macsi Sándor (Jászágó). – Helytörténészi és néprajzi munkásságának elismeréséül Jászszentandrás Községért Díjat vett át Molnár István ny. iskolaigazgató. – A honvédelmi miniszter Honvédelemért kitüntető címmel ismerte el Sas István igazgató (Jászberény) tevékenységét. – A Budapesti Városvédő Egyesület titkára: Vitkay Katalin Wlassics Zoltán-díjban részesült. – Szívből gratulálunk! 

 

Híreink kiadványokról: több éves előkészítő munka után dr. Suba Györgyné gondozásában több száz tanya részletes leírásával napvilágot látott a „Tanyavilág, eltűnt világ – Jászapáti-Jászivány (Hevesivány)” c. kétkötetes adattár. – Dr. Hubai László politológus kutatásainak összegzéseként három hatalmas kötetben és CD-n megjelent a „Magyarország XX. századi választási atlasza” c. forráskiadvány. A kiadvány települési szintű adatokat is tartalmaz. – A községi önkormányzat jóvoltából megjelent a „Tanulmányok Jászszentlászlóról” c. kötet. A Jákóhalma hajdani pusztája és az anyaközség kapcsolatát feldolgozó fejezetet Fodor István Ferenc jákóhalmi polgármester írta. – A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma millenniumi anyanyelvi pályázatának legértékesebb pályaműveit két kiadványban tette közzé. Az első kötetben Pádár Éva 89 éves nagyanyja visszaemlékezése alapján a nevelés jászdózsai illemtanáról, a másodikban Molnár István (Jászszentandrás) a jászsági népi találós kérdésekről ír.

 

A Jászberény Városi Könyvtár szakembereinek munkájával, többek – így a Jászok Egyesülete – támogató részvételével készül a Jászság bibliográfiája. Ez a tudományos kiadvány összegyűjti és rövid szócikkekkel bemutatja (annotálja) mindazon műveket, melyek a Jászsággal kapcsolatosan megjelentek. Aki a kiadvány összeállításához és megjelentetéséhez bármilyen módon segítséget tud nyújtani, kérjük, jelezze ezt egyesületünk címén.

 

A jászapáti Vágó Pálnak A magyar huszárság története című, az 1900. évi párizsi világkiállításon nagydíjat nyert táblaképe látható azon a három tagból álló alkalmi levelezőlap-sorozaton, amelyet a Magyar Posta bocsátott forgalomba. A levelezőlapok bélyegképén Vágó Pál festőművész mellszobra, a félméteres levelezőlapon pedig Magyarország második legnagyobb méretű festménye, a magyar huszárság történetének reprodukciója látható a mű bemutatásának rekonstruált helyszínével, a világkiállítás huszártermével – jelentette az MTI. A Francia Becsületrend tisztikeresztjével kitüntetett festő társalkotója volt a Feszty-körképnek is.

 

Jelentős érdeklődés mellett hónapok óta több helyszínen zajlik a gróf Széchenyi István életét bemutató film: a Hídember forgatása. A csatajelenetek Szilvásváradon készült augusztusi felvételein több jászsági lótenyésztő gazda, valamint a jászsági lovasbandéristák is közreműködtek.

 

A Magyarország zenekultúrájának ezer éve c. kiállítás október 29-ig látogatható a Budapesti Történeti Múzeumban (Budavári Palota). A pompás, gazdag tárlat ezernyi tárgya között örömmel fedeztük fel a Lehel kürtje hű másolatát; a több száz hangfelvétel között pedig meghallgatható a kürt hangja, mely „A Jászságért” Alapítvány által 1999-ben közzétett CD-ről szólal meg.

<< vissza a hírlevelekhez