(2001. szeptember)

Társszervezetünk, „A Jászságért” Alapítvány kétéves előkészítő munka után – a Magyar Könyvklubbal közös kiadásban – a napokban közreadta a Jászság c. fotóalbumot. A kiadvány számos szponzor, s több mint ezer előfizető támogatásával jelent meg. A reprezentatív kiállítású mű Alexa Károly irodalomtörténész kísérő szövegével, Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész kamerájával mutatja be a millenniumi esztendő jászsági ünnepeit és hétköznapjait. A kötethez dr. Csányi Sándor, a kiadó alapítvány elnöke, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója írt előszót. A könyv augusztusi jászsági bemutatója után szeptember 24-én Budapesten, egyesületi rendezvényünkön találkozhatunk az alkotókkal. Megrendelhető az 1537 Budapest 114 Pf. 367. címen.

Május 6-án, a Jászok Napján megkoszorúztuk a budapesti Köröndön dr. Czettler Jenő emléktábláját, mely a két háború között működött egyesület-elődünk egykori elnökének munkásságát örökíti meg. – Június 20-án közel másfélszáz érdeklődő vett részt a magyar Szent Korona előtti tisztelgő látogatásunkon az Országházban. Vojiszlav Kostunica jugoszláv szövetségi elnök látogatása ellenére – a delegáció útját két alkalommal is „kereszteztük” – kivételesen mégis bejuthattunk a Parlamentbe. A szokásos látogatói útvonal mellett megtekinthettük a Delegációs-, a Nándorfehérvári- és a Munkácsy-termet. Illesse mindezért köszönet a házelnök úr kabinetfőnöke, dr. Gyarmati László és Nagy Bercel elnöki tanácsadó fáradozását.

Július 6-7-8-án került sor az idei Jász Világtalálkozóra Jászdózsán. Az ünnepségsorozat keretében vette át a település a nemzeti zászlót Áder János házelnöktől. A Jászságért Díjjal ezúttal Gaál István helytörténész (Jászladány) tevékenységét ismerték el. Jászkapitánynak egy esztendőre Bollók Györgyöt, Jászdózsa szülöttét iktatták be, aki – kedves feleségével együtt – teljes kapitányi ornátusban részt vett az augusztus 18-i jászágói falunap rendezvényein. A 2002. évi találkozó pünkösdkor lesz Jászjákóhalmán.

Híreink elismerésekről: a Budapesti Középfokú Oktatási Intézmények Igazgatói Szövetsége – a szervezetnek nyújtott szakmai támogatásért – Győző Gyulának, egyesületünk ügyvivőjének emlékérmet adományozott. – Jászárokszálláson május 31-én a millenniumi zászlót átadó Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében emlékplakettet kapott a városért végzett munkájáért több tagtársunk: Ádám Gáborné (Jászárokszállás), dr. Földi József (Budapest), Macsi Sándor (Jászágó). – Helytörténészi és néprajzi munkásságának elismeréséül Jászszentandrás Községért Díjat vett át Molnár István ny. iskolaigazgató. – A honvédelmi miniszter Honvédelemért kitüntető címmel ismerte el Sas István igazgató (Jászberény) tevékenységét. – A Budapesti Városvédő Egyesület titkára: Vitkay Katalin Wlassics Zoltán-díjban részesült. – Szívből gratulálunk!

Híreink kiadványokról: több éves előkészítő munka után dr. Suba Györgyné gondozásában több száz tanya részletes leírásával napvilágot látott a „Tanyavilág, eltűnt világ – Jászapáti-Jászivány (Hevesivány)” c. kétkötetes adattár. – Dr. Hubai László politológus kutatásainak összegzéseként három hatalmas kötetben és CD-n megjelent a „Magyarország XX. századi választási atlasza” c. forráskiadvány. A kiadvány települési szintű adatokat is tartalmaz. – A községi önkormányzat jóvoltából megjelent a „Tanulmányok Jászszentlászlóról” c. kötet. A Jákóhalma hajdani pusztája és az anyaközség kapcsolatát feldolgozó fejezetet Fodor István Ferenc jákóhalmi polgármester írta. – A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma millenniumi anyanyelvi pályázatának legértékesebb pályaműveit két kiadványban tette közzé. Az első kötetben Pádár Éva 89 éves nagyanyja visszaemlékezése alapján a nevelés jászdózsai illemtanáról, a másodikban Molnár István (Jászszentandrás) a jászsági népi találós kérdésekről ír.

A Jászberény Városi Könyvtár szakembereinek munkájával, többek – így a Jászok Egyesülete – támogató részvételével készül a Jászság bibliográfiája. Ez a tudományos kiadvány összegyűjti és rövid szócikkekkel bemutatja (annotálja) mindazon műveket, melyek a Jászsággal kapcsolatosan megjelentek. Aki a kiadvány összeállításához és megjelentetéséhez bármilyen módon segítséget tud nyújtani, kérjük, jelezze ezt egyesületünk címén.

A jászapáti Vágó Pálnak A magyar huszárság története című, az 1900. évi párizsi világkiállításon nagydíjat nyert táblaképe látható azon a három tagból álló alkalmi levelezőlap-sorozaton, amelyet a Magyar Posta bocsátott forgalomba. A levelezőlapok bélyegképén Vágó Pál festőművész mellszobra, a félméteres levelezőlapon pedig Magyarország második legnagyobb méretű festménye, a magyar huszárság történetének reprodukciója látható a mű bemutatásának rekonstruált helyszínével, a világkiállítás huszártermével – jelentette az MTI. A Francia Becsületrend tisztikeresztjével kitüntetett festő társalkotója volt a Feszty-körképnek is.

Jelentős érdeklődés mellett hónapok óta több helyszínen zajlik a gróf Széchenyi István életét bemutató film: a Hídember forgatása. A csatajelenetek Szilvásváradon készült augusztusi felvételein több jászsági lótenyésztő gazda, valamint a jászsági lovasbandéristák is közreműködtek.

A Magyarország zenekultúrájának ezer éve c. kiállítás október 29-ig látogatható a Budapesti Történeti Múzeumban (Budavári Palota). A pompás, gazdag tárlat ezernyi tárgya között örömmel fedeztük fel a Lehel kürtje hű másolatát; a több száz hangfelvétel között pedig meghallgatható a kürt hangja, mely „A Jászságért” Alapítvány által 1999-ben közzétett CD-ről szólal meg.