(2013. október)
Adószám: 19666024-1-41

75. sz. H Í R L E V É L
(2013. október)

Az idei, 19. Jász Világtalálkozót a jász főváros, Jászberény és a Jászok Egyesülete rendezte 2013. június 21-23-án. A díszünnepségre június 22-én, szombaton került sor. Az ünnepi főpapi szentmisét ezúttal dr. Seregély István ny. egri érsek celebrálta. A települések színpompás felvonulását, az ünnepi köszöntéseket díjak átadása követte. A Jászságért Díjat s a vele járó adómentes egymillió forintot Bánkiné dr. Molnár Erzsébet történész-levéltáros, az MTA doktora (Kiskunfélegyháza) kapta.

Az ezúttal megnyitott Jászok Nagykönyvébe elsőként dr. Szabó Tamás országgyűlési képviselő, Jászberény polgármestere és dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete ügyvivője jegyezte be nevét. Jászkapitányként ismét tagtársunkat, a tavaly óta regnáló Bolla Jánost iktatták be. A világtalálkozó idején nyílt meg kilenc oszét képzőművész kiállítása a városi könyvtárban. Az ünnepségsorozaton a Jászok Egyesülete népes küldöttséggel képviseltette magát.

A Jászok Egyesülete idei közgyűlését április 22-én tartottuk. Az egyesület legfőbb fóruma elfogadta az elmúlt évi tevékenységről szóló beszámolót és a közhasznúsági jelentést, áttekintette az idei terveket. A közgyűlés után nagysikerű vetített képes előadást tartott Dávid Áron, a Szent István Király Múzeum (Székesfehérvár) gyűjteménykezelője, Kunok a Dunántúlon címmel.

A Jászsági Civil Vándordíjat és a vele járó 200.000 forint elismerést negyedik alkalommal ítélte oda testvérszervezetünk, "A Jászságért" Alapítvány Kuratóriuma.
A 2013. évi Jászsági Civil Vándordíjat a Kocséri Népkör (Kocsér, Pest megye) nyerte el. A Népkör 1999 óta tagszervezete a Jászok Egyesületének. A két szervezet összetartozása közös rendezvényekben is megnyilvánult. A Kocséri Népkör benyújtott pályázati munkaterve támogatásra méltó, mert jelentős hozzájárulás e jászapáti gyökerű közösség szellemi arculatának formálásához. A vándordíjat 2013. október 4-én vették át Kocséron egyesületünk ügyvivőjétől.

A Csemadok helyi alapszervezete és Éberhard község (Malinovo, Szlovákia) megemlékezést tartott 2013. február 16-án nagyapponyi gróf dr. Apponyi Albert (Bécs, 1846 - Genf, 1933) halálának 80. évfordulóján. A kiemelkedő magyar államférfi 52 évig, haláláig volt Jászberény országgyűlési képviselője. Földi maradványait 1942-ben, özvegye halálakor hozták át a budavári koronázó Mátyás templomból a csallóközi ősi birtokközpontra.
A felvidéki helyi és megyei vezetők főhajtása mellett a hűséges jászok koszorúját - a Jászok Egyesülete képviseletében - dr. Dobos László ügyvivő helyezte el a temetőkápolna kriptájánál.

A Magyar Ferences Rendtartomány elindította hét vértanú rendtag (1944-1952) boldoggá avatási eljárását. Közülük Kovács Kristóf Jászberény szülötte, Károlyi Bernát, Kiss Szaléz és Lukács Pelbárt a jász főváros lelkipásztorai voltak. Március 3-án Jászberényben a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a KDNP jászberényi szervezeteivel, a Jézus Neve Egyházközség támogatásával emléktáblát állítottunk a ferences vértanúknak.

A XV. Jászágói Falunap és szüreti felvonulás (augusztus 17.) rendezői körében ezúttal is ott találhattuk a Jászok Egyesületét.

A Szakrális Művészetek Hete Fesztivál (szeptember 14-22.) jászberényi eseményeit ezúttal is közösen szervezte a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Jászok Egyesülete.

A Jászok Egyesülete tagszervezete, a Jász Alkotók Köre képzőművészei mutatkoztak be Budán, a Kájoni János Ferences Ház dísztermében, október 12-én. A kiállítást Andrássy Erika művészettörténet hallgató nyitotta meg.

A fiatalok bevonása érdekében pályázatot hirdetett a Jászok Egyesülete a facebook közösségi oldalon, Jász vagyok, illetve Képek a Jászságból címmel 2013 tavaszán. A számos jelentkező közül értékes díjakat vehettek át a Jász Világtalálkozó idején a jászberényi városházán: Muhari Máté (Jászberény), Végert Ágnes (Jászapáti), Banka Csilla – Zombori Adrienn (Jászberény), Tóth Csenger (Jászberény), Szabó Ákos (Jászapáti), Dóra Vivien (Jászágó), Körei Nagy Kristóf (Jászberény). A pályaművek megtekinthetők, illetve elolvashatók egyesületünk közösségi oldalán: www.facebook.com/jaszokegyesulete.hu. Köszönetet mondunk a pályázat sikeréhez való hozzájárulásukért Nagy Sándor tanárnak (Jászapáti) és Galyó Tünde tagtársunknak (Budapest).

Ezúton is jelezzük, hogy a nagy sikerre tekintettel ugyanott újabb ifjúsági pályázatokat írtunk ki Kincskereső címmel, melyek elektronikus benyújtási határideje 2013. november 5.

A közelmúltban lépett be a Jászok Egyesülete tagszervezetei közé a jászboldogházi székhelyű Jászföld Hagyományőrző Egyesület. A Pesti Róbert elnök vezette szervezet „a magyar történelem, ebben kiemelten a jász hagyományok, művészetek, gasztronómia, mesterségek iránt érdeklődők önkéntes közössége” – olvashatjuk honlapjukon (www.jaszfold.hu). Taglétszámuk 97 fő.

Hírek tagtársaink szakmai sikereiről. – Banka Csaba újságíró (Jászberény) húsz éve végzett korrekt tudósítói munkájáért az Ipartestületek Országos Szövetségétől a Kézműipar Szolgálatáért kitüntetését kapta. – Dr. Barna Gábor néprajzkutatót, egyetemi tanárt (Szeged) Kunszentmárton díszpolgárává választották. – Demeter István ügyvezető igazgató (Szolnok) munkásságát Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Prima Díjjal ismerték el a népművészet és közművelődés kategóriában. – Faragó Károly (Dunavarsány) saját kiadványaként filmregényt tett közzé Gátszakadás (Hosszú út Gyimesbe) címmel. – Fodor István Ferenc népművelő, volt polgármester (Jászjákóhalma) Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közművelődési Díjban részesült. – Érdemes művész lett Györfí Sándor Munkácsy Mihály-díjas szobrász- és éremművész (Karcag). – Győző Gyula ny. középiskolai igazgató, a Jászok Egyesülete ügyvivője (Budapest) Jászárokszálláson díszpolgári címet kapott. – Az azóta elhunyt Kakuk Mátyás, az oszét nyelv kutatója Kunszentmárton díszpolgára lett. – Megjelent dr. Kocsis Károly, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézetének igazgatója (Budapest) új könyve, A Kárpát-Pannon térség változó etnikai arculata, a készülő nemzeti atlasz előfutára. – 75 éve diplomázott dr. Móczár László ny. egyetemi tanár, rovartani kutató, egyesületünk korelnöke (Budapest), aki az ELTE platina oklevelét vehette át. – Megjelent Papp Izabella levéltáros Törvényen kívül (Budapesti kitelepítettek Jászboldogházán) c. új könyve. – Dr. Pethő László szociológus, főiskolai tanár Jászberény város Pro Urbe díját kapta. – Sára Sándor Kossuth-díjas filmrendező, operatőr (Budapest) Bethlen Gábor-díjat kapott. – Sáros László DLA építészt (Budapest) a Magyar Építőművészek Szövetsége elnökévé választották, s felvették a Magyar Művészeti Akadémia állandó tagjai közé. – Sisa Béla építész, örökségmentő (Budapest) Ybl Miklós-díjat kapott életműve elismeréséül. – Dr. Suba György orvos (Jászberény), a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi csoportjának vezetője, a megye legmagasabb kitüntetését, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért Díjat vehette át állami ünnepünkön, augusztus 20-án. – Tamás Zoltán iskolaigazgató, gazdaköri elnök (Jászberény) Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át a vidékfejlesztési minisztertől.

Szívből gratulálunk!

Dr. Dobos László