Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
13. Jász Világtalálkozó, Jászszentandrás, 2007
14. Jász Világtalálkozó, Pusztamonostor, 2008
15. Jász Világtalálkozó, Alattyán, 2009
16. Jász Világtalálkozó, Jászágó, 2010
17. Jász Világtalálkozó, Jászivány, 2011
18. Jász Világtalálkozó, Jászfelsoszentgyörgy, 2012
19. Jász Világtalálkozó, Jászberény, 2013.
20. Jász Világtalálkozó, Jászapáti, 2014
21. Jász Világtalálkozó, Jászalsószentgyörgy, 2015
22. Jász Világtalálkozó, Jászárokszállás, 2016
23. Jász Világtalálkozó, Jászladány, 2017
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
TÁMOGATÓINK
RÓLUNK ÍRTÁK
DRÓTPOSTA
TALLÓZÁS AZ EGYESÜLETI HÍRLEVELEKBEN - 38. sz. Hírlevél

(2001. november)

Az APEH korábbi értesítése alapján október 11-én megérkezett a Jászok Egyesülete számlájára a múlt évi személyi jövedelemadó 1 százalékából bennünket megillető rész. Ezúttal – jász és nem jász támogatóink jóvoltából – 1.696.445 forintot utaltak át részünkre. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik személyesen, vagy barátaik, családtagjaik „mozgósításával” hozzájárultak e kiemelkedő eredmény eléréséhez. Legyen ez a siker serkentő példa a jövő évi adófelajánlások idejére! A befolyt összeg egyesületünk közgyűlésének korábbi döntése alapján a Korniss Péter - Alexa Károly szerzőpáros „Jászság” c. fotóalbumának kiadását szolgálja.

 

Október 17-én az Árokszállásiak Baráti Köre budapesti csoportjával együtt Görbe János munkásságára emlékeztünk. A 20. századi magyar filmművészet kiemelkedő, népszerű alakja 1912-ben született Jászárokszálláson. A Szegénylegények c. film levetítése előtt Macsi Sándor c. iskolaigazgató (Jászágó) tartott érdekes és adatgazdag előadást. A családi háttér, az ifjúkori indíttatás felvázolása után felvillantotta a pályakezdés nehézségeit, s az életút kevéssé ismert részleteit is. Sikereit áttekintve jobban megismerhettük azt, ami a miénk: egy közülünk származó jász ember útját a közönség szívéig, a Kossuth-díjig. Örömünkre szolgál, hogy találkozóinkat rendszeresen s ezúttal is megtisztelte jelenlétével Bollók György, a 2001. év jászkapitánya (Jászkisér) és kedves felesége.

 

Híreink tagjainkat érintő elismerésekről: az államalapító Szent István király ünnepén díszpolgárává avatta Jászjákóhalma Laki Ida festőművészt (Budapest), a község szülöttjét. – Jászfényszaru városa e napon díszpolgári címet adományozott dr. Dobák Miklós tanszékvezető egyetemi tanárnak (Budapest). – A Város- és Faluvédő Szövetség megújított választmányának tagja lett dr. H. Bathó Edit, (Jászberény) és Tóth Tibor (Jászfényszaru), mindketten egyesületünk ügyvivői. A Szövetség Podmaniczky-díját kapta az Aprítógépgyár Rt. (Jászberény). Gratulálunk!

 

25 éve alakult meg Jászapátiban a Vándorfy János Honismereti Szakkör. Tagegyesületünk szeptemberi jubileumi ünnepségén Mihályi József szakkörvezető emlékezett a negyed század eredményeire, köztük a legutóbbi hírlevelünkben méltatott kétkötetes tanyatörténeti adattárra. A köszöntőket s a köszöntötteket egyesületünk ügyvivője üdvözölte.

 

Október 12-én ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a jászágói falumúzeum. Az ünnepség résztvevőit, a múzeum alapítóját és gondozóját: Macsi Sándor c. iskolaigazgatót Győző Gyula, a Jászok Egyesülete ügyvivője köszöntötte. A gyűjteményt, mely néprajzi, régészeti és iskolatörténeti részekből áll, ezúton is az érdeklődők szíves figyelmébe ajánljuk.

 

Október 13-án Jászfényszarun rendezték anyagi támogatásunkkal a 9. Jászsági Dalostalálkozót. A résztvevő kilenc népdalkör közül a Jászok Egyesülete vándorserlegét ezúttal a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Jászfényszarui Pávakör nyerte el.

 

Október 20-án Kunszentmiklóson tartotta idei közgyűlését a Kunszövetség. A tanácskozáson szó esett a szervezeteink közötti együttműködésről, a közös történelmi múlt értékeinek megőrzéséről.

 

Ismét megjelent a Top 50 című kiadvány, Jász-Nagykun-Szolnok megye gazdaságának tükre. A nettó árbevétel alapján a megye tíz legnagyobb vállalkozásából három jászberényi: 1. az Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft., 4. a Szatmári Kft., 9. az Aprítógépgyár Rt.

 


<< vissza a hírlevelekhez