(2001. november)

Az APEH korábbi értesítése alapján október 11-én megérkezett a Jászok Egyesülete számlájára a múlt évi személyi jövedelemadó 1 százalékából bennünket megillető rész. Ezúttal – jász és nem jász támogatóink jóvoltából – 1.696.445 forintot utaltak át részünkre. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik személyesen, vagy barátaik, családtagjaik „mozgósításával” hozzájárultak e kiemelkedő eredmény eléréséhez. Legyen ez a siker serkentő példa a jövő évi adófelajánlások idejére! A befolyt összeg egyesületünk közgyűlésének korábbi döntése alapján a Korniss Péter - Alexa Károly szerzőpáros „Jászság” c. fotóalbumának kiadását szolgálja.

Október 17-én az Árokszállásiak Baráti Köre budapesti csoportjával együtt Görbe János munkásságára emlékeztünk. A 20. századi magyar filmművészet kiemelkedő, népszerű alakja 1912-ben született Jászárokszálláson. A Szegénylegények c. film levetítése előtt Macsi Sándor c. iskolaigazgató (Jászágó) tartott érdekes és adatgazdag előadást. A családi háttér, az ifjúkori indíttatás felvázolása után felvillantotta a pályakezdés nehézségeit, s az életút kevéssé ismert részleteit is. Sikereit áttekintve jobban megismerhettük azt, ami a miénk: egy közülünk származó jász ember útját a közönség szívéig, a Kossuth-díjig. Örömünkre szolgál, hogy találkozóinkat rendszeresen s ezúttal is megtisztelte jelenlétével Bollók György, a 2001. év jászkapitánya (Jászkisér) és kedves felesége.

Híreink tagjainkat érintő elismerésekről: az államalapító Szent István király ünnepén díszpolgárává avatta Jászjákóhalma Laki Ida festőművészt (Budapest), a község szülöttjét. – Jászfényszaru városa e napon díszpolgári címet adományozott dr. Dobák Miklós tanszékvezető egyetemi tanárnak (Budapest). – A Város- és Faluvédő Szövetség megújított választmányának tagja lett dr. H. Bathó Edit, (Jászberény) és Tóth Tibor (Jászfényszaru), mindketten egyesületünk ügyvivői. A Szövetség Podmaniczky-díját kapta az Aprítógépgyár Rt. (Jászberény). Gratulálunk!

25 éve alakult meg Jászapátiban a Vándorfy János Honismereti Szakkör. Tagegyesületünk szeptemberi jubileumi ünnepségén Mihályi József szakkörvezető emlékezett a negyed század eredményeire, köztük a legutóbbi hírlevelünkben méltatott kétkötetes tanyatörténeti adattárra. A köszöntőket s a köszöntötteket egyesületünk ügyvivője üdvözölte.

Október 12-én ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a jászágói falumúzeum. Az ünnepség résztvevőit, a múzeum alapítóját és gondozóját: Macsi Sándor c. iskolaigazgatót Győző Gyula, a Jászok Egyesülete ügyvivője köszöntötte. A gyűjteményt, mely néprajzi, régészeti és iskolatörténeti részekből áll, ezúton is az érdeklődők szíves figyelmébe ajánljuk.

Október 13-án Jászfényszarun rendezték anyagi támogatásunkkal a 9. Jászsági Dalostalálkozót. A résztvevő kilenc népdalkör közül a Jászok Egyesülete vándorserlegét ezúttal a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Jászfényszarui Pávakör nyerte el.

Október 20-án Kunszentmiklóson tartotta idei közgyűlését a Kunszövetség. A tanácskozáson szó esett a szervezeteink közötti együttműködésről, a közös történelmi múlt értékeinek megőrzéséről.

Ismét megjelent a Top 50 című kiadvány, Jász-Nagykun-Szolnok megye gazdaságának tükre. A nettó árbevétel alapján a megye tíz legnagyobb vállalkozásából három jászberényi: 1. az Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft., 4. a Szatmári Kft., 9. az Aprítógépgyár Rt.