(2002. március)

Már most jelezzük, hogy az idei Jász Világtalálkozóra május 18-án, pünkösd szombatján kerül sor Jászjákóhalmán. Ez az eseménysorozat hagyományosan a községi önkormányzat és a Jászok Egyesülete közös rendezvénye. Ekkor kerül átadásra az idei Jászságért Díj is. – A március 25-ével kezdődő nagyhéten a jákóhalmi r. k. templom nagyharangja köszönti a Kossuth rádió hallgatóit déli harangszóval. – A budapesti Néprajzi Múzeum mutatja be Tamus Antal nyeregkészítő (Jászfényszaru) míves magyar nyergeit március 22. és szeptember 10. között.

Újabb szervezet lépett a Jászok Egyesülete jogi tagjai közé. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége 60 fős jászberényi csoportja döntött a csatlakozás mellett. Isten hozta őket körünkben!

Néhány hír az elmúlt év eseményeiből. – November 10-én Cegléden rendezték meg a Baráti Körök I. Országos Találkozóját. Győző Gyula ügyvivőtársunk ismertette a Jászok Egyesülete tíz éves tevékenységét, bemutatta céljainkat, kiadványainkat. A jövő évi találkozót Salgótarján rendezi. – Névadójáról, a Jászság szülöttéről emlékezett meg születésének 100. évfordulóján a Muhoray Elemér Népművészeti Szövetség. Az ünnepség után egyesületünk ügyvivője is megkoszorúzta a Budai Vigadó előcsarnokában lévő Muhoray emléktáblát. – A Budapest Társaság december 15-én civil szervezetek részvételével konferenciát rendezett a nyári olimpiai játékok budapesti tervéről. Győző Gyula ügyvivőtársunk hozzászólásában támogatta a nemes kezdeményezést, hangsúlyozta annak kedvező hatását az ország egészére. – Tagegyesületünk, a Fényszaruiak Baráti Egyesülete tisztújító közgyűlésén öt évre újból a szervezet elnökévé választották Tóth Tibort (Jászfényszaru), a Jászok Egyesülete ügyvivőjét. Ismételten alelnök lett Nagyné Kiss Mária (Szolnok), egyesületi tagtársunk. – A múzeumpártoló önkormányzat pályázaton Jászkisér harmadik helyezést ért el. – Gratulálunk!

Hírek tagtársaink szakmai sikereiről. – Hortiné dr. Bathó Edit ügyvivőtársunk, a Jász Múzeum igazgatója (Jászberény) a Magyar Kultúra Lovagja címet nyerte el. – A Magyar Kultúra Napja alkalmából prof. dr. Dobák Miklós tanszékvezető egyetemi tanár (Budapest) Szent-Györgyi Albert Díjat vett át. – A Hamza Múzeum és Jász Galéria Közalapítvány (Jászberény) pályázatot hirdetett Kölcsey: Himnusz c. versének illusztrálására. A pályázaton a Jász Alkotók Köre (tagegyesületünk) több tagja részt vett, s Gara Gizella festőművész a dr. Dobos László által felajánlott különdíjat kapta meg. – Az irodalmi, kulturális és képzőművészeti „Százak” Elismerő Oklevelében részesült Kaszner Margit és dr. Gomola György tagtársunk.

Kiadványokról. – Sisa Béla tagtársunk új könyve A Kárpát-medence fatornyai címmel jelent meg. A mű megvásárolható a Litea Könyvszalonban (1014 Budapest, Hess András tér 4.) – Nemrég elhunyt, jászárokszállási születésű tagtársunk, dr. Kovács Éva művészettörténész, Szent Korona-kutató válogatott tanulmányait („Species modus ordo”) tette közzé a Szent István Társulat. – A Duna Televízió videotárában napvilágot látott a Történelmi városok c. sorozat 17. része, mely Jászberény, Karcag és Szentes nevezetességeit mutatja be. A videokazetta megvásárolható, vagy megrendelhető a Magyar Könyvklubnál.

A Jászsági Területfejlesztési Önkormányzati Társulás legfrissebb adatsora szerint a Jászság 18 településének lakosságszáma a következő: Alattyán 2 068, Jánoshida 2 750, Jászágó 746, Jászalsószentgyörgy 3 877, Jászapáti 9 672,  Jászárokszállás 8 489, Jászberény 29 009, Jászboldogháza 1 899, Jászdózsa 2 259, Jászfelsőszentgyörgy 1 814, Jászfényszaru 5 834, Jászivány 457, Jászjákóhalma 3 091, Jászkisér 6 195, Jászladány 6 170, Jászszentandrás               2 789, Jásztelek 1 733, Pusztamonostor 1 714, a Jászság összesen 90 566 lélek.