(2003. március)

Karcagon tartotta február 15-én idei közgyűlését a Kunszövetség. Testvérszervezetünket a tanácskozáson egyesületünk ügyvivője köszöntötte, s átnyújtotta új kiadványainkat dr. Fazekas Sándor polgármesternek, az egyesület elnökének. Az ülésen bemutatták a Kunszövetség első kiadványát. A szervezet egykori ügyvivője, Sudár István (1965-2000) filmnovelláját A Táltos hite és halálos csalatkozása címmel tették közzé.

Február 22-én tartották Kisújszálláson a Nagykunsági Bált. A számos hagyományőrző viseletet felvonultató jeles farsangi eseményen egyesületünket ügyvivőnk képviselte. A helyi és megyei közélet szereplői között megjelentek az újkori nagykunkapitányok is.

Már most jelezzük, hogy az idei pünkösdi (június 6-8.) Jász Világtalálkozó Jásztelken kerül megrendezésre. A gazdag programot a község önkormányzata szervezi, Tuzáné Farkas Katalin polgármester irányításával és a Jászok Egyesülete támogatásával.

Réz Lóránt orgonaművész (Jászapáti) jótékonysági hangversenyt ad egyesületünk rendezésében a budai Szent Anna templomban május 30-án, pénteken 16,30 órakor. Kérjük, jegyezze elő az eseményt!

A magyar kultúra napján tagszervezetünk, a Horváth Péter Honismereti Szakkör (Jászjákóhalma) Jász–Nagykun–Szolnok Megyei Közművelődési Díjban részesült. A szakkör vezetője Fodor István Ferenc helytörténész.

Hírek tagtársaink szakmai sikereiről. – A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) társelnökévé választották dr. Csányi Sándort, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatóját. – Hortiné dr. Bathó Edit, egyesületünk ügyvivője, a Jász Múzeum igazgatója (Jászberény) a megyei közgyűlés Jász–Nagykun–Szolnok Megyei Tudományos Díját nyerte el munkássága elismeréséül. – Budainé Szalkári Rózsa művésztanár (Tököl) a jászsági művésztelepen végzett áldozatos munkájáért és a város hírnevének öregbítéséért Jászapáti Városért Díjat kapott. – A főváros kitüntetésében, Budapestért Díjban részesült dr. Draveczky Balázs művelődéstörténész, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója (Budapest). – Eszes Károly tanár Tiszakécske városban végzett 20 éves szolgálatát „Tiszakécske Város Kiváló Pedagógusa” címmel ismerték el. – A Néprajzi Múzeum országos néprajzi gyűjtő-pályázatán a felnőtt kategória első díját Faragó Jánosné ny. tanító (Jászárokszállás) nyerte el, a népi vallásosság helyi emlékeit feldolgozó munkájával. – A Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címet ítélték oda Macsi Sándor c. iskolaigazgatónak (Jászágó), a Jászságért Díj tulajdonosának. – Szívből gratulálunk!