(2004. április)

Március 23-án tartotta idei közgyűlését a Jászok Egyesülete. Szervezetünk legfelsőbb fóruma elfogadta a 2003. évi közhasznúsági beszámolót, az egyesület múlt évi munkájáról szóló jelentést, jóváhagyta az ez évi terveket. – A tanácskozás után Nevezetes jászságiak c. sorozatunkban Hild Viktor régészről, Jász-Nagykun-Szolnok megye múzeum-ügyének megalapozójáról tartott lebilincselő, nagysikerű előadást dr. Csányi Marietta régész (Szolnok).

Muhoray György tagtársunktól, egyesületünk egykori ügyvivőjétől értesültünk arról, hogy szervezőmunkája révén megalakult az Elszármazott Jászok Siófoki Baráti Köre. 14 alapító hozta létre az új tagszervezetünket. Isten hozta őket körünkben!

Hírek tagtársaink szakmai sikereiről. – Még a múlt év krónikájához tartozik, hogy a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el Sas Istvánnak, a Déryné Művelődési Központ (Jászberény) igazgatójának három évtizedes kimagasló közművelődési munkáját. – Az Év Üzletembere Díj fődíját adományozták dr. Csányi Sándornak, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatójának. Az üzleti Oscar-díjnak nevezett elismerést kiemelkedő jelentőségű szakmai munkásságáért, valamint hangsúlyos társadalmi felelősségvállalásáért (közte magánemberként végzett jászsági támogatói tevékenységéért) ítélték oda. – A művész születésének centenáriumán, a közelmúltban alapított Szervátiusz Jenő-díjat első alkalommal vehette át Györfi Sándor karcagi születésű Munkácsy- és Mednyánszky-díjas szobrászművész. – Az első ízben átadott Tiszasülyért Egyesület Díjat Nagy Béla (Budapest) kapta, a település hagyományainak föltárásáért, az egyesület munkájának szervezéséért. – Mint arról már korábban hírt adtunk, a társadalmi szervezetek állami támogatását ez évtől új alapokra helyezték. E feladat elvi-szakmai irányítását a Nemzeti Civil Alapprogram Tanácsa végzi. A tanácsban az esélyegyenlőségi miniszter által delegált tagként kapott helyet Nemoda István minisztériumi főosztályvezető (Budapest), a Jászok Egyesülete ügyvivője.