(2005. február)

A Jászok Egyesülete félszázadik Hírlevelének megjelenésekor köszöntjük az Olvasót! 14 éve működő szervezetünk időszaki kiadványa intézményes kapcsolatot teremt az otthon élő, s a hazában-világban szétszóródott jászok között. Reméljük, ezzel is sikerült hozzájárulnunk az együvé tartozás érzésének és tudatának erősítéséhez.

Még a múlt esztendő krónikájához tartozik, hogy nagysikerű előadást tartott az év utolsó egyesületi összejövetelén őexcellenciája, Abolfazl Rahnama Hazavei, az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövete. A találkozón résztvevő Eszes Béla, Jánoshida polgármestere személyesen hívta meg a nagykövetet és az elszármazott jászokat az idei Jász Világtalálkozóra, melyre június 24-26. között kerül sor. A hagyományosan eseménygazdag rendezvényt Jánoshida Önkormányzata és a Jászok Egyesülete közösen rendezi. A részletes programot időben megküldjük Önnek.

Fennállásának 130. évfordulóját ünnepelte a közelmúltban a jászberényi Jász Múzeum. A jubiláló intézményt az elszármazottak részéről dr. Dobos László ügyvivő köszöntötte és átnyújtotta a Jászok Egyesülete 100.000 forintos adományát.

Örömmel vettük hírül, hogy megkezdődött a Jászok Egyesülete debreceni helyi csoportjának szervezése. Aki tud e városban élő jászsági elszármazottról, szíveskedjék értesíteni dr. Kovács József ny. postaigazgatót (4027 Debrecen, Sinai u. 7. I. 5., tel.: 52/410-911).

Dr. Csányi Sándor tagtársunk, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója a Prima Primissima Díj decemberi díjkiosztó ünnepségén bejelentette, hogy magánvagyonából egymilliárd forintos alapítványt hoz létre a szegénysorsú gyermekek támogatására.

Dr. Dobos László, egyesületünk ügyvivője tartott előadást „Jász emlékek itthon és a nagyvilágban. Lehel kürtje nyomában – Augsburgtól Jászberényig” címmel a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület (MEVE) budapesti összejövetelén. A Lech mezei ütközet 1050. évfordulóján rendezett programon az emlékhelyeket dr. Messik Miklós, a MEVE elnöke vetített képei illusztrálták.

Hírek tagtársaink szakmai sikereiről. – Egyesületünk ügyvivője, Paksy Gábor mérnök, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság vezérigazgatója nyugállományba vonulása alkalmából, több évtizedes szakmai munkásságának elismeréséül a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült. – Megtartotta székfoglaló előadását dr. Ádám József, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA Földtudományok Osztálya ülésén. – Dr. Antal Emánuel meteorológiaprofesszor, egyetemi tanár, miniszteri biztosi kinevezést kapott az Országos Meteorológiai Szolgálat élére. – Dr. Bathó Edit: A jász viselet c. könyve a Jászsági Füzetek újdonsága. Egyesületünk ügyvivője, a Jász Múzeum igazgatója (Jászberény) kutatási eredményeit összegzi e reprezentatív kiállítású műben. – Az MTA Földrajztudományi Kutatóintézet „Szociálgeográfia térben és időben” címmel tudományos ülésen köszöntötte a 70 éves dr. Berényi István egyetemi tanárt, az intézmény ny. igazgatóját. – Dr. Gergely Sándor c. egyetemi tanár (Budapest) verseit tette közzé „Százharminc haiku” címmel a Széphalom Könyvműhely. – Megosztott Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért Díjban részesült Győri János ny. tanár, helytörténész, és felesége Győri Jánosné ny. művelődésiház-igazgató (Jászkisér). Az eseményről beszámolt a Duna Televízió. – Dr. Hubai László tagtársunk (Budapest) szerkesztésében új, átdolgozott kiadásban jelent meg Bölöny József – Hubai László: Magyarország kormányai 1848-2004 c. kézikönyve az Akadémiai Kiadónál. – Kakuk Mátyás nyelvész (Kunszentmárton) magánkiadásban jelentette meg Etymologia eclectica c. kötetet. A kiadványban külön fejezet foglalkozik a jászokkal. – Dr. Kovács József nyugalmazott postaigazgató (Debrecen) tollából látott napvilágot „A mezőtúri postahelyek rövid története”. A kiadvány röviden áttekinti a magyarországi postaszolgálat évszázadait is. – Legidősebb tagtársunk, dr. Molnár Vilmos (Budapest) orvosdoktorrá avatásának 75. évfordulóján gránit díszoklevelet vett át a Semmelweis Egyetemen. – Dr. Móczár István Krétáról írt könyve „A minószi Atlantisz rejtélye” címmel a Budapest-Print Könyvkiadó gondozásában jelent meg. – Megtartotta székfoglaló előadását dr. Móczár László ökológus, ny. egyetemi tanár (Budapest) a Szent István Tudományos Akadémián. A jeles tudós életútját a Klebelsberg Kunó-díj emeritus fokozatával ismerték el. A Magyar Rovartani Társaság ünnepi ülésen emlékezett meg hét évtizedes tudományos munkásságáról. – A távközlés érdekében végzett kiemelkedően eredményes munkásságáért a „Távközlésért” ezüst érem kitüntetést kapott Ökrös Magda villamosmérnök (Budapest). – A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Levéltár kiadásában jelent meg Papp Izabella levéltáros: „Görög kereskedők a Jászságban” c. munkája. – „Az év főépítésze” címet nyerte el 2004-ben Sáros László, Jászberény város főépítésze. – Megtartotta egyetemi tanári habilitációs előadásait dr. Selmeczi László főmuzeológus, régész (Budapest) a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán. – Sisa Béla építészmérnök (Budapest) legújabb munkája „A hódmezővásárhelyi zsinagóga” címmel jelent meg, a városi önkormányzat kiadásában.

A centenáriumát ünneplő Magyar Nyelvtudományi Társaság, a Szent István Egyetem Jászberényi Főiskolai Kara, a TIT Jászsági Szervezete, valamint a Jászok Egyesülete közös kiadványt jelentetett meg. „Magyar névtani kutatások itthon és határainkon túl” címmel közreadtuk a 2003. évi jászberényi névtani tanácskozás anyagát. (Szerkesztette dr. Farkas Ferenc ny. főiskolai tanár, egyesületünk tagja.)

Tagszervezetünk, a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság kiadványsorozata újabb kötettel gyarapodott: „Gyökereink. Jászfényszaru a Duflex Fotográfiai Stúdió szemével.” – A Jászapátiak Baráti Egyesülete adta ki a Jászapáti képekben (1850-1950) című, több száz felvételt tartalmazó fotóalbumot. Mindkét kiadvány megjelenését támogatta a Jászok Egyesülete.

Tagegyesületünk, a Jászjákóhalmáról Elszármazottak Baráti Társasága (JÁKOB) megjelentette Farkas Kálmán: „Egy tragikus nap története” című könyvét. A kiadvány az 1944. október 30-i, Jákóhalmát ért szovjet légitámadás történetét dolgozza fel.

A jászapáti születésű Demeter István (1914-1977) pap-költő válogatott verseinek kötete jelent meg „Csendje hangosabb” címmel, melyet 16 saját festménye illusztrál. A kiadvány beszerezhető dr. Barna Gábor professzor úr címén: Szegedi Tudományegyetem Néprajzi Tanszék, 6722 Szeged, Egyetem u. 2. (Ára 900 forint + postaköltség.)

Megjelent Jász–Nagykun–Szolnok megye napilapja kiadásában az Új Néplap Almanach. A hatalmas méretű kiadvány (31x45 cm!) Abádszalóktól Zagyvarékasig bemutatja a megye valamennyi települését.