Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
13. Jász Világtalálkozó, Jászszentandrás, 2007
14. Jász Világtalálkozó, Pusztamonostor, 2008
15. Jász Világtalálkozó, Alattyán, 2009
16. Jász Világtalálkozó, Jászágó, 2010
17. Jász Világtalálkozó, Jászivány, 2011
18. Jász Világtalálkozó, Jászfelsoszentgyörgy, 2012
19. Jász Világtalálkozó, Jászberény, 2013.
20. Jász Világtalálkozó, Jászapáti, 2014
21. Jász Világtalálkozó, Jászalsószentgyörgy, 2015
22. Jász Világtalálkozó, Jászárokszállás, 2016
23. Jász Világtalálkozó, Jászladány, 2017
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
TÁMOGATÓINK
RÓLUNK ÍRTÁK
DRÓTPOSTA
BEMUTATKOZNAK TAGSZERVEZEINK

Jász Alkotók Köre (JAK)
Belépésük időpontja: 1995-12-28
A Jász Alkotók Köre (JAK) 1995. július 28-án rendezte első nagy sikerű kiállítását a budapesti Gellért Szállóban. Még az év decemberében megalakították közösségüket a Jászok Egyesülete tagszervezeteként. A csoport ma 19 tagú, tagjai grafikusok, festők, iparművészek, tanárok, költő-író. Célul tűzték ki, hogy évente több kiállítást rendeznek, s megismerik egymás alkotó környezetét. Működésüket kezdetben segítette Jászapáti Város Önkormányzata és a helyi Falusi Turizmus Egyesület felajánlása: nyári művésztelep szervezésének lehetősége a Vágó Pál Műteremben. Budapesten kívül számos jász településen is bemutatták alkotásaikat, általában a Jász Világtalálkozók alkalmával. A JAK alapító vezetőjétől, Budai Jánosné Szalkári Rózsa művésztanártól 2005-ben vette át a csoport irányítását Elter Tibor festőművész. 2015-től a Jász Alkotók Köre elnöke D. Kovács Júlia.

A művészcsoport életében meghatározó a Jászapátiak Baráti Egyesülete szervezésében nyaranta megrendezett művésztelep, ahol a jász festők alkothatnak. Emellett a művésztanárok vezetésével a két hetes táborban a diákok rajzolást, festést tanulhatnak, illetve médiafoglalkozás keretében videofilmet forgathatnak Danczák István vezetésével. A nyári művésztelep résztvevőinek munkáit Jászapátin, a Vágó Pál Múzeum kiállítótermében zárókiállításon mutatják be az alkotók: a művészek és tanítványaik.

A JAK évente további két kiállítást szervez tagjainak Jászberényben, illetve Budapesten. De a jász művészek örömmel tesznek eleget minden meghívásnak, szívesen viszik el ősi gyökereikből táplálkozó műveiket az érdeklődőknek, akár egyéni, akár közös kiállítás keretében. Kapcsolat: dkovacs@artnethungary.hu


<< vissza a tagszervezetekhez