BEMUTATKOZNAK TAGSZERVEZEINK

Jász Alkotók Köre (JAK)
Belépésük időpontja: 1995-12-28
A Jász Alkotók Köre (JAK) 1995. július 28-án rendezte első nagy sikerű kiállítását a budapesti Gellért Szállóban. Még az év decemberében megalakították közösségüket a Jászok Egyesülete tagszervezeteként. A csoport ma 19 tagú, tagjai grafikusok, festők, iparművészek, tanárok, költő-író. Célul tűzték ki, hogy évente több kiállítást rendeznek, s megismerik egymás alkotó környezetét. Működésüket kezdetben segítette Jászapáti Város Önkormányzata és a helyi Falusi Turizmus Egyesület felajánlása: nyári művésztelep szervezésének lehetősége a Vágó Pál Műteremben. Budapesten kívül számos jász településen is bemutatták alkotásaikat, általában a Jász Világtalálkozók alkalmával. A JAK alapító vezetőjétől, Budai Jánosné Szalkári Rózsa művésztanártól 2005-ben vette át a csoport irányítását Elter Tibor festőművész. 2015-től a Jász Alkotók Köre elnöke D. Kovács Júlia.

A művészcsoport életében meghatározó a Jászapátiak Baráti Egyesülete szervezésében nyaranta megrendezett művésztelep, ahol a jász festők alkothatnak. Emellett a művésztanárok vezetésével a két hetes táborban a diákok rajzolást, festést tanulhatnak, illetve médiafoglalkozás keretében videofilmet forgathatnak Danczák István vezetésével. A nyári művésztelep résztvevőinek munkáit Jászapátin, a Vágó Pál Múzeum kiállítótermében zárókiállításon mutatják be az alkotók: a művészek és tanítványaik.

A JAK évente további két kiállítást szervez tagjainak Jászberényben, illetve Budapesten. De a jász művészek örömmel tesznek eleget minden meghívásnak, szívesen viszik el ősi gyökereikből táplálkozó műveiket az érdeklődőknek, akár egyéni, akár közös kiállítás keretében. Kapcsolat: dkovacs@artnethungary.hu

<< vissza a tagszervezetekhez