BEMUTATKOZNAK TAGSZERVEZEINK

Jászkarajenő község Önkormányzata
Belépésük időpontja: 2007-06-07
Jászkarajenő bemutatkozik

Jászkarajenő egyike azon jász településeknek, amelyek nem a Jászságban találhatók.

A mi falunkat a XIX. század közepén Jászalsószentgyörgyről és Jászfényszaruból „kirajzott” jászok alapították a mai Pest megye legdélibb pontján.

A település nagyszerű természeti adottságokkal rendelkezik. Az ideérkezőket barátságos, kulturált környezet, tágas, fás, virágos falukép és vendégszerető lakosság fogadja. A füves puszták különleges állat- és növényvilága, a vendégváró tanyák nyugalma jó kiránduló- és pihenőhely az érdeklődők számára.

Kultúrtörténeti érdekességünk a falu határában egy feltáratlan Árpád-kori temető, amely a korabeli források szerint végső nyughelye az Arany János által megénekelt vén gulyásnak is. Emléküket Fazekas Béla helyi fafaragó által készített kopjafa őrzi. Ugyancsak Fazekas Béla munkája a Gróf Széchenyi István Általános Iskola főbejáratánál lévő kopjafa, melyet a honfoglalás 1100 éves évfordulójára állított a község. Az iskola előtti kisharang a régi tanyai iskolák mementója.

A település központjában magasodik a neogótikus katolikus templom, mely impozáns méretével és szépségével is kitűnik a falusi templomok közül. Mögötte, a Kósa József téren Illyés Antal szobrászművész alkotása áll: a „Ragadozó madár” a pusztában vándorló pásztornépek megtelepedését, otthonra találását szimbolizálja.

Hagyományos rendezvényeink, az augusztusi búcsú és utcabál sok-sok érdeklődőt vonzanak. Ugyancsak sok látogatója van az ősszel megrendezésre kerülő fogathajtó versenynek, melyen tucatnyi kettes- és négyesfogat vesz részt.

<< vissza a tagszervezetekhez