BEMUTATKOZNAK TAGSZERVEZEINK

Jászárokszállási Rozmaring Népdalkör
Belépésük időpontja: 2016-04-19
A Jászárokszállási Rozmaring Népdalkör elődjét Sándor Gabriella alapította 1977-ben, Faragó Jánosné Anci néni tanár, Jászságért Díjas néprajzkutató támogatásával, "Csörsz" Együttes néven. 1980-tól Banka Sándorné vette át a csoport vezetését és ettől kezdve Rozmaring Pávakör néven folytatták a további népzenei működést. Eleinte többnyire a helyi rendezvényekre hívták a pávakört, később rendszeres fellépői voltak a megyei dalos találkozóknak, Jász Világtalálkozóknak, a környező települések kulturális eseményeinek, ünnepi rendezvényeinek. Többször volt a helyi Művelődési Házban önálló estjük, amely igen látogatott volt. A művészeti csoport 1997-ben ünnepelte 20 éves fennállását, ez alkalommal Jászárokszállás Városért kitüntetésben részesült.
2013-tól vezetőjük Kovács Zoltánné Lajos Krisztina Vass Lajos, többszörös KÓTA Nagy-díjas, Hajnal Akar Lenni Kárpát-medencei Népdaléneklési Verseny 1. helyezettje népdalénekes. Jelenlegi tagságuk több mint 20 fő. Fiatalok, és örökifjak szívesen járnak a Rozmaring Népdalkörbe, a helyi, környékbeli és tágabb környezetük népdalai tanulásának, kutatásának, a fiatalabb generációkkal való megszerettetésének szentelve a rendszeres dalköri próbákat. Az elmúlt évek kiemelkedő eseményei voltak a '48-as vacsorán, a Város Napján, a Jász Világtalálkozón, továbbá Újireg testvértelepülésen, a jászberényi Nagyboldogasszony templomban, a katolikus bálban, az adventi templomi közös éneklésen való szereplések.
A csoport Vass Lajos minősítési fokozatban 2015-ben Arany minősítést nyert, az országos középdöntőn Mezőkövesden pedig Kiemelt Arany minősítéssel jutott tovább a Kárpát-medencei Nagydöntőre. A csoport megalakulásától kezdve a helyi Petőfi Sándor Művelődési Ház művészeti csoportja. Támogatója a város önkormányzata, a Petőfi Művelődési Ház, a Jászárokszállás és Vidéke Takarékszövetkezet. 2014-ben elkészült a jász viseletük Tajti Erzsébet viseletvarró által, büszkén hirdetve hovatartozásukat.

<< vissza a tagszervezetekhez