BELÉPÉSI NYILATKOZAT
AZ EGYESÜLETE TÖRTÉNETE - 1999
Egyesületi összejöveteleink voltak:
1999. március 9.

Közgyűlést tartottunk, melyen az illetékes bíróság felhívására ismét módosítottuk alapszabályunkat, s közhasznú szervezetként való besorolásunk céljából egységes szerkezetbe foglaltuk azt. – Ezt követően a Kossuth Szövetséggel közös rendezvényen meghallgattuk dr. Bona Gábor honvédezredes, hadtörténész előadását „A Jászkerület 1848/49-ben” címmel.

1999. április 15.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Budapesti Baráti Körével együtt Déryné Széppataki Róza színművész életére és pályájára emlékeztünk Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum, és Gyarmati Béla, a miskolci Színháztörténeti Múzeum igazgatója segítségével.

1999. május 12.

Vendégünk volt dr. Tóth Pál Péter szociológus, aki a Jászságba 1990-96 között érkezett külföldi bevándorlókkal kapcsolatos kutatásairól adott tájékoztatást.

1999. szeptember 20.

Találkoztunk Győri Gyula tanár úrral (Jászapáti), az ókori kultúra szerelmesével, a latin eredetű kifejezések, elnevezések szakértőjével; aki dedikálta könyveit a résztvevőknek.

1999. október 26.

Látogatást tettünk a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaságnál, ahol Paksy Gábor vezérigazgató, egyesületünk ügyvivője bemutatta az intézmény tevékenységét és beszámolt  a Jászsággal összefüggő munkájukról.

1999. november 24.

A Magyar Televízió Rt. székházában ismerkedve tagtársunk, Ézsiás Anikó szerkesztő szakmai pályafutásával, levetítettük „Az építtető” és „A megváltás titka” c. filmjeit.

1999. november 9.
A Jászberény Városi Könyvtárral közös rendezvényen – a Magyar Tudomány Napjához kapcsolódó eseményként – előadást tartott Magyarország XX. századi történetéről dr. Romsics Ignác egyetemi tanár.
Rendezvényeink voltak:
1999. február 6.

Ellátogattunk a felvidéki Éberhardra (ma: Malinovo, Szlovákia) és koszorút helyeztünk el nagyapponyi gróf Apponyi Albert sírján, a családi kriptában. Apponyi gróf 52 évig volt Jászberény országgyűlési képviselője. Megtekintettük Pozsonyt, az ősi magyar koronázó várost.

1999. február 13.

Jászberényben a Városvédő és Szépítő Egyesület, valamint a Jászok Egyesülete együttesen rendezte meg az idei, jubileumi (újraindulása óta a tizedik) Jászbált.

1999. május 6.

A Jászok Napján megkoszorúztuk a budapesti Czettler Jenő emléktáblát a Köröndnél.

Általános és középiskolás diákoknak szerveztünk vetélkedőt a jászok és a Jászság történetéről a jásztelki Művelődési Központtal.

1999. május 22.

Ötödször került sor a jász települések és az elszármazottak pünkösdi találkozójára, ezúttal Jászalsószentgyörgy Önkormányzata és a Jászok Egyesülete rendezésében. Minden jászok képviselői előtt ekkor vehette át a nyolcadik alkalommal adományozott Jászságért Díjat Gulyás János ny. tanár, a jászdózsai Honismereti Szakkör vezetője. A látványos és fényes ünnepségnek legközelebb Jászkisér ad otthont, 2000. június 10-én, Pünkösd szombatján.

1999. július 12.

Az idei Jászsági Dalostalálkozón (Jászalsószentgyörgy) egyesületünk vándorserlegét újra a jászszentandrási népdalkör nyerte el.

1999. július 3.

A Honismereti Szakkör - a Jászok Egyesülete támogatásával - hagyományos dósai kirakodó és állatvásárt elevenített fel Jászdózsán. A közreműködő szakköri tagok megelevenítették az alku, az áldomás folyamatát; a vásárbíró, a tűzkőárus, a vízárus, a planétás ember szerepét.

1999. augusztus 3.

A Jászberényi Nyár ’99 rendezvénysorozatban, a Vigadalmi Napok keretében egyesületünk támogatásával komolyzenei koncertre került sor a Főtemplomban.

1999. augusztus 21.

A jászágói első falunapon: a szüreti felvonuláson és mulatságon társrendezőként működött közre a Jászok Egyesülete. A község népével közösen emléktáblát helyeztünk el a 75 éves, valamikori tanyai iskola falán, melyet megkoszorúztak egyesületünk ügyvivői.

1999. augusztus 28.

A jászszentandrási községháza falán az önkormányzattal közösen emléktáblát állítottunk a település fennállásának 600. évfordulóján.

1999. szeptember 15.

A Jászok Egyesülete és az alkotók meghívására népes vendégsereg gyönyörködött a Jászságból elszármazott Alkotók Köre budapesti kiállítása műalkotásain. A kiállítást egyesületünk ügyvivője nyitotta meg.

1999. november 12.

A 125 éves Jász Múzeum ünnepségén – a múzeum küldetése és ötnegyedszázados sikerei előtt fejet hajtva – egyesületünk köszöntötte és százezer forintos adományban részesítette a jubiláló intézményt. A támogatás állománygyarapítási célokat szolgál.

1999. december 11.

Jászkiséren Apáról-fiúra címmel tizedik alkalommal rendezték meg - egyesületünkkel együtt - a népi gyermekjátékok közösségi bemutatóját. A programot a Duna Televízió vitte képernyőre.