BELÉPÉSI NYILATKOZAT
JÁSZSÁGI ÉRTÉKTÁR
JÁSZSÁGI CIVIL VÁNDORDÍJ KITÜNTETETTJEI

A Jászsági Civil Vándordíjat és a vele járó 200.000 forint elismerést tizenharmadik alkalommal ítélte oda "A Jászságért" Alapítvány Kuratóriuma.

A 2023. évi Jászsági Civil Vándordíjat a Jászberényi Kossuth Népdalkör Egyesület kapta az eredményes közösségi tevékenység, a jászsági dalkultúra megőrzése érdekében végzett szolgálatáért.

Jászberényi Kossuth Népdalkör Egyesület

A dalkör jogelődje, a Portelki Pávakör 1971-ben alakult Szentirmay Zsolt jászberényi zenetanár vezetésével. Később Tóth Béláné tanárnő, majd Németh József ének-zene szakos tanár vette át a szakmai vezető feladatkörét, irányítva a pávakört és citerazenekart. 2012 óta a szakmai vezetést Kecskés Istvánné tanárnő végzi. Jelenlegi tagságuk 22 fő. A dalkör 2014 óta tagja a nagy múltú Jászok Egyesületének.
Minden évben számos fellépésen népszerűsítik a Jászság népdalait. Jelen vannak a térségi és megyei népzenei rendezvényeken. Rendszeres résztvevői voltak az egyházi népénekes találkozóknak.
A jászsági hagyományőrző közösségek közül a Portelki Kossuth Pávakör varratott először fellépő ruhaként jász viseletet. Elkészítéséhez az elszármazott jászok is anyagi támogatást nyújtottak. Ettől kezdve nem csak a jászsági népdalokat, hanem a jász viseletet is népszerűsítik fellépéseiken. "A Jászságért" Alapítvány által kiadott valamennyi népzenei CD-n szerepelnek. Felléptek Lengyelországban, Szerbiában, bemutatkoztak a Magyar Rádióban.
Birtokosai voltak a Jászok Egyesülete Vándorserlegének, a KÓTA országos minősítő versenyein hét alkalommal nyerték el az Arany Páva-díjat.
A környékbeli pávakörökkel, dalkörökkel, együttesekkel szoros kapcsolatot ápolnak, egymás rendezvényein rendszeres fellépőként részt vesznek.
A népdalkör - a népzene és népdalok szeretetén túl - a tagok számára kiemelten fontos közösségi színtér. A főként idősebb, már nyugdíjas, sokszor egyedülálló korosztály számára meghatározó a közösséghez tartozás érzése, így a közös örömzenélésen túl fontos támogató szerepe van a csoportnak. A fiatalabb tagok az idősebbek élettapasztalatait is átvehetik a népdalok megtanulása mellett, így a hagyományok és a népi bölcsesség átadása tartja életben és teszi jelentőssé a népdalkör működését.
A dalkör közösségmegtartó és hagyományőrző szerepe meghatározó Jászberény életében. A Jászberényi Kossuth Népdalkör Egyesület eredményei és törekvései méltóak a támogatásra és a Jászsági Civil Vándordíj elnyerésére.

A díjat 2023. október 17-én, Jászberényben, a Városháza dísztermében rendezett ünnepségen vette át a közösség.

(Jászberény)