BELÉPÉSI NYILATKOZAT
JÁSZSÁGI ÉRTÉKTÁR
A JÁSZSÁGÉRT DÍJ KITÜNTETETTJEI

"A Jászságért" Alapítvány Kuratóriuma megállapítja, hogy a harmincegyedik alkalommal kiírt Jászságért Díjra kilenc személyre érkezett javaslat. A kuratórium köszönetet mond a javaslattevőknek.
A kuratórium a 2022. évi Jászságért Díjat, s a vele járó 1.000.000 forint elismerést

Süveges István főszékesegyházi kanonok, főesperes, kecskeméti kerületi esperes, főszentszéki kötelékvédő, lajosmizsei plébános

részére ítéli oda, a jászsági hagyományok Duna-Tisza közi megőrzéséért végzett sokoldalú, példaértékű tevékenysége elismeréseként.

Süveges István római katolikus plébános 1951-ben Szegeden született, kiskunfélegyházi jász család harmadik gyermekeként. Tanulmányait Kiskunfélegyházán, Kecskeméten, Szegeden és Budapesten folytatta. 1974-ben szentelték pappá Vácon. Dömsöd és Felsőgöd után, 1994-ben lett Lajosmizse plébánosa.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye médiabizottságának elnöke. Kiváló orgánumú előadó. Évtizedek óta a Jászok Egyesülete tagja.

A mai Duna-Tisza közi város, Lajosmizse határát egykor, 1745-ben, a jászkun redemptio (önmegváltás) idején jászsági parasztpolgárok váltották meg. A terület Jászberény legelő pusztája lett, a település jász gyökerei innen erednek. Itt áll az egyházmegye legnagyobb, hétezer főt befogadó temploma, melyet a hitet megtartó, kitelepülő jász ősök emeltek. A templomot pompás virágoskert övezi.

Ez az Isten háza ma újra eredeti szépségében ragyog. Értékét emeli, hogy Süveges atya jász gyökerei és jász hagyományok iránti elkötelezettsége, páratlan technikai felkészültsége a jász értékek tárházává tette. A Lehel kürtje és a Redemptio okirata másolatának elhelyezése, a Szent Vendel-díj, a saját szövegezésű Jászok éneke, a májusi redemptiós megemlékezések, a termény-hálaadás ünnepe, a plébánia információ gazdag honlapja - közel három évtizedes plébánosi szolgálatának eredményei. A történelmi- és zarándok emlékhellyé emelkedett plébániatemplom kincseit lelkes vezetéssel mutatja be az érdeklőknek Süveges atya. A hívek áldozatkészsége mellett, a világi segítők és a szépszámú ifjú ministráns is támaszai a város plébánosának.

Süveges István atya kapcsolata harmonikus a település és a megye világi elöljáróival is.

Süveges István atya cselekvő, áldozatkész munkássága példaértékű, s a Duna-Tisza közén is gyarapítja a Jászság hírnevét. Életútja, a Jászság érdekében is végzett közösségi szolgálata méltóvá teszi személyét a Jászságért Díj elnyerésére.

A kitüntetett a Jászságért Díjat 2022. augusztus 20-án, Lajosmizsén, a város Szent István napi ünnepségén vehette át.

(Lajosmizse)