Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
BELÉPÉSI NYILATKOZAT
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZSÁGI ÉRTÉKTÁR
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
RÓLUNK ÍRTÁK
TALLÓZÁS AZ EGYESÜLETI HÍRLEVELEKBEN - 56. sz. Hírlevél

(2006. május)


Jászok Egyesülete
1537 Budapest 114 Rb. 367.
Drótposta: info@jaszokegyesulete.hu
Honlap: www.jaszokegyesulete.hu


56. sz. H Í R L E V É L
(2006. május)

Az idei, sorrendben XII. Jász Világtalálkozót Jászboldogháza Önkormányzata és a Jászok Egyesülete rendezi. Az otthon élő és elszármazott jászok június 30. és július 2. közötti seregszemléjének kiemelkedő eseménye a július 1-jei, szombati felvonulás és díszünnepség. Az esztendő legfontosabb jászsági eseményére ezúton hívjuk meg egyesületünk tagságát és az érdeklődőket!

Ezen a napon budapesti reggeli indulással és esti visszaérkezéssel külön autóbuszt indítunk a találkozóra. Az útiköltség – a korábbihoz hasonlóan – 1.500 forint. Helyfoglalás, befizetés jelentkezési sorrendben, június 15-ig Nagy János tagtársunknál (telefonja: 06/1/215-7710, vagy 06/20/947-2530). Kérjük, hogy egyesületünk címére pénzt ne küldjenek.

Hagyományosan a Jász Világtalálkozó több ezres közönsége előtt kerül átadásra a Jászságért Díj. Az idei elismerést (s a vele járó adómentes 500.000 forintot) Szüle Katalin honismereti hagyományőrző (Jászkisér), egyesületi tagtársunk kapja életpályája elismeréseként „A Jászságért” Alapítvány kuratóriumának döntése alapján.

Az újjáalakulásának 15. évfordulóját ünneplő Jászok Egyesülete vezetése úgy határozott, hogy működésének jubileumán valamennyi tagszervezetét 100.000 forintos egyszeri támogatásban részesíti. Az átutalásokra e napokban kerül sor.

A 15. évfordulós márciusi budapesti ünnepségről másfél órás profi DVD felvétel készült, melyet 2.500 forint + postaköltség ellenében megküldünk az érdeklődőknek.

Régi tervünk valósult meg, amikor május második vasárnapján külön autóbusszal eljutottunk a lajosmizsei Szent Lajos plébániatemplom redempciós – a jászkun önmegváltást ünneplő – emlékmiséjére. Süveges István kanonok, főesperes, a város plébánosa (egyesületi tagtársunk) és hívei figyelemmel és szeretettel vették körül negyvenfős csoportunkat. A templom páratlan belső értékei mellett megismerkedhettünk azzal az értékrenddel is, mely századokon át megőrizte a Jászságból kiszakadt lajosmizseiek jász öntudatát. Az ebédet s a látványos lovasbemutatót Terenyi István tulajdonos köszöntő szavai után a helyi Új Tanyacsárdában élvezhettük. Délután Kiskunfélegyházán a Kiskun Múzeumot, Szankon pedig Gy. Szabó Béla erdélyi fametszőművész emlékmúzeumát tekinthettük meg. Az út megszervezését Győző Gyulának, a Jászok Egyesülete ügyvivőjének (Budapest) köszönhetjük.

Egyesületünk támogatásával jelent meg az egykori jászberényi Tanítóképző Intézet tanára, Móczár Miklós (1884-1971) pályaívét bemutató kötet az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum kiadásában. A jeles tudós példaértékű pedagógusi, kutatói tevékenységét fia, egyesületi tagtársunk, dr. Móczár László összegezte.

A jánoshidai Petőfi Sándor Általános Iskola már 14 éve rendezi meg a Jászság legjobb diák helyesírója versenyt. E nagyjelentőségű rendezvénysorozat szervezőit, felkészítő tanárait a közelmúltban tárgyjutalomban részesítette a Jászok Egyesülete.

Százéves fennállását ünnepli a Jászberényi Sportegyesület. Az egész éves jubileumi eseménysorozatot, s a tervezett évfordulós kiadvány megjelentetését támogatja a Jászok Egyesülete.

Hírek tagtársaink szakmai sikereiről. – Dr. Czettler Antal közíró, történész (Svájc) új könyve „A második világháború rejtett erővonalai” címmel jelent meg a Kairosz Kiadónál. A kötetet nagysikerű esten mutatták be a Budapest Külpolitikai Klubban. – Megjelent a Jászságért Díjas Faragó Jánosné (Jászárokszállás) új könyve „Határokon átívelő hála és megbecsülés” címmel. A szerző korábbi, „Könyörületesség a fegyverek között” c., az egykor Nyékvárkonyba menekített hadikórház történetét feldolgozó munkájának utóélet összegzi, megindító és felemelő dokumentumok segítségével. – A Kossuth Kiadó adta ki dr. Mizsei Béla volt országgyűlési képviselő (Szolnok) Életpályám című emlékiratát. Az önéletírás személyes életútja, a Jászság és nemzetünk huszadik századi történetének adatgazdag és olvasmányos feldolgozása. – A firenzei Uffizi Palotában nyílt meg a Sisa Béla építész (Budapest) munkásságát bemutató kiállítás. – Dr. Válenti Béla gyermekorvos közelgő jubileumi születésnapján, szakmai munkássága elismeréséül Jászberény város Pro Urbe Díját kapta. – Szívből gratulálunk!

Legutóbbi egyesületi hírlevelünk mellékleteként megküldtük az idei tagdíjfizetéshez szolgáló csekket. Köszönjük a befizetéseket és a szép számú felülfizetést! Kérjük, ha Ön még nem tett eleget tagdíjfizetési kötelezettségének, szíveskedjék azt mihamarabb megtenni. Köszönjük! Meghívóinkat, értesítéseinket azoknak tudjuk megküldeni, akiknek nincs tagdíjhátralékuk.


Dr. Dobos László
ügyvivő
<< vissza a hírlevelekhez