Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
BELÉPÉSI NYILATKOZAT
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZSÁGI ÉRTÉKTÁR
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
RÓLUNK ÍRTÁK
TALLÓZÁS AZ EGYESÜLETI HÍRLEVELEKBEN - 19. sz. Hírlevél

(1996. október)

Június 30-án Budapesten, a Hősök terén átadták a honfoglaló hét vezér felújított szoborcsoportját. Az ünnepségen jelen volt és megszólalt a jászok becses ereklyéje, a Lehel kürtje.

 

Július 6-án meghitt ünnepség keretében szentelték fel Jászladány új Szent Vendel szobrát. A jász katolikus kegyesség elpusztult-elpusztított régi emlékének helyére dr. Zana Zsuzsanna állíttatta ezt az alkotást; férje, Zana Sándor, egyesületünk alapító tagja emlékére. Szent István király ünnepén az adományozót és Gaál István helyi képviselőt, egyesületünk tagjait Jászladány díszpolgári címével tüntették ki. Ugyanezt a kitüntetést kapta posztumusz Zana Sándor (1913-1994).

 

A Jászsággal foglalkozó helytörténeti irodalom újabb reprint könyvvel gazdagodott. Tagszervezetünk, a Fényszaruiak Baráti Egyesülete (FÉBE) megjelentette Szűcs Mihály egykori főbíró életleírását. A kiadvány nem láthatott volna napvilágot Tóth Tibor, egyesületünk ügyvivője, a FÉBE elnöke önzetlen fáradozása nélkül.

 

Tagtársaink sürgetésére tagsági igazolványt és a tagságot tanúsító díszoklevelet készíttettünk. Az oklevelet és az igazolványt tagtársunk, Molnár János grafikusművész tervezte. A díszoklevelek elnyerték hazai és külföldi tagjaink elismerését. Ennek kapcsán több köszönő levél érkezett.

 

Dr. Tajthy Tihamér mérnök, egyesületünk tagja röviden összegezte évtizedes munkáját a Tajti-Tajthy család történetéről. Aki további kutatómunkájához módszertani segítséget tudna adni, annak megküldi e hét oldalas summázatot. Címe: 1014 Budapest, Dísz tér 8. 

 

Utasiné dr. Garay Borbála, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete jászapáti csoportjának vezetője levélben kereste meg egyesületünket. Beszámol arról, hogy a városi könyvtárban immár második éve komolyzenei hangversenyeket szerveznek. A rendezvényeket kölcsön-zongorával bonyolítják le. „Tisztelettel fordulok Önökhöz azzal a kéréssel” - írja - „hogyha valamelyik egyesületi tag birtokában van jó minőségű és a család által már nem használt pianínó, vagy zongora, akkor azt köszönettel elfogadnánk e hangversenysorozat és a könyvtár részére. Tudom, hogy a Jászok Egyesülete nemcsak a múlt kutatását és megismertetését tartja feladatának, hanem annak a kulturális életnek a segítését is, mely a jász települések fejlődését szolgálja.”


<< vissza a hírlevelekhez