Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
BELÉPÉSI NYILATKOZAT
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZSÁGI ÉRTÉKTÁR
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
RÓLUNK ÍRTÁK
TALLÓZÁS AZ EGYESÜLETI HÍRLEVELEKBEN - 63. sz. Hírlevél

(2008. április)








Drótposta: info@jaszokegyesulete.hu
Honlap: www.jaszokegyesulete.hu
Adószám: 19666024-1-41

63. sz. H Í R L E V É L
(2008. április)

Közeleg az adóbevallás határideje. Tisztelettel kérjük az Ön és kedves családtagjai szíves intézkedését a múlt évi személyi jövedelemadó 1 százalékának adományozására. A Jászok Egyesülete új adószáma: 19666024-1-41. Előre is köszönjük a megtisztelő támogatást, melyet a jász hagyományokat őrző rendezvényekre és kiadványokra fordítunk!

Április 2-án tartotta idei közgyűlését a Jászok Egyesülete. Szervezetünk legfelsőbb fóruma elfogadta a 2007. évi közhasznúsági beszámolót, az egyesület múlt évi munkájáról szóló jelentést, jóváhagyta az ez évi terveket. A rendezvényen közreműködött tagtársunk, Torma Mária előadóművész, aki Jékely Zoltán Budapesthez című versét szavalta.

Az idei, sorrendben XIV. Jász Világtalálkozót Pusztamonostor Önkormányzata és a Jászok Egyesülete rendezi. Az otthon élő és elszármazott jászok június 26-29. közötti seregszemléjének kiemelkedő eseménye a június 28-i, szombati felvonulás és díszünnepség. Itt kerül átadásra az idei Jászságért Díj. Az eseménysorozat részletes programja már olvasható egyesületi honlapunkon. Az esztendő legfontosabb jászsági eseményére ezúton hívjuk meg egyesületünk tagságát és az érdeklődőket!

Június 28-án, szombaton budapesti reggeli indulással és esti visszaérkezéssel külön autóbuszt indítunk a találkozóra. Az útiköltség – a korábbihoz hasonlóan – 1.500 forint. Helyfoglalás, befizetés jelentkezési sorrendben, június 10-ig Nagy János tagtársunknál (telefonja: 06/20/947-2530). Kérjük, hogy egyesületünk címére pénzt ne küldjenek.

A közelmúltban újabb tagszervezetek csatlakoztak a Jászok Egyesületéhez. Szeretettel köszöntjük az Akácvirág Dalkör (Jásztelek), a Jász Baráti Társaságok Vezetőinek Fóruma és a Jászsági Képzőművészet-barátok Egyesülete (Jászberény) tagságát. Isten hozta őket körünkben!

A Jászok Egyesülete tevékenységét mutatta be dr. Dobos László ügyvivő a Dósai Honismereti Szakkör márciusi honismereti találkozóján, ahol jászapáti és jásztelki hagyományápolók is jelen voltak.

Jászkiséren 2007. novemberében visszakerült eredeti helyére a korábban ellopott Rákóczi szobor. Az ünnepségen megemlékezést tartott a nagyságos fejedelemről dr. Dobos László, egyesületünk ügyvivője.

A fennállásának 20. évfordulóját ünneplő, Barkóca Gyermek Néptáncegyüttes volt a Jászok Egyesülete vendége a Budai Vigadóban tavaly novemberben. A teltházas rendezvényen köszöntöttük Hortiné dr. Bathó Editet, az együttes leköszönő művészeti vezetőjét, egyesületünk ügyvivőjét.

A Jászok Egyesülete és több más jászsági szervezet vendége volt a rév-komáromi dr. Szénássy Zoltán helytörténész, a felvidéki magyarság kiemelkedő személyisége. Látogatása során találkozott a jászberényi és jászkiséri jászokkal, érdeklődőkkel.

Örömmel jelezzük, hogy a Jászberény Városi Könyvtár és Információs Központ és a Jászok Egyesülete a közeljövőben két kiadványt tesz közzé. Először A Jászság könyvészete c. bibliográfia (szerkesztette Gulyás Erzsébet), majd Farkas Ferenc tollából A Jászság nyomdatörténete c. monográfia lát napvilágot.

Meghalt Gyalog Rozi rádiós újságíró, Nagy Imre mártír miniszterelnök egykori titkára. Ő készítette 1954-ben a Magyar Rádiónál azt a hangfelvételt, melyen megszólal a Lehel kürtje. Ezt az archív felvételt tettük közzé a Jászsági ünnepnapok című hangkazettán, s ez szól a Jászok Egyesülete honlapján is.

Hírek tagtársaink szakmai sikereiről (az események egy része még a múlt év krónikájához tartozik). – A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották dr. Barnabás Beáta tudományos igazgatóhelyettest (Martonvásár-Budapest). E naptól a Jászok Egyesülete tagjai között három akadémikus található: dr. Ádám József tanszékvezető egyetemi tanár (Budapest, rendes tag), dr. Holló János professor emeritus (Budapest, rendes tag). – Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója (Budapest) az önálló kolozsvári Bolyai Egyetem ügyét támogató tevékenységéért Báthory-díban részesült. – Gergely Zoltán, Jászárokszállás polgármestere munkásságának elismeréséül a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta. – Györffy Sándor szobrászművész (Karcag) több évtizedes, országos hírű munkásságáért, a Nagykunság kulturális életében végzett kiemelkedő tevékenységéért a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetés tulajdonosa lett. – Kalmár Pálné, a jászapáti Mészáros Lőrinc Gimnázium igazgatója munkásságának elismeréséül a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. – Kiss Bertalan (Budapest) festőművészi életművének legjelentősebb alkotásait mutatta be Jászberényben, a Városi Könyvtárban, „Szülőföldem, a Jászság” címmel. – Dr. Kovács József ny. postaigazgató (Debrecen) 70. születésnapja alkalmából „Postai Életműdíj” kitüntetésben részesült. – Megjelent Langó Péter régész (Budapest): Amit elrejt a föld… c. könyve. A 10. századi magyarság anyagi kultúrájának Kárpát-medencei régészeti kutatását bemutató kiadvány a L Harmattan kiadó újdonsága. – Sisa Béla építész (Budapest) új kötete jelent meg a Romanika Kiadó „A Szent Korona öröksége” könyvsorozatában A Madárlány Erdélybe repült címmel. – A Semmelweis Kiadó gondozásában megjelent dr. Somogyi János ny. egyetemi tanár (Budapest) életútját bemutató interjúkötet. – Szabó Jánosné Taczman Mária, a Jászberényi Városi Könyvtár és Információs Központ igazgatója munkássága elismeréséül Bibliotéka Emlékérem kitüntetésben részesült.

Köszönjük a tárgyévi tagdíj befizetését és a szépszámú felülfizetést. Kérjük, aki még nem tett eleget tagdíjfizetési kötelezettségének, szíveskedjék azt mihamarabb pótolni. Meghívóinkat csak azoknak tudjuk eljuttatni, akiknek nincs tagdíjhátralékuk.





Dr. Dobos László
ügyvivő




<< vissza a hírlevelekhez