Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
BELÉPÉSI NYILATKOZAT
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZSÁGI ÉRTÉKTÁR
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
RÓLUNK ÍRTÁK
TALLÓZÁS AZ EGYESÜLETI HÍRLEVELEKBEN - 69. sz. Hírlevél

(2010. szeptember)
Drótposta: info@jaszokegyesulete.hu
Honlap: www.jaszokegyesulete.hu
Adószám: 19666024-1-41
Számlaszám: 10200892-31411767

69. sz. H Í R L E V É L
(2010. augusztus)


Az idei, XVI. Jász Világtalálkozót Jászágó község és a Jászok Egyesülete rendezte 2010. június 11-13. között. A díszünnepségre június 12-én, szombaton került sor. A települések színpompás felvonulását, az ünnepi köszöntéseket a Jászságért Díj átadása követte. A Jászságért Díjat s a vele járó adómentes egymillió forintot dr. Szabó László néprajztudós (Szolnok) kapta. A betegsége miatt távolmaradt professzor helyett fia vehette át az elismerést egyesületünk ügyvivőjétől. Jászágó község önkormányzata Dobos Gergely felnőttképzési szakértőt emelte a jászkapitányok sorába. Az ünnepségsorozaton a Jászok Egyesülete népes küldöttséggel képviseltette magát.

A Jászok Egyesülete április 29-én tartott közgyűlése egyhangúan elfogadta a 2009. évi munkáról szóló beszámolót és a közhasznúsági jelentést. Ezt követően az idei terveket tekintette át, s hagyta jóvá egyesületünk legmagasabb fóruma.

Május 6-át, a Jászok Napját az idén a szokásostól eltérő módon köszöntöttük. Mivel a Köröndön egyesületünk egykori elnöke, Czettler Jenő emléktábláját tatarozás miatt ideiglenesen leszerelték, ezúttal a Budapesti Corvinus Egyetem Központi Könyvtárában lévő Czettler mellszobor előtt helyeztük el a megemlékezés virágait. Ezt követően a világhálón (www.nava.hu) egykori filmhíradók jászárokszállási képeivel idéztük személyét és emlékezetét.

Július elején tartották a Magyar Könyvtárosok Egyesülete helyismereti könyvtárosai XVII. országos tanácskozásukat Jászberényben. A házigazda tagtársunk, Szabó Jánosné, a Városi Könyvtár és Információs Központ igazgatója volt. Egyesületünk ügyvivői közül dr. H. Bathó Edit a Jász Múzeum kincseit, dr. Dobos László a Jászok Egyesülete és „A Jászságért” Alapítvány két évtizedes kiadói tevékenységét mutatta be. A rendezvényen elismerő figyelem övezte egyesületünk legújabb kiadványait: a Jászságért Díjasok 1992-2009, A Jászság könyvészete, valamint Farkas Ferenc: A jászsági nyomdák krónikája 1867-1949 c. köteteket (ez utóbbi bemutatója októberben lesz egyesületünkben Budapesten).

A júniusi II. Pusztamonostori Festőversenyen a Jászok Egyesülete különdíját nyerte el Nagy Éva (Szolnok) Jászfényszarui horgásztó c. alkotásával. A Berényfolt Foltvarró Csoport augusztusi jászberényi foltvarró pályázatán az első díjat és a Jászok Egyesülete különdíját Szarvas Erika hajdúszoboszlói foltvarró kapta. Az elismeréseket egyesületünk ügyvivője adta át.

Elfoglalta állomáshelyét az Iráni Iszlám Köztársaság új magyarországi nagykövete. Saeed Seyed Agha Banihashemi első útja Jászberénybe vezetett. Folyamatban van a nagykövet és egyesületünk tagsága közötti találkozó szervezése is.

A franciaországi magyarok minden év szeptemberében a Párizs melletti Yerres-ben II. Rákóczi Ferenc fejedelem emlékművénél ünnepséget tartanak. A bujdosó fejedelem 1714-17 között itt élt a néma barátok kamalduli kolostorában, s szívét is ide temették. Gubicz András jászkapitány (Jászkisér) és felesége, dr. Csejtei Erzsébet tavaly az emlékoszlopnál elhelyezték a Jászok Egyesülete és a Jászkisériek Baráti Egyesülete közös koszorúját. Az idén megismétlik hagyományépítő cselekedetüket.

Temina Tuajeva oszét filmrendező (Vlagyikavkáz) sokat tett a magyar-oszét kapcsolatok építéséért, a nyugatra szakadt alánok (a jászok) múltjának és jelenének művészi bemutatásáért. A neves alkotó és stábja a közelmúltban magas állami kitüntetésben, a Nemzeti Hetagurov Díjban részesült Észak-Oszétiában.

Hírek tagtársaink szakmai sikereiről. – Dr. Barna Gábort, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetőjét a finn tudományos akadémia külső tagjává választotta. A professzor úr a napokban megyénk legmagasabb elismerését: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért Díjat vehette át. – Dr. Birkás Márta, a Szent István Egyetem (Gödöllő) tanszékvezető professzora tollából jelent meg a Talajművelők zsebkönyve. – Dr. Czétényi Piroska építészmérnök (Budapest) a magyar műemlékvédelmi kultúra területén kifejtett fél évszázados munkásságáért Dr. Gerő László díjat kapott a Magyar Újságírók Országos Szövetségétől. – Gubicz István jászkapitányt (Jászladány) a község díszpolgárává választották. – Dr. Győri Gyula, a jászapáti gimnázium legendás hírű tanára átvette vasdiplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (Budapest). – Győriné dr. Czeglédi Márta, Jászfényszaru polgármestere két évtizedes áldozatos munkájáért a Köz Szolgálatáért Érdemjel arany fokozata kitüntető címben részesült. – Hajdú László, Jászkisér város polgármestere munkásságát Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért Díjjal ismerték el. – Dr. Kocsis Károlyt kinevezték az MTA Földrajztudományi Kutatóintézet (Budapest) igazgatójává. – Egyesületünk doyenje, dr. Móczár László professor emeritus (Budapest) 95. születésnapja előtt tisztelegve Entomológia: kutatás, szemléletformálás, ismeretterjesztés címmel tanulmánykötet jelent meg Szegeden. – Nagy András alpolgármester (Jászberény), a Lehel Vezér Gimnázium nyugalmazott igazgatója Jász-Nagykun-Szolnok Megye Pedagógiai Díját vehette életművéért. – Megjelent dr. Nemes András (Szolnok) A kiséri harangszót Szolnokon is hallom című új könyve.– Megjelent Ötvös Nagy Ferenc tűzzománcművész (Kecskemét) Festőzománcozás c. könyve. A művész alkotta bronz domborművet avattak a szolnoki Panteonban, a legendás Gubicz András mezőgazdasági gépgyáros (1820-1869) emlékezetére. – Papp Izabella levéltáros (Jászboldogháza) több évtizedes munkássága elismeréséül Jász-Nagykun-Szolnok Megye Közművelődési Díjában részesült. – Sára Sándor Kossuth-díjas operatőr, filmrendező (Budapest), mint az intézmény első elnöke, a Duna Televízió Örökös Tagja elismerésben részesült. A délvidéki Szabadkán pedig Aracs-díjjal ismerték el életművét.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei néprajzi és helytörténeti pályázaton csoportos kategóriában első díjat nyert a Csete Balázs Honismereti Egyesület (Jászkisér). A felnőtt kategóriában második díjat nyert Győri Jánosné (Jászkisér), harmadik díjat kapott Fodor István Ferenc (Jászjákóhalma).

Szívből gratulálunk!

Elhunyt Balogh Márton népdalénekes, nagykunkapitány, a Jászkun Kapitányok Tanácsának tagja. 65 éves volt. Az újkori jász-, kiskun- és nagykunkapitányok közül elsőként ment el minden élők útján. A Jászok Egyesülete koszorúval tisztelgett óbudai ravatala előtt.

Dr. Dobos László
ügyvivő

<< vissza a hírlevelekhez