Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
BELÉPÉSI NYILATKOZAT
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZSÁGI ÉRTÉKTÁR
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
RÓLUNK ÍRTÁK
TALLÓZÁS AZ EGYESÜLETI HÍRLEVELEKBEN - 73. sz. Hírlevél

(2012. október)
JÁSZOK EGYESÜLETE
1537 Budapest 114 Pf. 367.
www.jaszokegyesulete.hu
info@jaszokegyesulete.hu
www.facebook.com/jaszokegyesulete.hu
bankszámla: 10200892-31411767-00000000
adószám: 19666024-1-41



73. sz. H Í R L E V É L
(2012. október)


Az idei, 18. Jász Világtalálkozót Jászfelsőszentgyörgy község és a Jászok Egyesülete rendezte 2012. július 6-8-án. A díszünnepségre július 6-án, szombaton került sor. Az ünnepi főpapi szentmisét ezúttal is dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálta. A települések színpompás felvonulását, az ünnepi köszöntéseket díjak átadása követte. A Jászságért Díjat s a vele járó adómentes egymillió forintot Sisa József iparművész (Jászberény) kapta. Jászfelsőszentgyörgy község önkormányzata Bolla János agrármérnököt (Jászberény) választotta a jászkapitányok sorába. Az ünnepségsorozaton a Jászok Egyesülete népes küldöttséggel képviseltette magát.

A Jászok Egyesülete idei közgyűlését április 24-én tartotta. Közhasznú szervezetünk legfőbb fóruma elfogadta az elmúlt évi tevékenységről szóló beszámolót és a közhasznúsági jelentést. Ezt követően újjáválasztottuk az egyesület vezető testületeit.
A Jászok Egyesülete Ügyvivői Testületének tagjai: Bognár Mária újságíró, közgazdász (Budapest), dr. Dobos László közgazdász-szociológus (Budapest), Farkas Kristóf Vince történész, agrármérnök (Jászfényszaru), Fehérné dr. Ábrahám Etelka közgazdász (Budapest), Győző Gyula ny. tanár (Budapest), Hortiné dr. Bathó Edit muzeológus, múzeumigazgató (Jászberény), Nemoda István ny. köztisztviselő (Budapest), Paksy Gábor ny. mérnök (Budapest).
A Jászok Egyesülete Számvizsgáló Bizottságának összetétele nem változott, az elnök dr. Tóth Pál Péter szociológus (Budapest); tagok: Bartha Andorné tisztviselő (Taksony), Gosztony Ernő tisztviselő (Budapest).
A közgyűlés után nagysikerű előadást tartott tagtársunk, dr. J. Újváry Zsuzsanna történész, egyetemi docens A Jászság a török hódoltság idején címmel.

A Jászsági Civil Vándordíjat és a vele járó 200.000 forint elismerést harmadik alkalommal ítélte oda testvérszervezetünk, "A Jászságért" Alapítvány Kuratóriuma. A 2012. évi Jászsági Civil Vándordíjat az Árokszállásiak Baráti Köre (Jászárokszállás) nyerte el. Az ÁBK 1995 óta tagszervezete a Jászok Egyesületének. A két szervezet eredményes együttműködése közös rendezvények megtartásában, emléktábla-állításban, helytörténeti kiadványok megjelentetésében egyaránt megnyilvánult. Az Árokszállásiak Baráti Köre benyújtott pályázati munkaterve támogatásra méltó, mert jelentős hozzájárulás a Jászság közösségi, szellemi arculatának formálásához.

Jászberény iráni testvérvárosában, Jazdban felavatták a jászsági település által adományozott emlékművet. A Lehel kürtjét, illetve Jászberény város címerét ábrázoló zománc-fém plasztika a település főterén kapott helyet.
Jászberény hattagú küldöttsége (melyet dr. Szabó Tamás polgármester, országgyűlési képviselő vezetett, s tagja volt dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete ügyvivője) október közepén tett látogatást a tartományi központként jegyzett, fél millió lakosú iráni városban, és ekkor történt meg a mű avatása.
A 10 millió forint értékű emlékművet Sisa József iparművész és fia, Balázs készítették tűzzománc technikával, hagyományos rekeszzománcból és ékszerzománcból. A négy méter magas zománc-fém plasztikát egy vízfelület közepén helyezték el.
A két város vezetői szándéknyilatkozatot írtak alá a kapcsolatok jövőbeni bővítésére (művészeti együttesek vendégszereplése, tárlatok megrendezése). Szándék van a gazdasági együttműködés kialakítására is.
Jászberény és Jazd testvérvárosi kapcsolatát a jászok első, 1995-ös világtalálkozója alapozta meg, ahol az iszlám ország akkori nagykövete szorgalmazta ezt a fajta együttműködést. Az első jászberényi küldöttség 1996 decemberében látogatott el Jazdba, ahol aláírták a testvérvárosi egyezményt. Azóta a Jászság központjában több iráni küldöttség megfordult, s a perzsa ország kiállításokon, műsoros esteken adott ízelítőt hagyományaiból, kultúrájából.

A Kunok II. Világtalálkozója nyitóeseményeit szeptemberben Karcagon tartották. A világtalálkozó létrejötte annak a példás összefogásnak tulajdonítható, amely több mint 700 éves kárpát-medencei, magyarországi történelme során már annyiszor jellemezte a kunokat. A rendezvény keretében ötven kis- és nagykunsági településen voltak hagyományőrző rendezvények, kiállítások, programok, valamint a közösségi élet legkülönbözőbb megnyilvánulásai. A nagykunok három esztendőre Bene Sándort választották kapitánynak.

2011-ben ünnepelte a Jászok Egyesülete fennállásának, újjáalakulásának 20. évfordulóját. Tagtársaink, a jászberényi könyvtárosok ebből az alkalomból vándorkiállítást rendeztek. A mintegy 20 tablónyi anyag az idén is folytatta vándorútját a jászsági településeken. Köszönet mindazoknak, akik közreműködtek abban, hogy az otthon élők és elszármazottak jobban megismerjék egymást.

Tagtársunk, Papp Izabella levéltáros (Jászboldogháza) több írást tett közzé a jászok történetéről. E rövid, egyszerre szakszerű és olvasmányos tanulmányokat (jászkun redempció, „muszáj vármegye”) drótpostán eljuttattuk tagtársainkhoz, ügyünk barátaihoz és hozzáférhetők a Jászok Egyesülete közösségi oldalán is: www.facebook.com/jaszokegyesulete.hu.

A Kárpát-medence Magyarlakta Településeinek Virtusvetélkedője sorozat XV. nemzetközi döntőjét tartották meg Jászdózsán augusztus 17-19-én. A nemes versengést támogatta egyesületünk is.

A XIV. Jászágói Falunap és szüreti felvonulás (augusztus 18.) rendezői körében ezúttal is ott találhattuk a Jászok Egyesületét.

A Forrás Galéria Vizuális Művészeti Intézet és a Jászok Egyesülete Alán párhuzamok címmel nyolc oszét képzőművész (Shalva Bedoev, Yuri Abisalov, Oleg Basaev, Vadim Pukhaev, Akhsar Esenov, Vladimir Aylarov, Robert Karkusov, Arkadiy Abaev) kiállítását rendezte meg Budapesten 2012. szeptember 10-26. között. A kiállítást dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter nyitotta meg, köszöntőt mondott dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete ügyvivője.

A Szakrális Művészetek Hete Fesztivál (szeptember 15-23.) jászberényi eseményeit ezúttal is közösen szervezte a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Jászok Egyesülete.

A Jászok Egyesülete tagszervezete, a Jász Alkotók Köre képzőművészei mutatkoztak be Budán, a Kájoni János Ferences Ház dísztermében, október 13-án. A kiállítást Fehér György kandidátus, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója nyitotta meg.

Hírek tagtársaink szakmai sikereiről. – Dr. Ádám József, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara Általános és Felsőgeodéziai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára a Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült. – Prof. dr. Barna Gábor egyetemi tanár, néprajztudós (Szegedi Tudományegyetem) kapta az irodalmi kategóriában az egyetemes keresztény-európai értékrendet közvetítő munkásságáért a Stephanus Díjat. – Dr. Barnabás Beáta, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet (Martonvásár) tudományos osztályvezetője munkássága elismeréseként Széchenyi-díjat vehetett át. – Megjelent prof. dr. Birkás Márta egyetemi tanár (Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara, Gödöllő) új könyve Talaj-iskolák címmel. – A Jászsági Önkormányzatok Szövetsége újabb 4 évre elnökévé választotta Eszes Bélát, Jánoshida polgármesterét. – Ötvösművészet a kezdetektől napjainkig címmel új könyve jelent meg Ötvös Nagy Ferenc ötvös-iparművésznek (Kecskemét). – Az idei Európai Mobilitási Hét keretében szervezett autómentes nap legjobb helyi szervezőjeként Patakiné Kocza Anita (Jászberény) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kitüntető oklevelét vehette át. – Pócs János országgyűlési képviselő, Jászapáti polgármestere elnyerte Az Év Polgármestere címet. – Négy évtizedes kiemelkedő szakmai munkásságának elismeréséül Sipos Orbán Díjat vett át Sas István, a Déryné Művelődési Központ (Jászberény) ny. igazgatója. – Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Művészeti Díjban részesült Szalkári Rózsa festőművész (Jászapáti), országosan elismert, kimagasló színvonalú művészeti tevékenységéért. – A Jász-Nagykun-Szolnok megyei néprajzi és helytörténeti pályázaton első díjjal ismerték el Oláh Lajosné (Kunhegyes) pályaművét, megosztott harmadik díjjal a Horváth Péter Honismereti Szakkör (Jászjákóhalma) korcsmatörténeti munkáját és Fodor István Ferenc (Jászjákóhalma) pályázatát.

Szívből gratulálunk!

Dr. Dobos László
ügyvivő

<< vissza a hírlevelekhez