Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
BELÉPÉSI NYILATKOZAT
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZSÁGI ÉRTÉKTÁR
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
RÓLUNK ÍRTÁK
TALLÓZÁS AZ EGYESÜLETI HÍRLEVELEKBEN - 32. sz. Hírlevél

(2000. szeptember)

A nyár elején megjelent „A magunk útján” címmel a Jászok Egyesülete és „A Jászságért” Alapítvány tíz éves tevékenységét összegző kiadvány, melyet tagtársaink postai úton, tagilletményként, térítésmentesen kaptak kézhez. A kiadványt eljuttattuk azokhoz is, akik az elmúlt tíz év alatt kitüntettek figyelmükkel bennünket. Mindkét körből számos elismerő észrevétel érkezett. Dr. Györgyi Lajos irodavezető (Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzati Hivatal, Szolnok) többek között a következőket írja: „A kötet átlapozása megerősített abban az – eddig csupán benyomásokra épülő – véleményemben, hogy a Jászok Egyesülete és „A Jászságért” Alapítvány tartalmas és sokoldalú munkát végzett a rendszerváltás évtizedében, olyat, amely elősegítette hagyományaink megismerését, s egyben példát adott a polgárok sikeres civil együttműködésének lehetőségére. A kiadvány erényének tartom kronológiai és könyvészeti pontosságát, amely szűkszavúságában is igen informatív. Úgy gondolom, külső és belső értékei egyaránt méltóvá teszik munkás évtizedük megörökítésére. A kiadványhoz gratulálok, egyesületüknek pedig az eddigiekhez hasonló, sikeres munkát kívánok!” -  A kiadványról hírt adott a 720.000 példányban megjelenő Budapesti Újság (július 26.); és a Népszabadság (augusztus 7.).

 

Az Országgyűlés 41/2000. sz. határozatával döntött a társadalmi szervezetek idei támogatásáról. A Jászok Egyesülete ezúttal – a benyújtott pályázat alapján – 200.000 forint támogatásban részesült.

 

A Jegyző c. folyóirat és az Európai Jogakadémia konferenciasorozata második rendezvényét tartották május 31-én Jászberényben. Az egyesületünk támogatásával megvalósult program több száz résztvevője az Európai Unióhoz történő csatlakozás és a környezetvédelem kapcsolatának kérdéseit tekintette át.

 

Az elszármazott, kirajzott és otthon élő jászok hagyományos színpompás pünkösdi találkozójára az idén Jászkiséren került sor, június 10-én. Ez alkalomból a Magyar Televízió Főtér c. műsora a Jászságban vendégeskedett, a Duna Televízió pedig több műsorban adott hírt az eseménysorozatról. Az elszármazottak részéről az ünnepi beszédet dr. Győri János tagtársunk (Budapest) mondta. Az ünnepség keretében került átadásra az ez évi Jászságért Díj (a vele járó negyedmillió forinttal), melyet ezúttal egyesületi tagtársunk, Jászjákóhalma polgármestere, Fodor István Ferenc nyert el honismereti munkássága elismeréseként. Hajdú László, Jászkisér polgármestere tolmácsolta a több ezer vendégnek dr. Szerencsés István, Jászdózsa polgármestere jövő évi meghívását.

 

Az idei jászdózsai falunapon a hagyományos jász ételek készítését a kóstolás követte. A számos jászsági és fővárosi vendég között különös figyelemmel és szeretettel fogadták Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművészt, aki „A Jászságért” Alapítvány megbízása alapján a JÁSZSÁG c. színes fényképalbumon dolgozik.

 

A Kocséri Népkör (tagegyesületünk) újraszervezésének 10. évfordulóján egyesületünk ügyvivője felavatta a jászkun redempció tiszteletére készített emléktáblát; majd átadta Antal Domokosnénak, a Népkör elnökének egyesületünk ajándékát, a herendi porcelánból készült Lehel-kürtöt.

 

Augusztus 4-én ünnepelte a Hamza Múzeum (Jászberény) alapításának ötödik évfordulóját. A Jászság legfiatalabb gyűjteménye Hamza Dezső Ákos képzőművészeti alkotásainak bemutatása mellett a város kulturális és közösségi életének is fontos színtere. A múzeumot fenntartó alapítvány egyesületünket és „A Jászságért” Alapítványt „a Hamza Múzeumnak nyújtott több éves önzetlen támogatásáért” emlékplakettben és emléklapban részesítette.  

  

A Jász Alkotók Köre kiállítása augusztusban volt látogatható a Nemzeti Tankönyvkiadó Galériájában. A kiállítást Győző Gyula, egyesületünk ügyvivője nyitotta meg.  

 

Augusztus 19-én, a jászágói falunapon, (mely támogatásunkkal valósult meg), a szépszámú érdeklődő között köszönthettük az Országos Széchényi Könyvtár által szervezett Magyar Könyvtárosok Világtalálkozójának nyolcvan résztvevőjét. Jászsági programjuk Faragó Zsuzsanna tagtársunk (Jászárokszállás) javaslatára született, s öt kontinensre vitte hírét a hagyományos szüreti felvonulásnak.   

 

Az alábbi szakmai elismerések híre jutott el hozzánk: A Sáros András Közalapítvány (Jászberény) elismerését, a Jászberény Kultúrájáért kitüntetést kapta Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója, egyesületünk ügyvivője. – Ladányi Jenőt, a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. elnök-vezérigazgatóját nyugállományba vonulása alkalmából köztársasági elnöki aranyéremmel tüntették ki. - Szabó Magdolna újságíró, egyesületünk szegedi csoportjának vezetője, számos karitatív szervezet irányítója, Szeged város Pro Urbe-díjában részesült. – Szívből gratulálunk!

 


<< vissza a hírlevelekhez