Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
BELÉPÉSI NYILATKOZAT
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZSÁGI ÉRTÉKTÁR
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
RÓLUNK ÍRTÁK
TALLÓZÁS AZ EGYESÜLETI HÍRLEVELEKBEN - 44. sz. Hírlevél

(2003. szeptember)

Az idén hetedszer volt alkalmunk az előző évi személyi jövedelemadónk egy százalékának közösségi célú felajánlására. Az APEH előzetes értesítése szerint jász és nem jász támogatóink jóvoltából egyesületünk 4.065.339 adóforintra számíthat. Ez az adomány meghaladja az elmúlt három évben összesen kézhez vett 1 %-os támogatás mértékét. E tisztes összeg megbecsültségünk, társadalmi súlyunk egyik fontos kifejezője, ezért illesse köszönet minden támogatónkat! 

 

Április 24-én tartotta éves közgyűlését a Jászok Egyesülete. Szervezeti életünk legmagasabb fóruma elfogadta a múlt évi tevékenységről szóló közhasznúsági beszámolót, jóváhagyta az idei terveket.

 

Az idei pünkösdi Jász Világtalálkozó Jásztelken került megrendezésre. A gazdag programot a község önkormányzata szervezte, Tuzáné Farkas Katalin polgármester irányításával és a Jászok Egyesülete támogatásával. A Jászságért-díjjal – s a vele járó 250 ezer forinttal – ezúttal dr. Győri Gyula tanár, nyelvész (Jászapáti) munkásságát ismerték el. Ünnepélyesen beiktatták jászkapitánynak Tamás Zoltánt, a jásztelki születésű, Jászberényben élő agrárszakembert. 2004-ben a jubileumi, tizedik Jász Világtalálkozó Jászladányban lesz.

 

Március 11-én Jászberényben – a város több közéleti személyiségének kezdeményezésére – megalakult a Jászok Egyesülete helyi csoportja. A jelenlévők legújabb tagszervezetünk elnökévé dr. Rédei Istvánt, a Co-op Star Rt. elnök-vezérigazgatóját, titkáraivá pedig dr. Suba Györgynét és dr. Kissné Kohári Erzsébetet választották. Ezt követően prof. dr. Bakay Kornél, a kőszegi múzeum igazgatója A Lehel kürtje népe címmel tartott előadást. Az adatgazdag, vetített képes előadás végkövetkeztetése szerint a Jászkürt nem más, mint az a „szent edény”, melyet a hét honfoglaló magyar vezér a vérszerződéskor használt. Ez az új kutatásokon alapuló álláspont gyökeresen eltér a kürt eddigi eredet-magyarázataitól. – A helyi csoport május 6-i, második összejövetelén Szilágyi István Kossuth-díjas író (Kolozsvár) volt a vendég.

 

Újabb szervezet csatlakozott a Jászok Egyesületéhez. A Jászboldogházáról Elszármazottak Baráti Társasága (Boldog BT) – Veliczky Józsefné elnöklete alatt – 32 taggal erősíti szervezetünket.

 

Tizedik születésnapján köszöntöttük augusztus végén tagszervezetünket, a Fényszaruiak Baráti Egyesületét. Szerteágazó, sikeres hagyományápoló munkájuk példaértékű. A szervezet elnökét, Tóth Tibort a közelmúltban tüntették ki a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével. Szívből gratulálunk!

 

Réz Lóránt orgonaművész (Jászapáti-Eger) jótékonysági hangversenyt adott egyesületünk rendezésében a budai Szent Anna templomban, a jászapáti rk. templom műemlék orgonájának felújításáért. A koncerten 84.100 forint adomány gyűlt össze.

 

Szeptember 7-én Szent Rozália, Jászberény város védőszentje búcsúnapján rendezte meg a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi csoportja, a Nagyboldogasszony Főplébánia és a Jászok Egyesülete az Első Népénekes Találkozót. A közreműködő 12 jászsági kórus bőségesen merített a sok száz éves katolikus néphagyomány legszebb darabjaiból.

 

Szeptember 23-án egyesületünk tagjai látogatást tettek a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Születése kétszázadik évfordulóján megkoszorúztuk Deák Ferenc, a haza bölcse mauzóleumát és elhelyeztük a megemlékezés virágait Kossuth Lajos kormányzó; a Petőfi család; valamint Pethes Imre színművész, Jászárokszállás szülötte, a Nemzeti Színház örökös tagja sírján is.

 

Tagtársaink sikereiről. – Faragó Jánosné (Jászárokszállás) a második világháború idején végzett, kivételes bátorságot és odaadást tanúsító vöröskeresztes szolgálatáért a Nemzetközi Vöröskereszt kitüntetését, a Florance Nightingale-érdemérmet vehette át. – J. Nagy László, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető professzora nagysikerű könyve: „Az európai integráció politikai története” a közelmúltban második kiadásban látott napvilágot. Az olvasmányos stílusú kézikönyvet minden korosztály haszonnal forgathatja.

 

Testvérszervezetünk, „A Jászságért” Alapítvány kiosztotta tanulmányi  ösztöndíjait, s a vele járó adómentes 100-100 ezer forintot. Majkútné Tóth Emma magyar-német szakos tanár (jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola) a pedagógus, Szabó Tünde 12. osztályos diák (jászberényi Lehel Vezér Gimnázium) a tanulói ösztöndíjat vehette át a tanévzáró ünnepségen.

 

Szeptemberben a Kossuth Rádióban egy héten át delente a jászárokszállási rk. templom harangját, s a várost bemutató rövid ismertetést hallgathattuk.  

 


<< vissza a hírlevelekhez