Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
BELÉPÉSI NYILATKOZAT
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZSÁGI ÉRTÉKTÁR
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
RÓLUNK ÍRTÁK
TALLÓZÁS AZ EGYESÜLETI HÍRLEVELEKBEN - 45. sz. Hírlevél

(2003. november)

„Magyar névtani kutatások itthon és határainkon túl” címmel tudományos tanácskozást tartott Jászberényben a Szent István Egyetem Jászberényi Főiskolai Kara, a Magyar Nyelvtudományi Társaság, a TIT Jászsági Szervezete és a Jászok Egyesülete. A történeti Magyarország egészére kitekintő kétnapos program dr. Farkas Ferenc tagtársunk (Jászberény) fáradozásának eredménye.

 

Az ősz hagyományosan a honismereti találkozók időszaka. Október 18-án a Vándorfy János Honismereti Szakkör (Jászapáti), november 15-én a fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Horváth Péter Honismereti Szakkör (Jászjákóhalma) látta vendégül a jászsági helytörténet elkötelezett szakköri híveit. Mindkét rendezvény megvalósítását anyagi támogatással segítette egyesületünk. A jubiláló szakkör vezetőjének, Fodor István Ferencnek ügyvivőnk átadta egyesületünk ajándékát: a névadó Horváth Péter, kerületi jegyző, nádori alkapitány (1756-1829) nevezetes könyvét. Az örökbecsű munka, az „Értekezés a kunoknak és jászoknak állapotjokrul” c. mű latin nyelvű első kiadásának bőrkötésű példánya kifejezi azt a tiszteletet és megbecsülést, melyet a Jászok Egyesülete táplál tagszervezete, a Horváth Péter Honismereti Szakkör eredményei iránt.

 

Egyesületünk legidősebb tagja, dr. Molnár Vilmos rubindiplomás főorvos, egyetemi tanár (Budapest-Jásztelek) meghitt családi ünnepség keretében ünnepelte 100. születésnapját. Az ünnepeltet köszöntötte dr. Dobos László, egyesületünk ügyvivője: szervezetünk tagságának ajándéka és jókívánságai mellett átadta a Jászok Egyesülete díszoklevelét, mely tagtársunk munkásságát méltatja. Dr. Molnár Vilmos, az orvostudomány kandidátusa – ez év augusztus 20-tól a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetés birtokosa – felidézte a két világháború között működött Jászok Egyesülete és annak vezetője, dr. Czettler Jenő agrárközgazdász érdemeit. Mai korelnök tagtársunk annak idején közel két évtizedig volt titkára az elszármazott jászokat tömörítő fővárosi szervezetnek. Kívánunk számára további jó egészséget, nyugodt, békés esztendőket!

 

Szeptemberben a napisajtóban tanulmányozhattuk az APEH közleményét arról, hogy az egyes magyarországi egyházak a személyi jövedelemadó egy százalékából hány állampolgár rendelkezése alapján, mekkora támogatást kaptak. Mint legutóbbi hírlevelünkben jeleztük, a Jászok Egyesülete részére e címen utalt összeg ezúttal meghaladta a 4 millió forintot. Mivel ezzel az adománnyal az egyházak közel felét „magunk mögött hagytuk”, felkértük az Adóhivatalt, szíveskedjenek közölni velünk is, hány (sajnos, személy szerint megismerhetetlen) támogatónktól kaptuk ezt a szép summát. Kérésünket a hivatal azzal utasította el, hogy a törvényben meghatározott körön kívül „a más szervezet javára rendelkezők számáról nem lehet tájékoztatást adni”. Sajnáljuk, megértjük, és a támogatást még egyszer köszönjük!

 

A napokban értesültünk Marosi Izidor nyugalmazott váci megyéspüspök halálhíréről. Személyében azt a 87 esztendős római katolikus főpapot veszítettük el, aki mindenkor büszkén és örömmel beszélt felmenőinek jászsági gyökereiről. Nyugodjék békében!


<< vissza a hírlevelekhez