BELÉPÉSI NYILATKOZAT
JÁSZSÁGI ÉRTÉKTÁR

(2004. október)

Az Adóhivatal előzetes értesítése szerint a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásából a Jászok Egyesülete ez évben 5.329.243 adóforintra számíthat (adószámunk: 19666024-1-42). Ez az adomány a múlt évit több mint egyharmadával haladja meg. E tisztes összeg megbecsültségünk, társadalmi súlyunk egyik fontos kifejezője. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik szervezetünket támogatásra méltónak ítélték! Ezúton is jelezzük, hogy ezt az összeget újabb jászsági vonatkozású kiadványok megjelentetésére fordítjuk.

Az idei jubileumi, tizedik Jász Világtalálkozót Jászladány nagyközség rendezte július 2-4-én. A gazdag programot a település önkormányzata szervezte, Dankó István polgármester irányításával és a Jászok Egyesülete támogatásával. A Jászságért-díjjal – s a vele járó 250 ezer forinttal – ezúttal dr. Farkas Ferenc ny. főiskolai tanár, nyelvész (Jászberény) munkásságát ismerték el. Ünnepélyesen beiktatták jászkapitánynak Gubicz István agrárszakembert. A tizenegyedik Jász Világtalálkozó 2005-ben Jánoshidán lesz.

Tagszervezetünk, a Kunráth Sándor Pávakör (Jászszentandrás) megalakulásának 45. évfordulóján dalostalálkozón látta vendégül a Jászság népdalköreit. A június 26-i, nagysikerű rendezvény egyesületünk támogatásával valósult meg.

Augusztus 6-án Kétnyelvűség Európa közepén címmel tudományos tanácskozást rendeztek Jászberényben. A konferencia társrendezői között találjuk az anyagi támogatást is nyújtó Jászok Egyesületét.

Hírek tagtársaink szakmai sikereiről. – A Közszolgálatért Érdemrend ezüst fokozatát kapta Győriné dr. Czeglédi Márta, Jászfényszaru város polgármestere, augusztus 20. alkalmából. – Nagyné Kiss Máriát, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népfőiskolai Társaság elnökét (Szolnok) megválasztották a Magyar Népfőiskolai Társaság alelnökévé, és a Nemzeti Civil Alapprogram Észak-Alföldi Régiója Kollégiumának tagjává. – Decsi Ilona és Kéri Imre festő-grafikusművészek (Budapest) bemutatkoztak Londonban a Magyar Magic rendezvénysorozat keretében.

Megjelent a dijoni Editions Faton kiadó gondozásában Kovács Éva művészettörténész (Jászárokszállás, 1932 – Budapest, 1998), egykori tagtársunk francia nyelvű, a középkori ötvösség történetét feldolgozó munkája. A kiadvány főszereplője az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban őrzött Mátyás Kálvária és annak készítője, Hermann Ruissel (1360 körül – 1420 körül), párizsi ötvösmester.

Egykori tagtársunk, Hérics Lajosné Kiss Aranka, Kazinczy-díjas pedagógus, gimnáziumi igazgató életútját idézi fel az az emlékkönyv, mely Győrben jelent meg. Jászdózsa szülötteként a Dunántúlon is büszkén vallotta magát jásznak, közülünk valónak.

A Jászok Egyesülete jászberényi csoportjának vezetője, dr. Rédei István hivatásbeli kötelezettségei miatt lemondott elnöki tisztségéről. Utódjául helyi csoportunk tagsága Kármán Antalt választotta meg.

A Jászok Egyesülete tíz éven át, a Jászsági Dalostalálkozókon adományozott vándorserlegét megőrzésre átvette a jászberényi Jász Múzeum gyűjteménye.