Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
BELÉPÉSI NYILATKOZAT
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZSÁGI ÉRTÉKTÁR
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
RÓLUNK ÍRTÁK
TALLÓZÁS AZ EGYESÜLETI HÍRLEVELEKBEN - 49. sz. Hírlevél

(2005. január)

Beszámoló az egyesület 2004. évi munkájáról

 

Ezúton köszönjük meg, valamint továbbítjuk tagtársainknak a szép számban kézhez vett karácsonyi és újévi jókívánságot. Hírlevelünk minden kedves olvasójának sikereket és friss jó egészséget kívánunk 2005-re!

Egyesületünk az elszármazottak összefogása és az otthon élőkkel történő intézményes kapcsolattartás érdekében alakult 1991-ben Budapesten. Taglétszámunk 2004 végén 551 fő volt. Hazánk valamennyi megyéjén túl külföldről, s a Jászság 18 településének mindegyikéről van tagtársunk. Az egyesületnek 30 tagszervezete van. A tagsággal való kapcsolattartás költségtakarékos, gyors formáját jelenti elektronikus drótpostánk.

 

1.)   Egyesületünk budapesti összejövetelei voltak:

Február 25. – A jászsági gyökereit mindenkor számon tartó Görbe Nóra színművésszel (Budapest) találkoztunk meghitt, őszinte hangulatú esten. 

Március 24-én tartotta idei közgyűlését egyesületünk. Szervezetünk legfelsőbb fóruma elfogadta a 2003. évi közhasznúsági jelentést, az egyesület múlt évi munkájáról szóló beszámolót, jóváhagyta a 2004. évi terveket. – Ezt követően dr. Csányi Marietta régész (Szolnok) tartott előadást Nevezetes jászságiak c. sorozatunkban a régész Hild Viktorról.

Április 27. – Vendégünk volt Sáros László Ybl-díjas építész (Budapest), Jászberény város főépítésze, egyesületünk tagja, aki dedikálta új könyvét.

Május 27. – Európai Uniós csatlakozásunk egy jász szemével – Nemzetünk és családunk jövője címmel tartott előadást és dedikálta könyveit dr. J. Nagy László tanszékvezető egyetemi tanár (Szegedi Tudományegyetem), egyesületünk tagja.

Szeptember 20. – Szolnokról látogatott körünkbe az Új Néplap c. megyei napilap főszerkesztője, Berki Imre és a kiadóhivatal vezetője, Nánai Tibor. 

Október 26. – Novemberi rendezvényünkhöz kapcsolódva, Az iszlám Iránban címmel tartott előadást dr. Vásáry István egyetemi tanár (ELTE Török Tanszék, Budapest), volt ankarai és teheráni nagykövet. Ez a programunk volt az idei leglátogatottabb esemény.

November 23. – Őexcellenciája, Abolfazl Rahnama Hazavei, az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövete volt kitüntetett figyelemmel övezett vendégünk az év utolsó összejövetelén.

 

2.)   Rendezvényeink voltak:

Február 14. – Jászberényben a Városvédő és Szépítő Egyesület, valamint a Jászok Egyesülete közösen rendezte meg az idei, újraindulása óta tizenötödik Jászbált.

Április 15. – Tagszervezetünk, a Jász Alkotók Köre idei kiállításán 17 elszármazott jászsági képzőművész mutatkozott be Budapesten.

Május 6-án, a Jászok Napján megkoszorúztuk a budapesti Köröndön dr. Czettler Jenő akadémikus emléktábláját, mely a két világháború között működő egyesület-elődünk egykori elnökének munkásságát örökíti meg.

Július 2-4. között volt a jubileumi, tizedik Jász Világtalálkozó Jászladányban. Az otthon élő, az elszármazott és kirajzott jászok képviselői előtt került sor hagyományosan a Jászságért Díj, s a vele járó 250.000 forint átadására, melyet tagtársunk, dr. Farkas Ferenc ny. főiskolai tanár, nyelvész (Jászberény) vett át egyesületünk ügyvivőjétől. A 2005. évi világtalálkozónak  június 24-26. között  Jánoshida ad otthont.

Augusztus 6-án Kétnyelvűség Európa közepén címmel tudományos tanácskozást rendeztek Jászberényben. A konferencia társrendezői között találjuk az anyagi támogatást is nyújtó Jászok Egyesületét.

Augusztus 21-én, a jászágói falunapon, a szüreti felvonuláson és bálon társrendezőként működött közre a Jászok Egyesülete.

 

3.) A Jászok Egyesülete jászberényi csoportja – ahol új elnökként Kármán Antal tevékenykedik –  két rendezvényt tartott. Áprilisban Kocsán László néptáncos, a Jászság Népi Együttes (Jászberény) művészeti asszisztense mutatta be A jászsági hagyományokról c. új könyvét; decemberben pedig Gorka Sebestyén, a Fejlődő Demokrácia és Nemzetközi Biztonsági Intézet (Budapest) igazgatója beszélt a harmadik évezred biztonsági kérdéseiről.

 

4.) Egyesületünk képviseltette magát számos jászsági rendezvényen, tanácskozáson, közösségi és egyházi ünnepen, kiállítás-megnyitón. Együttműködésünk eredményes a helyi önkormányzatokkal. Ügyvivőink több meghívásnak tettek eleget, s tájékoztatót tartottak a Jászok Egyesülete céljairól, eredményeiről. Ápoltuk kapcsolatunkat a társszervezetekkel, többek között a Kunszövetséggel és „A Jászságért” Alapítvánnyal. Munkánkról az idén is gyakran hírt adott a nyomtatott és sugárzó média. Az otthoni megyei, helyi lapokban is rendszeresen szerepeltünk.

 

5.) 2004-ben nyolcadik alkalommal tehettük, hogy az előző évi személyi jövedelemadónk egy százalékát közösségi célokra felajánljuk. Jász és nem jász támogatóink jóvoltából a Jászok Egyesülete 5.329.243 adóforintot kapott (adószámunk: 19666024-1-42). E minden eddigit meghaladó összeg megbecsültségünk, társadalmi súlyunk egyik fontos kifejezője, ezért illesse köszönet tisztelt támogatóinkat! Egyesületünk közgyűlési döntése alapján ezen összeg fele egyesületünk működési céljait, másik fele jász kulturális értékeket gyarapító kiadványok megjelenését szolgálja.

 

6.) Egyesületünk ez évben az alábbi kiadványok megjelentetéséhez nyújtott támogatást:

-          Sáros András: A jászberényi ferences templom története, Jászberény

-          Magyar névtani kutatások itthon és határainkon túl, Jászberény

-          Fodor István Ferenc: A jákóhalmi iparosság fénykora, Jászberény

-          Bathó Edit: A jász viselet, Jászberény

-          Jászapáti képekben (1850-1950), Jászapáti

-          Gyökereink. Jászfényszaru a Duflex Fotográfiai Stúdió szemével, Jászfényszaru

-          A Kulturális Tájoló c. havi műsorfüzet, Jászberény

 

7.) Egyesületünk tagjai közül elhunytak 2004-ben:

Bagi Ferenc közgazdász (Szentendre, 80 éves); Darázs Antalné (Budapest, 93 éves); Gulyás Gyula újságíró (Budapest, 77 éves); Tálas László ny. megyei múzeumigazgató (Szolnok, 69 éves). – Emléküket kegyelettel őrizzük!

***

Az egyesület ügyvivői testülete ezúton is köszönetet mond mindazoknak, akik a Jászok Egyesülete tevékenységét segítették és segítik. Szervezetünk tagsága és ügyünk pártfogói révén hozzájárulhatunk a jász öntudat megújulásához. Kérjük és várjuk az Ön további személyes támogatását!

<< vissza a hírlevelekhez