Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
BELÉPÉSI NYILATKOZAT
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZSÁGI ÉRTÉKTÁR
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
RÓLUNK ÍRTÁK
TALLÓZÁS AZ EGYESÜLETI HÍRLEVELEKBEN - 87. sz. Hírlevél

(2024. január)

87. sz. H Í R L E V É L

(2024. január)

Beszámoló a Jászok Egyesülete 2023. évi munkájáról

A több, mint százesztendős Jászok Egyesülete nevében köszöntöm az Olvasót!

1921-ben dr. Czettler Jenő akadémikus vezetésével alakult meg a Jászok Egyesülete Budapesten nevű szervezet. 1946-ban feloszlatták, betiltották. Harminc éve múlt annak, hogy elődeink nyomába lépve, 1991-ben újjáalakítottuk a Jászok Egyesületét.  

A Jászok Egyesülete a Jászságból elszármazottak és az otthon élők intézményes kapcsolattartása érdekében jött létre. Taglétszámunk 2023 végén 540 fő volt. Hazánk valamennyi megyéjén túl külföldről, s a Jászság 18 településének mindegyikéről van tagtársunk. Az egyesületnek 43 tagszervezete van. 

Ezúton köszönjük meg, valamint továbbítjuk Önnek az egyesületünk részére szép számmal érkezett karácsonyi és újévi jókívánságot. Hírlevelünk minden kedves olvasójának sikereket és friss, jó egészséget kívánunk 2024-re!   

1. Egyesületünk budapesti összejövetelei voltak:

Február 20-án dr. Pálóczi Horváth András régész, a történelemtudomány kandidátusa (Budapest) tartott vetített képes előadást Szomszédolás a Nagykunságban – Eltűnt kunszállások nyomában címmel.

Március 22-én tagtársunk, Vincze János Farkas levéltáros (Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltára, Szolnok) tartott vetített képes előadást Elemi csapások a Jászságban, a XVIII-XIX. században címmel.

Április 26-án tartotta évi rendes közgyűlését egyesületünk. Szervezetünk legfelsőbb fóruma elfogadta a 2022. évi pénzügyi beszámolót, s az egyesület munkájáról szóló éves jelentést (mindkettő megtalálható honlapunkon), majd jóváhagyta a 2023. évi terveket. 

A közgyűlés után Keresztek a Jászságban címmel mutatta be a katolikus népi kegyesség romló vagy megszépült emlékeit tagtársunk, Bugyi László Guriga Jászságért Díjas fotográfus (Jászberény).

Május 23-án A trianoni évszázad címmel vetített képes előadást tartott dr. Gali Máté, a Mathias Corvinus Collegium Társadalom- és Történelemtudományi Iskolájának kutatótanára (Budapest). Közreműködött tagtársunk, Torma Mária Radnóti-díjas előadóművész.

Szeptember 25-én vendégünk volt prof. dr. Kürti László egyetemi tanár (Miskolci Egyetem, Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete). Vetített képes előadásának címe: Migráció a Duna-Tisza közén: a jász Felső-Kiskunság a 18-19. században.

Október 26-án Szolnoktól Szentendréig – Egy muzeológus pályaíve címmel tartott vetített képes előadást dr. Bereczki Ibolya főigazgató-helyettes (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre).

November 22-én vendégként köszönthettük tagtársainkat, Kovács Zoltánné Lajos Krisztina népdalénekest és férjét, Kovács Zoltán kosárfonó, népi iparművészt (Jászárokszállás).

2. Események

A Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár, a Batthyány Lajos Alapítvány és a Jászok Egyesülete Két évszázad a trón és a haza szolgálatában – Az Apponyi grófok emlékezete címmel konferenciát rendezett Budapesten, a Lónyay-Hatvany villában, 2023. március 1-jén. Dr. Dobos László, egyesületünk elnöke felszólalásában méltatta gróf Apponyi Albert államférfi, Jászberény aranymandátumos képviselője életművét.

Jászsági fotópályázat 2023 – Egy fotó többet ér ezer szónál címmel, első alkalommal írt ki pályázatot a Jászok Egyesülete és a Jászapátiak Baráti Egyesülete. A pályázatra 236 pályamű érkezett be. A tagtársainkból álló szakmai zsűri közel egy tucat díjat ítélt oda, félmillió forint értékben. A díjátadási ünnepségnek a jászberényi városháza adott otthont, április 27-én.

A díjazott képekből kiállítás nyílt a jászdózsai világtalálkozón, majd augusztus 17-én Jászapátin, a Vágó Pál Helytörténeti Gyűjteményben.

Elődszervezetünk elnöke, dr. czétényi Czettler Jenő akadémikus (1879-1953) emléktáblája három évtizede hirdeti a jász tudós emlékezetét egykori fővárosi lakóházán. Az Andrássy út 83-85. alatti bérpalota 2014-ben leégett. A homlokzati felújítási munkálatok után, 2021-ben visszakerült a megújult köröndi épület falára az emléktábla. Május 6-án, a Jászkun Emléknapon immár 33. alkalommal helyeztük el itt emlékező koszorúnkat.

2023. április 19. óta emléktábla őrzi Czettler Jenő agrárközgazdász emlékét Szolnokon is. A Damjanich János Múzeum emeleti panteonjában, az avató ünnepségen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke méltatta az egyetemi tanár munkásságát és mártíriumát. Az emléktábla – melyet egyesületünk állíttatott – Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása.

2023. június 30. – július 1-2. között került sor a 27. Jász Világtalálkozóra Jászdózsán. A díszünnepség július 1-jén, szombaton volt. Az ünnepi főpapi szentmisét ezúttal is dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálta. A települések színpompás felvonulását, az ünnepi köszöntéseket díjak átadása követte. A 32. alkalommal kiosztott Jászságért Díjat s a vele járó egymillió forintot tagtársunk, Mozsár Lászlóné, Jászágó polgármestere kapta. Jászkapitányként Kiss Gábort iktatták be.

Az ünnepségsorozaton – Fehérné dr. Ábrahám Etelka tagtársunk szervező munkájának eredményeként – a Jászok Egyesülete ezúttal is népes küldöttséggel képviseltette magát.

Október 28-án a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület és a Jász Múzeumért Alapítvány műhelykonferenciát rendezett Jászberényben. Dobos László, a Jászok Egyesülete elnöke „Mit tett hozzá a Jászság kulturális életéhez a Jászok Egyesülete és „A Jászságért” Alapítvány?” témakörben tartott előadást.

November 16-án, Jászfényszarun, a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság és a MNL Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltára által rendezett id. Bedekovich Lőrinc emlékkonferencián köszöntötte a megjelenteket egyesületünk elnöke.

November 24-én a Jászalsószentgyörgyi Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület vendége volt a Jászok Egyesülete elnöke. Dobos László közgazdász-szociológus a hideghónaljúnak tartott jászokról tartott előadást a Községházán. A rendezvényre a szépszámú helybéli mellett 11 jászsági településről érkeztek érdeklődők.

3.) A Jászok Egyesülete több formában van jelen a világhálón. Közösségi oldalaink bővítik kapcsolati hálónkat, megsokszorozzák a hozzánk kötődő személyek körét. Hozzánk kapcsolják azokat is, akik koruk vagy a földrajzi távolság miatt nem tudnak rendezvényeinken megjelenni.

Egyesületi honlapunkon (https://jaszokegyesulete.hu) megszólal a Lehel kürtje, megismerhető a Jászok Egyesülete története, tagsága, tagszervezeteink köre. Közhasznú szervezetünk weboldala felvillantja a jászok és a Jászság történetét, településeit, s áttekinti testvérszervezetünk, „A Jászságért” Alapítvány tevékenységének eredményeit.

Közösségi oldalaink gazdái kitartással és lelkesedéssel végezték munkájukat. Facebook közösségi oldalunkat és Instagram fényképmegosztó közösségi oldalunkat a Jászságért Díjas Bugyi László Guriga fotográfus (Jászberény) gondozza. A Youtube videómegosztó csatorna oldalt Szőrös Zoltán (Lajosmizse) kezeli.

Az évi több, mint száz bejegyzésünk a Facebookon (https://www.facebook.com/jaszokegyesulete.hu) döntően a Jászság természeti értékeit mutatja be országnak-világnak. 

A közösségi oldal követőinek gyarapodási üteme mérséklődött, de tovább növekedve, elérte a tízezret. Ez nonprofit szervezetként és hirdetések nélkül – kizárólag az ott elhelyezett anyagok képi és tartalmi vonzerejére támaszkodva – nagyon szép eredmény.

Instagram oldalunk (https://www.instagram.com/jaszokegyesulete) eddig nem hozta azt a látogatottságot, amit szeretnénk. Ráadásul a Facebook és az Instagram fiókok összekötése tovább gyengítette nézettségét. 

A Jászok Egyesülete Youtube csatornáján (https://www.youtube.com/c/jaszokegyesulete) „A Jászságért” Alapítvány két népzenei, továbbá karácsonyi albuma teljes egészében elérhető. A hangzó anyagot jól kiegészítik a dalszövegek, így a népdalok kitűnően használhatóak bárki számára, akár iskolai, szakköri foglalkozásokon is. 

A jászsági népdalok mellett oszét filmek, a Jászföld közösségi eseményei, jeles jászsági közéleti személyiségek portréi láthatók-hallhatók itt.

Ezúton mondunk köszönetet közösségi oldalaink önzetlen gondozóinak, s mindazoknak, akik hozzájárultak az oldalak gazdagításához.

4.) Egyesületünk képviseltette magát számos jászsági rendezvényen, tanácskozáson (többek között a Jászsági Önkormányzatok Szövetsége ülésein), közösségi és egyházi ünnepen, kiállításmegnyitón. Együttműködésünk eredményes a helyi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel. 

A 2023. évben végzett munkánkról is hírt adott az országos, a megyei és a helyi nyomtatott, illetve sugárzó média.  Külön köszönettel tartozunk e tekintetben Illés Anita szerkesztőnek, Pesti József hivatásos fotósnak (Új Néplap, Szolnok), Szántai Tibor főszerkesztőnek, valamint munkatársainak (Jászkürt Újság, Jászberény), Halász Lajos főszerkesztőnek (Jászapáti Hírmondó, Jászapáti), továbbá Banka Csaba és Erdei Gábor szerkesztőknek (Jászsági Térségi Televízió, Jászberény) és a Trió Rádiónak (Jászberény). Köszönjük Bognár Mária újságíró, a Jászok Egyesülete elnökségi tagja fáradozását – írásai Jászberény és Jászapáti városok lapjában jelentek meg. Több jászsági és megyei elektronikus hírportál (így a berenycafe.hu, jaszberenyonline.hu, jasznaplo.hu, jaszsagonline.hu, jnsz.hu, szoljon.hu, szol24.hu, tutihir.hu) is figyelemmel kísérte munkánkat.

5.) 2023-ban az előző évi személyi jövedelemadó felajánlható egy százalékából, jász és nem jász támogatóink jóvoltából a Jászok Egyesülete 368.540 adóforintot kapott. Ez az összeg évek óta biztató növekedést mutat. Köszönjük a támogatást, a bizalmat! Az SZJA egy százalékát – az eddigiekhez hasonlóan – a jász-hagyományt gazdagító kiadványokra és rendezvényekre fordítjuk.

6.) Egyesületünk az alábbi kiadvány megjelentetéséhez nyújtott támogatást:

Valló László: A kemence melegénél, Budakalász, 2023.

7.) Hírek tagtársaink szakmai sikereiről (amelyekről értesültünk):

Bobák József (Jászberény) vehette át a 2022. év Gasztronómusa Díjat a turizmusban, a gasztronómiában és az utánpótlás oktatásában végzett tevékenységéért. – Jászfényszarun a köz szolgálatáért kitüntető díjban részesült Bujdosó Katalin könyvtáros, igazgatóhelyettes. – Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója (Budapest) Magyar Szent István Rend kitüntetésben részesült. – Az év polgármestere Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyében Díjat kapta Győriné dr. Czeglédi Márta, Jászfényszaru Város polgármestere. –  Főtisztelendő Kladiva Imre r. k. lelkész Jászapáti díszpolgára címben részesült. – Dr. Kocsis Károly geográfus, akadémikus, intézetigazgató egyetemi tanár (Budapest-Szentendre), Magyarország Nemzeti Atlaszának megalkotásáért Széchenyi-díjat kapott. – Jászfényszarun a köz szolgálatáért kitüntető díjban részesült Nagy Ildikó könyvtáros. – Nemes József emeritus jászkapitány (Jászkisér) a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült. – A Honismereti Szövetség emléklapját kapta Kovács Béláné Pető Magdolna, a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság elnöke (Jászfényszaru). – Mihályi Gábor koreográfus, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője (Budapest-Jászberény) kiváló és érdemes művész, az MMA tagja, Kossuth-díjat kapott. – Dr. Tóth Péter történész (Miskolc) a Honismereti Szövetség Bél Mátyás Emlékplakettjét vette át. – Varga Kamill OFM (Gyöngyös) az Anyanyelvápolók Szövetsége Petőfi esszépályázatán ezüst fokozatot ért el.

Jászberény Város elismerésében részesültek: tagszervezetünk, a Cantate Nobis Énekegyüttes Sipos Orbán kulturális és művészeti díjat, Banka Csaba szerkesztő, riporter Komáromy József sajtódíjat kapott.

Szívből gratulálunk!

8.) Testvérszervezetünk, „A Jászságért” Alapítvány 2023. évi díjairól

A harminckettedik alkalommal kiírt Jászságért Díjat, s a vele járó 1.000.000 forint elismerést Mozsár Lászlóné polgármester (Jászágó) részére ítélték oda, Jászágó község helyi értékeinek összegyűjtése, a jászsági hagyományok megőrzése érdekében végzett több évtizedes, sokoldalú, példaértékű  tevékenysége elismeréseként.

Mozsár Lászlóné, született Paksi Mária 1948. május 14-én született Jászdózsán. Négyen voltak testvérek. Az általános iskolát szülőfalujában, középiskolai tanulmányait Budapesten végezte. 1969-ben költözött Jászágóra, amikor férjhez ment. A jászágói lakosság első perctől fogva befogadta a közösségbe. Két fiúgyermeküktől öt unokájuk született. 2015-ben megözvegyült.

Tanulmányai során középfokú könyvtárosi szakvizsgát tett, majd a népművelés területén szerezte meg a felsőfokú képesítést. Később Nyíregyházán, a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán népművelő és általános művelődésszervező szakon kapott diplomát. A helyi könyvtár, majd a művelődési otthon igazgatójaként dolgozott 2002-ig, amikor megválasztották Jászágó polgármesterének.

Jászágót nagyon szorgalmas, kötelességtudó emberek lakják, akik örömmel segítették törekvéseit, munkáját.

Mozsár Lászlónénak polgármesterként és magánemberként is szívügye a hagyományápolás. Arra törekszik, hogy Jászágó következő nemzedékeinek átadja azt az örökséget, melyet az elődök a maiakra hagytak. Kitartóan ragaszkodik a múlt örökségéhez, jól ismeri a jelenkor valóságát és ezekből építi a település jövőjét. Megírta és 2019-ben közreadta Jászágó község történetét.

Jászágó hagyományai gyűjtésében és megújításában Mozsár Lászlóné – együttműködve néhai Macsi Sándor Jászságért Díjas iskolaigazgatóval – meghatározó szerepet vállalt. Az egyedülálló helytörténeti gyűjtemény az őskortól napjainkig mutatja be a település történetét.  Az iskolatörténeti gyűjtemény közel másfél évszázadot fog át. A falubeliek által „Öregháznak” becézett tájház kétszáz éves épülete sikeres pályázatnak köszönhetően 2022-ben született újjá. 

Közmegbecsülésnek örvendő polgármesteri munkája mellett sokat tett azért, hogy a településen aktív civil közösségek működjenek. 

Munkásságát 2016-ban a Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetéssel ismerték el.

Mozsár Lászlóné a jászsági hagyományok átadása terén végzett önzetlen szolgálata alapján méltó arra, hogy életműve elismeréseként a Jászságért Díj kitüntetettje legyen.

A Jászságért Díjat 2023. július 1-jén, Jászdózsán, a 27. Jász Világtalálkozón adták át.     

A tizenharmadik alkalommal kiírt Jászsági Civil Vándordíjat, s a vele járó 200.000 forint elismerést a Jászberényi Kossuth Népdalkör Egyesület kapta az eredményes közösségi tevékenység, a jászsági dalkultúra megőrzése érdekében végzett szolgálatáért.

A dalkör jogelődje, a Portelki Pávakör 1971-ben alakult Szentirmay Zsolt jászberényi zenetanár vezetésével. Később Tóth Béláné tanárnő, majd Németh József ének-zene szakos tanár vette át a szakmai vezető feladatkörét, irányítva a pávakört és citerazenekart.  2012 óta a szakmai vezetést Kecskés Istvánné tanárnő végzi. Jelenlegi tagságuk 22 fő. A dalkör 2014 óta tagja a nagy múltú Jászok Egyesületének.

Minden évben számos fellépésen népszerűsítik a Jászság népdalait. Jelen vannak a térségi és megyei népzenei rendezvényeken. Rendszeres résztvevői voltak az egyházi népénekes találkozóknak.

A jászsági hagyományőrző közösségek közül a Portelki Kossuth Pávakör varratott először fellépőruhaként jász viseletet. Elkészítéséhez az elszármazott jászok is anyagi támogatást nyújtottak. Ettől kezdve nem csak a jászsági népdalokat, hanem a jász viseletet is népszerűsítik fellépéseiken. „A Jászságért” Alapítvány által kiadott valamennyi népzenei CD-n szerepelnek. Felléptek Lengyelországban, Szerbiában, bemutatkoztak a Magyar Rádióban.

Birtokosai voltak a Jászok Egyesülete Vándorserlegének, a KÓTA országos minősítő versenyein hét alkalommal nyerték el az Arany Páva-díjat.

A környékbeli pávakörökkel, dalkörökkel, együttesekkel szoros kapcsolatot ápolnak, egymás rendezvényein rendszeres fellépőként részt vesznek.

A népdalkör – a népzene és népdalok szeretetén túl – a tagok számára kiemelten fontos közösségi színtér. A főként idősebb, már nyugdíjas, sokszor egyedülálló korosztály számára meghatározó a közösséghez tartozás érzése, így a közös örömzenélésen túl fontos támogató szerepe van a csoportnak. A fiatalabb tagok az idősebbek élettapasztalatait is átvehetik a népdalok megtanulása mellett, így a hagyományok és a népi bölcsesség átadása tartja életben és teszi jelentőssé a népdalkör működését.

A dalkör közösségmegtartó és hagyományőrző szerepe meghatározó Jászberény életében. A Jászberényi Kossuth Népdalkör Egyesület eredményei és törekvései méltóak a támogatásra és a Jászsági Civil Vándordíj elnyerésére.

A díjat 2023. október 17-én, Jászberényben, a Városháza dísztermében rendezett ünnepségen vette át a közösség.

9.) Egyesületünk tagjai közül elhunytak 2023-ban:

Bende Sándor 53 éves (Makó) – Faragó Károly helytörténész, 89 éves (Dunavarsány) – vitéz Farkas Zsolt mérnök, piarista öregdiák, 90 éves (Budapest) – Gara Miklósné festőművész, 90 éves (Budapest) – Kaszás Tiborné főorvos, 90 éves (Siófok) – Dr. Kovács József postaigazgató, 86 éves (Debrecen) – Dr. Kovács Péterné grafikus, 100 éves (Budapest) – Dr. Molnár Vilmosné 107 éves (Budapest) – Sólyom János 81 éves (Lajosmizse) – Dr. Suba György orvos, 95 éves (Jászberény) – vitéz Szádvári Gábor agrármérnök, 68 éves (Jászberény).

Szívünkben őrizzük emléküket!

10.) 2024. évi program-előzetes

Az idei, immár 28. Jász Világtalálkozó időpontja 2024. június 21-23. A rendezvény házigazdája Jászjákóhalma község, társrendezője a Jászok Egyesülete.

A Jászok Egyesülete Elnöksége ezúton is köszönetet mond mindazoknak, akik az egyesület tevékenységét segítették és segítik. Szervezetünk tagsága és ügyünk pártfogói révén hozzájárulhatunk a jász öntudat megújulásához.

Tisztelettel kérjük és várjuk az Ön további személyes támogatását!  

Dobos László

a Jászok Egyesülete elnöke

***

Kedves Hölgyem, tisztelt Uram!

Tisztelettel kérjük Öntől és kedves családtagjaitól, adományozzák személyi jövedelemadójuk 1 százalékát egyesületünknek. A Jászok Egyesülete adószáma: 19666024-1-41. Előre is köszönjük a megtisztelő támogatást, melyet a jász hagyományokat gazdagító rendezvényekre (így a Jász Világtalálkozóra) és kiadványok megjelentetésére fordítunk.

Különös kettősséget tapasztalunk évek óta a tagdíjfizetési morálnál. Egyszerre nőtt az elmaradást felhalmozók száma és a tagdíjat felülfizetők köre. Köztudott, hogy a tagdíjfizetés összetartozásunk egyik fontos kifejezője.

A mellékelt csekk a 2024. évi egyesületi tagdíj befizetésére szolgál. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy postai befizetés esetén jelentős költséget levonnak a feltüntetett összegből. A Jászok Egyesülete számlaszáma (K és H Bank): 10200892-31411767-00000000. A tagdíj évi 2.000 forint, nyugdíjasoknak, tanulóknak 1.000 forint. Tagszervezeteink 5.000 forintot fizetnek. Felülfizetést hálásan fogadunk.

Takarékosabb és gyorsabb, ha meghívóinkat, híreinket elektronikus úton juttatjuk el Önnek. Amennyiben még nem közölte velünk drótposta (e-mail) elérhetőségét, várjuk azt az info@jaszokegyesulete.hu címünkön. Az esetleges címváltozást is kérjük jelezni. Köszönjük!   

Javasoljuk, csatlakozzon Ön is a Jászok Egyesülete tízezer fős Facebook közösségéhez: https://www.facebook.com/jaszokegyesulete.hu. Ezzel is erősítjük jelenlétünket az internetes kapcsolattartás világában. Köszönjük egész éves megtisztelő figyelmét!

Kérjük, ajánlja világhálós kapcsolati formáinkat ifjabb családtagjai figyelmébe! Értékőrző és értékteremtő közösségünkben rájuk is számítunk.

 Drótposta: info@jaszokegyesulete.hu

 Honlap: https://jaszokegyesulete.hu

https://www.facebook.com/jaszokegyesulete.hu
https://www.instagram.com/jaszokegyesulete
 https://www.youtube.com/c/jaszokegyesulete

Bankszámla: 10200892-31411767-00000000

Adószám: 19666024-1-41


<< vissza a hírlevelekhez