Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
BELÉPÉSI NYILATKOZAT
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZSÁGI ÉRTÉKTÁR
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
RÓLUNK ÍRTÁK
TALLÓZÁS AZ EGYESÜLETI HÍRLEVELEKBEN - 51. sz. Hírlevél

(2005. szeptember)
JÁSZOK EGYESÜLETE
1537 Budapest 114     Rb. 367.
Drótposta: info@jaszokegyesulete.hu
Honlap: www.jaszokegyesulete.hu
 
 
 
51. sz. H Í R L E V É L
(2005. szeptember)
 
 
Az idei, tizenegyedik Jász Világtalálkozót Jánoshidán rendezték június 24-26. között. A gazdag programot a település önkormányzata szervezte, Eszes Béla polgármester irányításával és a Jászok Egyesülete támogatásával. A Jászságért-díjjal – s a vele járó 500 ezer forinttal – ezúttal Tálas Ernő, a Stockholmi Királyi Opera magánénekese (Svédország) munkásságát ismerték el. Ünnepélyesen beiktatták jászkapitánynak Zádori János falugazdászt. A résztvevők egyöntetű véleménye szerint a találkozó kiválóan, példaértékűen szervezett volt. A tizenkettedik Jász Világtalálkozó 2006-ban Jászboldogházán lesz.
 
A Jászok Napját egyesületünk Budapesten a köröndi Czettler-emléktábla koszorúzásával, Jászberény a Jász emlékmű avatásával ünnepelte. A város főterén álló, jászkapitányt – kezében Lehel kürttel – ábrázoló szobor megvalósítása a helyi Városvédő és Szépítő Egyesület mozgósító munkájának újabb kiemelkedő sikere. A Jászok Egyesülete a szoborállítást jótékonysági könyvárverés eredményeként 200 ezer forinttal támogatta. Ezúton mondunk köszönetet azoknak a személyeknek és intézményeknek, akik és amelyek könyvek felajánlásával, könyvek megvásárlásával, társadalmi célú reklámlehetőséggel (Magyar Rádió, Duna Televízió, Magyar Televízió, Magyar Nemzet, Jászkürt, Jász Újság, Jászvidék, más lapok), az árverés lebonyolításával (Horváth Gábor antikvárius) segítették e nemes cél megvalósítását.
 
Az adóhivatal előzetes értesítése szerint az idén a Jászok Egyesülete a személyi jövedelemadó egy százalékának állampolgári felajánlásából 12.657.799 forinthoz jut. Ez összeg a tavalyinak több mint kétszerese. Köszönet egyesületünk tagságának és ügyünk pártfogóinak e kiemelkedő támogatásért! (Egyesületünk adószáma: 19666024-1-42). Szervezetünk közgyűlésének döntése alapján az adóforintokat a jász kulturális örökség megóvását és gyarapítását szolgáló kiadványok megjelentetésének támogatására, valamint egyesületünk működési költségeire fordítjuk.
 
Megkezdte működését a Jászok Egyesülete honlapja, melyet az érdeklődők a www.jaszokegyesulete.hu címen érhetnek el. „A Jászságért” Alapítvánnyal közösen működtetett portált folyamatosan bővítjük, gazdagítjuk. A honlap nyitó oldalát a Lehel kürtje díszíti (a kürt hangja letölthető), s az itt elhelyezett „linkekre” kattintva lehet megismerkedni a Jászággal, a jászok történetével, az elszármazottak szervezeteivel. A honlap – többek között – ismerteti szervezetünk tagnévsorát, bemutatja a Jászságért Díjjal elismert személyiségek munkásságát, valamint lehetőséget teremt kiadványaink elektronikus úton történő megrendelésére. A világhálós jelenlétünk fejlesztésére vonatkozó javaslatokat előre is köszönjük!
 
Hírek tagszervezeteink életéből. – Dr. Kovács József ny. postaigazgató kezdeményezésére és egy esztendős szervező munkájával megalakult a Jászok Egyesülete Debreceni Csoportja. Új, 20 fős tagszervezetünk elhatározta: felveszi a kapcsolatot más települések jászsági elszármazottaival is. – A közelmúltban az anyaközségben ünnepelte fennállásának ötödik évfordulóját a Jászjákóhalmáról Elszármazottak Baráti Társasága (JÁKÓB). Övezze megbecsülés, támogatás és szeretet továbbra is munkájukat! – A Jászok Egyesülete Jászberényi Csoportjában májusban dr. Kellermayer Miklós sejtbiológus professzor, júniusban Cselényi László filmrendező, a Duna Televízió elnöke tartott előadást a népes közönségnek. – Az Árokszállásiak Baráti Köre és az Ágóiak Baráti Egyesülete budapesti csoport-összejövetelén tartott előadást dr. Dobos László, egyesületünk ügyvivője „A jász öntudat reneszánsza a 21. században címmel”. – A Jász Alkotók Köre (JAK) tízéves jubileumi kiállítását májusban Jászkiséren rendezték meg. Ekkor lett a szervezet új ügyvezető elnöke Elter Tibor festőművész (Budapest). A elszármazott jász képzőművészek őszi kiállítása szeptember első hetében volt a fővárosban. – A Kocséri Népkör tevékeny és fáradhatatlan elnöke, Antal Domokosné leköszönt tisztségéről. Utódává Horváth Jánosnét választották meg. – E helyről is köszönettel tartozunk Szalkári Rózsa művésztanár (Tököl-Jászapáti), a JAK alapító elnöke; valamint Antal Domokosné tanár, a Kocséri Népkör volt elnöke évtizedes, fáradtságot nem ismerő közösségszervező munkásságáért!
 
A Jászárokszállásról 75 éve történt kirajzásra emlékeztek a Tolna megyei Újireg lakói – élükön Tóth Márton polgármesterrel – július, egyúttal az esztendő legmelegebb napján. Az anyaváros képviselőinek jelenlétében felavatták az egykori község-alapítók nevét megörökítő márványtáblát, s meghallgatták egyesületünk ügyvivőjét, aki a jászok történetéről szólt.
 
A Jászkisériek Baráti Egyesülete kezdeményezésére május 28-án Redemptiós Emléktáblát állítottak a nagyközségben. A márványtáblára a redemptusok neve került, akik 1745-ben, a jászkun szabadság visszaváltásakor részt vállaltak a váltság összegének kifizetéséből. Az emlékhely megvalósításához a Jászok Egyesülete is hozzájárult. 
 
Az augusztusi Jászteleki Falunapok és a Jászágói Falunapok támogatói között is ott volt a Jászok Egyesülete. Hagyományteremtő törekvések mellé álltunk, amikor a II. Jászberényi Egyházi Népénekes Találkozó, valamint a I. Jászjákóhalmi Gazdaköri Dalostalálkozó megvalósítását segítettük.
 
Barta László VI. nagykun-kapitányt köszöntötte beiktatási ünnepségén, június 11-én Kunmadarason egyesületünk ügyvivője, egyúttal átadta a Jászok Egyesülete ajándékát Márki Sándor polgármesternek.
 
Hírek tagtársaink szakmai sikereiből. # Faragó Jánosné, Jászárokszállás díszpolgára, a Jászságért Díj tulajdonosa néprajzkutató munkásságáért a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült. Tagtársunkat a közelmúltban 90. születésnapján is köszöntöttük. # Tagegyesületünk, a Jásztelkiek Baráti Köre elnökét, Ivanics Gábort (Budapest) Jásztelek Községért Díjjal tüntették ki. # Megjelent – dr. Mádl Ferenc köztársasági elnök köszöntőjével, egyesületünk támogatásával – dr. Nemes András: Jász vagyok Szolnokon c. cikkgyűjteménye. A számos jászsági kultúrtörténeti értéket bemutató reprezentatív kötet a szolnoki Damjanich János Múzeumban szerezhető be. # Sára Sándor Kossuth-díjas filmrendező-operatőr doni dokumentumfilmjeiből és korabeli hadiokmányokból állt össze a Hol vannak a katonák? c. kötet (az Új Horizont folyóirat, Veszprém kiadása), melynek megjelenését a Jászok Egyesülete is támogatta. # Sugárné Koncsek Aranka (Budapest) helytörténeti kutatómunkájáért a Jászberény város kultúrájáért kitüntetésben részesült. # Jászkisér díszpolgárává választották Szüle Katalint, kiemelkedő honismereti tevékenységéért és a település külkapcsolatainak ápolásáért.
 
Új, ingyenes, havonta megjelenő magazin jelent meg Jászberényben Kis-Város-Kép címmel. A lap felelős kiadója Kormos László, főszerkesztője Gedei Gábor.
 
A hazai múzeumügy történetében először fordult elő, hogy egy intézmény másodjára kapta meg „Az év múzeuma” címet. Köszöntjük ebből az alkalomból a szolnoki Damjanich Múzeumot, munkatársait és igazgatóját, dr. Horváth Lászlót!
 
 
                                                                                                         Dr. Dobos László
                                                                                                                ügyvivő

<< vissza a hírlevelekhez