BELÉPÉSI NYILATKOZAT

Jászságért Díjra

„A Jászságért” Alapítvány kuratóriuma ezúton közzéteszi az általa alapított

Jászságért Díj

harmincadik alkalommal történő kiírását.

E díjat az a személy nyerheti el életműve elismeréseként, aki a Jászság kulturális és oktatási életében kiemelkedő alkotómunkát végzett.

A díj adómentes összege: 1.000.000 forint.

A díjazandó személyére részletes indoklással javaslatot kér és vár a kuratórium magánszemélyektől és jogi személyektől egyaránt.

A javaslatok benyújtásának határideje: 2021. március 31.

A Jászságért Díj átadására – a járványügyi helyzettől függően – a 26. Jász Világtalálkozón, Jánoshidán kerül sor 2021. június 26-án, szombaton.

A javaslatokat az alábbi címre kérjük eljuttatni:

„A Jászságért” Alapítvány kuratóriuma

alapitvany@jaszokegyesulete.hu

Budapest, 2021. január

(2021. január)

Jászsági Civil Vándordíj 2020

A Jászsági Civil Vándordíjat és a vele járó 200.000 forint elismerést tizenegyedik alkalommal ítélte oda „A Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma.

A 2020. évi Jászsági Civil Vándordíjat a 298. számú Lehel Vezér Cserkészcsapat (Jászberény) kapta.

A 298. számú Lehel Vezér Cserkészcsapat, mint vallásos ifjúságnevelő mozgalom, több évtizedes kényszerű szünet után, a rendszerváltás idején alakult újjá. 1998 óta Jászberény város egyetlen cserkészközössége. Taglétszámuk 85 fő. Céljuk az ifjúság jász és magyar öntudatának megerősítése a cserkésztörvény betartásával. Olyan szabadidős tevékenységet végeznek, mely növeli önkéntes közösségük népszerűségét, megbecsültségét, létszámát Isten, haza és embertársaink javára. Szervezeti életük, munkarendjük átgondolt, sokrétű, eredményes. Rendszeres közreműködői a városi, egyházi ünnepségeknek. Cserkész olimpiákat rendeznek, állandó résztvevői a Nemzeti Nagytáboroknak, nemzetközi dzsemboriknak.

2014-ben léptek be a Jászok Egyesülete tagszervezetei közé. Meghívásnak eleget téve, munkájukról a Jászok Egyesülete budapesti rendezvényén is számot adtak.

Közösségépítő szolgálatuk példaértékű, törekvéseik méltóak a támogatásra és a Jászsági Civil Vándordíj elnyerésére.

A díj átadására a járványhelyzet figyelembe vételével kerül sor.

(2020. december)

Kedves Hölgyem! Tisztelt Uram!

Az elszármazott jászságiakat és az otthon élőket összekapcsoló szervezetünk, a Jászok Egyesülete nevében kívánok Önnek és kedves családjának meghitt, szeretetteljes karácsonyi ünnepet és sikerekben gazdag, boldog újesztendőt!

Bízunk abban, hogy 2021-ben újra eljön a találkozások ideje. Rendezvényeinken és a jánoshidai Jász Világtalálkozón Önnek is ott a helye!

Közösségi oldalainkon az ünnepvárás jászsági képeit láthatja:

Youtube csatornánkon -

https://www.youtube.com/channel/UClK4ASwwx_IaSIxW-8CZwfg - kántáló

dalokat és a Csordapásztorok karácsonyi népéneket hallhatja jászsági

előadóktól.

Közösségi oldalaink megosztását megköszönjük!

Dobos László, a Jászok Egyesülete elnöke

1537 Budapest Pf. 367.

(2020. november)

RÉGI JÁSZKUN KÖNYVEK

A hónapok óta tomboló világjárvány miatt felértékelődött a jó olvasmányok szerepe.

Jászkunsági vonatkozású, becses kiadványokból álló gazdag könyvjegyzéket állítottunk össze, melyet ezúton ajánlunk szíves figyelmébe. A könyvek jó része – értéke miatt – ajándékozási célra is alkalmas lehet.

Ha kedvére való művet talál köztük, megrendelheti azt az alábbi elérhetőségek valamelyikén. Kérjük, ekkor adja meg postázási címét.

A megrendeléseket beérkezési sorrendben teljesítjük.

A küldeményeket csomagként postázzuk, miután rózsaszín postai pénzesutalványon megérkezett a kiadványok (és a postaköltség) ellenértéke.

Szerény ízelítő a sokszínű kínálatból:

A jászberényi Jászmúzeum évkönyve 1938-1943.

Szerkesztette: Komáromy József

Budapest, 1943. 320 oldal, 72 képpel, ábrával. Jászsági Könyvtár III. Sérült gerincű papírkötésben. 9.000 forint.

A tartalomból: A régi Jászberény látképes ábrázolásai; Ásatások Kápolnahalmon; Adatok Jászberény XV–XIX. századbeli építészetéhez; Éposz a jász-kún eredetről; Szkítakori leletek; Adatok Szolnok várának történetéhez; A jászberényi református temető kopjafái; A Lehel-huszárok zászlója; A jász-kúnok privilégiális ládája.

Hentaller Lajos: Vérrózsák I-II.

Budapest, Athenaeum, 1906. Díszes szecessziós, egészvászon kötésben, egybekötve. 210 + 278 oldal. 8.000 forint.

Hentaller Lajos (1852-1912) történetíró, publicista, Jászberény szülötte. Kossuth Lajos elkötelezett híve. Ebben a munkájában is a 1848-49-es szabadságharc eseményeit, hőseit és a kormányzó munkásságát állítja a középpontba. Felidézi a tápióbicskei ütközet előtti éjszakát, amikor Görgey a jászberényi városházán – hogy védelmezze Kossuth személyes biztonságát – a kormányzó ajtaja előtt fekve éjszakázott.

László Gyula: Lehel kürtje

Budapest. 17 oldal + 8 tábla. Fűzve, 3.000 forint

László Gyula tanulmánya több kiadást ért meg. A kürt mondája után részletesen bemutatja a Lehel kürtöt (kihajtható grafikai ábrázolással), és nyolc képes tábla melléklettel.

A teljes könyvjegyzéket oldalunkra kattintva tekintheti át:

(2020. augusztus)

JÁSZSÁGI NYÁR

Nekünk, jászoknak – továbbá minden érdeklődőnek – szóló üzenetet hordoznak felnevelő szülőföldünkről egyesületünk világhálós közösségi oldalai. A jász történelem és művelődéstörténet értékei mellett az érintetlen természeti tájat, a jász világtalálkozók sorát felvonultató bejegyzéseink több ezer, olykor több tízezer látogatót, kedvelőt vonzanak.

A Jászok Egyesülete Facebook közösségi oldala (https://www.facebook.com/jaszokegyesulete.hu) kedvelőinek száma 9.000 körül jár. Legfrissebb bejegyzéseinkkel sétát tehetünk a jászsági pusztán, a Zagyva mentén, s Jászberényben, a jász fővárosban. Bugyi László Guriga tagtársunk, lapgazda fotói révén idézhetjük a jászsági ferences barátok emlékezetét. Korábbi bejegyzéseink között a pandúrgulyásról és a jászsági perkelttortáról (grillázstorta) olvashatnak.

A Jászok Egyesülete Instagram fényképmegosztó közösségi oldalának (https://www.instagram.com/jaszokegyesulete/) kedveltsége szintén hétről-hétre növekszik.

Legújabb felületünk a virtuális térben a Youtube videómegosztó oldalunk (https://www.youtube.com/channel/UClK4ASwwx_IaSIxW-8CZwfg). Jászsági népdalok, oszét filmek, a Jászföld közösségi eseményei jelennek meg itt. Szőrös Zoltán tagtársunk folyamatosan építi, gazdagítja a jász értékőrzés legfrissebb fórumát.

Egykori tagtársunk, Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész életművét itt mutatjuk be: https://www.youtube.com/watch?v=HqctOhaq6oA

A kedvelést és a megosztást megköszönjük!

(2020. március)

ELMARADNAK A JÁSZOK EGYESÜLETE RENDEZVÉNYEI

A kormányzatnak a koronavírus járványt megelőzni kívánó, 2020. március 11-i döntését figyelembe véve, a Jászok Egyesülete – további intézkedésig – szünetelteti összejöveteleit, rendezvényeit.

A változásról értesítéssel leszünk.

A Jászok Egyesülete Elnöksége

(2020. február)

MEGHÍVÓ / KÉRJÜK, JEGYEZZE ELŐ!

A Jászok Egyesülete Elnöksége tisztelettel meghívja Önt az egyesület következő összejövetelére, melyet

2020. február 26-án (szerda) 17,00 órakor

tartunk a Pest megyei Megyeházán (Budapest, V., Városház u. 7., II. emelet 245. sz.).

Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, Budapest, 2020

Vetített képes előadást tart

Dr. Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora

Szíves figyelmébe ajánljuk, hogy a Jászság kulturális örökségét ápoló egyesületi kiadványainkat (könyvek, cédék) árusítjuk a helyszínen.

A rendezvényre Önt és családját szeretettel hívjuk és várjuk. Belépődíj nincs. Minden érdeklődő szívesen látott vendég! Kérjük, értesítse barátait is!

Budapest, 2020. február

A Jászok Egyesülete Elnöksége