BELÉPÉSI NYILATKOZAT
BEMUTATKOZNAK TAGSZERVEZEINK

Pusztamonostoriak Baráti Köre
Belépésük időpontja: 1998-12-07
A Pusztamonostoriak Baráti Köre 1998. augusztus 20-án - a térség más baráti köreire nem jellemző módon - jogi személyként, közhasznú egyesületként kezdte meg működését. A Baráti Kör célja, hogy összefogja és támogassa a közösség fejlődéséért, a családokért, az állampolgárokért tenni akaró embereket.

Ennek érdekében a következő feladatok ellátására vállalkozik. Összegyűjti, illetve közvetíti tagjai javaslatait és észrevételeit a közösség működtetésére, fejlesztésére vonatkozóan a helyi önkormányzati testülethez. Mozgósítja tagjait a környezeti, természeti és kulturális értékek megóvására, a környezetet építő, -szépítő közös tevékenységre. Karitatív tevékenységével támogatja az anyagi, természetbeni és humánus segítségre szorulókat, illetve együttműködik az ilyen tevékenységet végzőkkel.

Rendszeres kapcsolatot teremt a Pusztamonostorról elszármazottak és a helyben lakók között.

A hagyományőrzés, a lokálpatriotizmus erősítése érdekében összegyűjti a település emlékanyagát, gondoskodik azok bemutatásáról. Kapcsolatot tart a helyi állami, társadalmi, politikai szervekkel, illetve szervezetekkel. Egyesületként a helyi közművelődési intézményekkel összhangban működik és kapcsolatot tart az Országos Társadalmi Egyesületek Szövetségével.

Az elnöki posztot eddig időrendben az alábbi személyek látták el: Balázs Győző, id. Cserháti László, Hundt Csilla és jelenleg Nagy Lajos. A céljainkkal egyetértők anyagi támogatását, az SZJA 1%-ának felajánlását az alábbi adószámon tudjuk fogadni: 18831229–1–16. A korábbi évek felajánlásait ezúton is köszönjük támogatóinknak.

Végezetül az alapító levél gondolatait idézzük:
„Mi szülőföldünk szeretetéből indíttatva – mert őseink nekünk építették, emberré válásunk innen gyökerezik, mert folyton visszajár gondolatunk a gyermekkor felejthetetlen emlékeire, felelősséget érzünk Pusztamonostor jelenéért és boldog jövőéért – elhatároztuk, hogy e kötődést szervezeti formában is kifejezzük, s létrehozzuk a Pusztamonostoriak Baráti Körét. Célunk, hogy megmentsük elődeink örökségét, tárgyi és hagyományi emlékeit. Ezeket megőrizzük magunk és utódaink szellemi gazdagodására. Községünk belső és külső rendjének szépítési gondját magunkénak is vállaljuk. A működési szabályzatot elfogadjuk.”

Az alapító tagok névsora:

Tamus Csilla
Hundt Zoltán