Birtoktörténet
A
Bakos Pincészet Csobánc 2013-ban alapított 3,5 hektáros szőlős birtoka és borászata a történelmi
Badacsonyi Borvidéken,
a
3,42 millió éves vulkáni tanúhegyen, a
376 m magas Csobánc-hegyen, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, az
Országos Kéktúra útvonalán található.
Az
I. osztályú, délkeleti fekvésű szőlős területeinket a
régió kiemelt fajtái alkotják, az 1998-as telepítésű Olaszrizling,
2004-ben ültetett Szürkebarát, és két saját telepítésű szőlőnk, a 2016-os Furmint és a 2017-es telepítésű Pinot Blanc.
Célul tűztük ki a hagyományokon, a természetes, és épített környezettel való összhangon alapuló birtok kialakítását, és autentikus,
a terroirt hűen bemutató borok készítését.
Családtörténet
Családunk ősei az 1700-as évekig visszavezetve kisebb és nagyobb földbirtokokon mindig gazdálkodtak, apai nagyapánk vincellér volt,
tőlük örököltük a föld szeretetét.
Büszkék vagyunk mindenkor független,
redemptiós, jász őseinkre, akik saját vagyonukat áldozták a jász nép szabadságának visszaváltására,
1745. május 6-án, Mária Terézia királynő részére megfizetve. Két oklevélben jegyzett
redemptiós ősi vérvonalunk a Földházi és Mészáros családok.
Szőlőművelés
Terméskorlátozott, integrált műveléssel törekszünk a birtokunk
ökológia egyensúlyára.
Talaj
A talaj vulkanikus eredetű bazalt és bazalttufa, pannonagyag, pannonhomok, helyenként lösz. A vulkanikus kőzetből felszabaduló kálium, magnézium és kalcium hozzájárul a sajátos, minerális jellegű borminőség kialakulásához, az ásványi anyagok magas koncentrációja a borok sós ízérzetében köszön vissza.
Borstílus
Hagyományos eljárással,
hosszú érlelésre alkalmas,
oltalom alatt álló,
eredetvédett, terrior borokat készítünk.
Válogatott, 100%-ban a fajtaszőlőből, a szőlő teljes érettségében, a
kézi szüretelés napján,
helyben megkezdett kíméletes feldolgozással készülnek a
bazaltos, neutrális boraink. A
kíméletes eljárással
készült must
ülepítve kerül az erjesztő tartályokba, majd
6-8 hónapi acéltartályos erjedés és érlelés után helyben kerülnek
kézi palackozásra.
Palackban további 1,5 - 2 évet érlelődnek a borok a Csobánc-hegyen, a saját pincéinkben, majd
kézzel címkézve, kapszulázva
indulnak a borkedvelők poharaiba. Borainkban visszaköszönnek a Badacsonyi Borvidékre jellemző sós, ásványos, mandulás, virágos jegyek,
olyan autentikus borok, melyek hamisítatlanul hordozzák magukban a
Csobánc-hegyi terroir ízeket,
könnyed eleganciát és
nemességet sugallnak.
Weblapunk:
www.bakospinceszet.hu