BELÉPÉSI NYILATKOZAT

Bakos Pincészet
Belépésük időpontja: 2021-03-25

Birtoktörténet

A Bakos Pincészet Csobánc 2013-ban alapított 3,5 hektáros szőlős birtoka és borászata a történelmi Badacsonyi Borvidéken, a 3,42 millió éves vulkáni tanúhegyen, a 376 m magas Csobánc-hegyen, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, az Országos Kéktúra útvonalán található.

Az I. osztályú, délkeleti fekvésű szőlős területeinket a régió kiemelt fajtái alkotják, az 1998-as telepítésű Olaszrizling, 2004-ben ültetett Szürkebarát, és két saját telepítésű szőlőnk, a 2016-os Furmint és a 2017-es telepítésű Pinot Blanc.

Célul tűztük ki a hagyományokon, a természetes, és épített környezettel való összhangon alapuló birtok kialakítását, és autentikus, a terroirt hűen bemutató borok készítését.

Családtörténet

Családunk ősei az 1700-as évekig visszavezetve kisebb és nagyobb földbirtokokon mindig gazdálkodtak, apai nagyapánk vincellér volt, tőlük örököltük a föld szeretetét.

Büszkék vagyunk mindenkor független, redemptiós, jász őseinkre, akik saját vagyonukat áldozták a jász nép szabadságának visszaváltására, 1745. május 6-án, Mária Terézia királynő részére megfizetve. Két oklevélben jegyzett redemptiós ősi vérvonalunk a Földházi és Mészáros családok.

Szőlőművelés

Terméskorlátozott, integrált műveléssel törekszünk a birtokunk ökológia egyensúlyára.

Talaj

A talaj vulkanikus eredetű bazalt és bazalttufa, pannonagyag, pannonhomok, helyenként lösz. A vulkanikus kőzetből felszabaduló kálium, magnézium és kalcium hozzájárul a sajátos, minerális jellegű borminőség kialakulásához, az ásványi anyagok magas koncentrációja a borok sós ízérzetében köszön vissza.

Borstílus

Hagyományos eljárással, hosszú érlelésre alkalmas, oltalom alatt álló, eredetvédett, terrior borokat készítünk.
Válogatott, 100%-ban a fajtaszőlőből, a szőlő teljes érettségében, a kézi szüretelés napján, helyben megkezdett kíméletes feldolgozással készülnek a bazaltos, neutrális boraink. A kíméletes eljárással készült must ülepítve kerül az erjesztő tartályokba, majd 6-8 hónapi acéltartályos erjedés és érlelés után helyben kerülnek kézi palackozásra.

Palackban további 1,5 - 2 évet érlelődnek a borok a Csobánc-hegyen, a saját pincéinkben, majd kézzel címkézve, kapszulázva indulnak a borkedvelők poharaiba. Borainkban visszaköszönnek a Badacsonyi Borvidékre jellemző sós, ásványos, mandulás, virágos jegyek, olyan autentikus borok, melyek hamisítatlanul hordozzák magukban a Csobánc-hegyi terroir ízeket, könnyed eleganciát és nemességet sugallnak.

Weblapunk: www.bakospinceszet.hu

<< vissza a tagszervezetekhez