Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
BELÉPÉSI NYILATKOZAT
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZSÁGI ÉRTÉKTÁR
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
RÓLUNK ÍRTÁK
BEMUTATKOZNAK TAGSZERVEZEINK

Jössze - Jászszentandrási Hagyományőrző és Értékteremtő Egyesület
Belépésük időpontja: 2022-03-27
A Jössze - Jászszentandrási Hagyományőrző és Értékteremtő Egyesület 2021. október 25-én alakult és a Szolnoki Törvényszék 2022. januárjában vette fel az országos civil szervezetek névjegyzékébe.

Az egyesület célja Jászszentandrás kulturális örökségének, épített értékeinek feltárása, megőrzése és helyreállítása mellett a helyi hagyományok, hagyatékok folyamatos gyűjtése, a hagyományőrzés és a népi kultúra továbbvitelének segítése. A település, kiemelten a tanyavilág történetének kutatása, gyűjtemények létrehozása, helytörténeti kiadványok szerkesztése, közzététele digitális formában is. Helyi hagyományőrző, értékteremtő rendezvényeinkkel szeretnénk a község kulturális és turisztikai programjait színesíteni.

Egyesületünk 18 fő lelkes alapító taggal jött létre, képviselve a különböző korosztályokat, helyi szervezeteket. A hagyományok tovább örökítése érdekében különös hangsúlyt helyeztünk a fiatalok aktív részvételére, de nem feledkeztünk meg a nyugdíjas korosztályról sem. A gyermekeket pedagógus tagjainkon keresztül szeretnénk megismertetni a helyi értékekkel. A generációkat átívelő szokások felelevenítésében egyházi képviselők is segíteni fogják a munkánkat. Jászszentandrás értékeinek dokumentálását informatikus és régész, míg a helyi és országos médiában történő bemutatását újságíró és népművelő tagjaink végzik majd. A gazdasági és társadalmi élet különböző területein jártas tagjaink közösség építő rendezvényeinken fognak tevékenykedni.

Községünk földrajzilag és történelmileg is különleges jász tanya-település, mely még rengeteg feltáratlan kincset rejt magában. A tanyavilág gazdag kulturális és természeti értékeinek feltárását, az őSzülő emlékek programsorozatunkat élő adatközlők felkeresésével indítottuk útjára.
2022. 04. 23-án tartjuk első nagyszabású Jössz-e? rendezvényünket a Szent György napi szokásokhoz, Sárkányölő Szent György legendájához kapcsolódóan.

Kívánjuk, hogy egyesületünk ténykedése hozzon sok örömet minden jászszentandrási kötődésű és jász értékeink iránt érdeklődő embernek!

Jezsoviczki Ibolya
a Jössze Egyesület elnöke

Elérhetőségünk:
(+36) 30/6868-215
jossze.egyesulet@gmail.com
https://www.facebook.com/JosszeEgyesulet

<< vissza a tagszervezetekhez