Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
BELÉPÉSI NYILATKOZAT
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZSÁGI ÉRTÉKTÁR
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
RÓLUNK ÍRTÁK

"A JÁSZSÁGÉRT" ALAPÍTVÁNY TÖRTÉNETE

A Jászok Egyesületéhez közelálló testvérszervezet „A Jászságért” Alapítvány, melyet 1990. december 14-én jegyzett be a Fővárosi Bíróság. Alapítója dr. Dobos László közgazdász-szociológus (Budapest-Jászágó). Az alapítvány célja a nemzeti (jász és jászsági) kulturális örökség megőrzését és gyarapítását szolgáló kezdeményezések támogatása és ösztönzése. Közhasznú szervezetként működik 1998 óta.

Az alapítvány első elnöke Hamza D. Ákos festőművész (1903-1993) volt. Őt – több mint negyedszázadig – dr. Csányi Sándor okleveles közgazda, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója követte. 2019 óta Kiss Csaba rk. apát, plébános (Jászárokszállás) tölti be ezt a tisztséget.

Az alapítvány kezdetben évente kétszer, később egy alkalommal írt ki pályázatot. A kiosztott pályadíjak összege meghaladta a 4 millió forintot.

Az alapítvány kezdetben négy jászsági középiskolához és a Jászberényi Tanítóképző Főiskolához telepítve adományozott két-két tanulói és egy-egy tanári-oktatói ösztöndíjat. Az odaítélést a tantestületek, illetve a főiskolai tanács végezték. Később a tanulmányi ösztöndíjakat pályázati rendszerben ítélték oda.

„A Jászságért” Alapítvány 1992 óta évente egy alkalommal Jászságért Díjat adományoz a Jászság kulturális, közművelődési életében kiemelkedő munkát végző személyiségnek. A díjhoz egymillió forint adómentes pénzbeli elismerés, díszoklevél és tűzzománc plakett jár. Az eddigi díjazottak körében festőművész, előadóművész, pedagógus, helytörténeti kutató, néprajzkutató, egyházi személyiség, ügyvéd egyaránt található. A díjazottak pályafutását mutatja be a Jászságért Díjasok 1992-2009 c. kötet. 2020-ban immár 29. alkalommal került odaítélésre a Jászságért Díj, melyet hagyományosan a Jász Világtalálkozó díszünnepségén adnak át.

Az alapítvány a legmaradandóbbat minden bizonnyal kiadói tevékenységével érte el. Ennek során hat értékes, mára beszerezhetetlen 18-20. századi kiadványt jelentetett meg reprint formában, és közzétette Czettler Jenő akadémikus válogatott munkáit is. Kiadta a Jászsági népdalcsokor, valamint a Jászsági ünnepnapok című hangkazettát és CD-lemezt, eljuttatva ezzel a Lehel kürtje hangját minden érdeklődőhöz. Közzétette a Jászsági kórusmuzsika c. hangzó anyagot is. Magyar karácsony címmel a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó, egyházi- és népénekeket tartalmazó CD-lemezt is közreadtak.

Az elmúlt három évtized legnagyobb sikerű kiadványa Korniss Péter: Jászság című, háromnyelvű, színes fotóalbuma lett, mely két kiadást ért meg. Ezt követte Szále László: Az én Jászságom c. riportkötete. Megjelent kötetben a Jászság nyomdatörténetét, a Jászság könyvészetét, valamint Jászberény katolikus egyháztörténetét feldolgozó kutatás is. A kiadványok kedveltségét növeli, hogy azokban nemcsak a támogatók, hanem az előfizető jászok nevét is megörökítik. Helyi és országos kiadókkal együttműködve „A Jászságért” Alapítvány támogatta számos más kiadvány közreadását is. Működése során az alapítvány több tízmillió forintot fordított a jászsági kulturális értékgyarapításra.

Az alapítvány történetét örökíti meg a Magunk útján (2000) és az Adósai vagyunk szülőföldünknek (2016) c. kiadvány.

„A Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma ezúton is köszönetet mond mindazoknak, akik a több mint három évtizedet megért szervezet működését támogatták, s a célok megvalósulását segítik.