Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
BELÉPÉSI NYILATKOZAT
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZSÁGI ÉRTÉKTÁR
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
RÓLUNK ÍRTÁK

ELSZÁRMAZOTTAK

A Jászság a redemptio (ejtsd: redempció, önmegváltás, 1745) óta jellegzetes népességkibocsátó terület. A Jászföldről elkerültek két jelentős csoportja a kirajzottaké és az elszármazottaké.

A kirajzott népesség szervezett telepítési politika révén hagyta el szülőföldjét. Így a 18. század derekán az egykori kiskunsági pusztákat szállták meg a jászok, majd a 19. század második felében újabb raj érkezett oda a Zagyva-Tarna mellékéről. A 20. század harmincas éveiben a dunántúli Nagylók és Újireg gyarapodott jászsági telepesekkel.

A Jászság folyamatosan bocsátott ki népességet az ország nagyobb városaiba is. A fővárosban a 19. század végétől gyarapodott a Jászságból elszármazottak száma, 1920 után szervezetet is alakítottak "Jászok Egyesülete Budapesten" elnevezéssel. Vezetőjük dr. Czettler Jenő (1879-1953) agrárközgazdász, egyetemi tanár, országgyulési képviselő lett. A szervezetet 1946-ban feloszlatták.

Az elszármazott jászok 1991-ben hozták létre újból Budapesten a Jászok Egyesületét. A szervezet célja: intézményes kapcsolatot teremteni az elszármazott, kirajzott és az otthon élő jászok között. A szervezet taglétszáma meghaladja a 600 főt. Az egyesületnek több mint 30 tagszervezete van. Az egyesület munkáját összejövetelek, rendezvények szervezésével, kiadványok megjelentetésével végzi. A Jászok Egyesülete társrendezője az évente megrendezendő Jász Világtalálkozónak.

Irodalom: Dobos László: Adósai vagyunk szülőföldünknek. (A Jászok Egyesülete és "A Jászságért" Alapítvány első negyedszázada. 1990-2015.) Budapest, 2016. Ára: 1.200 forint.
>>>megrendel<<<

Suba Györgyné: Jászok Egyesülete Budapesten 1921-1946. Budapest, 2017. Ára: 1.200 forint.
>>>megrendel<<<